Recep Tayyip Erdoğan 10 büyükelçiyi istenmeyen şahıs ilan ederek yeni bir yol haritasını uygulamaya koymuş oldu.

Bunun anlamı şudur. Türkiye içe kapanacak ve erken seçim süreci başlayacak.

Büyük bir baskı dalgası geliyor. HDP'nin kapatılması, internet yasası ile alternatif medyanın dizayn edilmesi, sansürlenmesi veya kapatılması ilk elden beklenen olası uygulamalardır. Kısa bir gelecekte milletvekili olmayan İyi Parti lideri Meral Akşener, Deva Partisi lideri Ali Babacan ve Gelecek Partisi lideri Ahmet Davutoğlu gözaltına alınırsa şaşırmayın. Çünkü bunu engelleyecek ortada hiçbir denge kalmamıştır. Millet İttifakını dağıtamayan Erdoğan rejimi polis ve yargı yoluyla bu partileri seçime kadar kriminalize edebilir. Zaten bu on büyükelçinin sınır dışı edilmesinden sonra büyük bir diplomatik kriz çıkacaktır. Bu krizin içinde Erdoğan gayet normal bir şekilde saha temizliği yapacaktır. Krizin maliyetini öyle cirolayabilir kendine.

Büyükelçilerin sınır dışı edilme ihtimalinde Rusya ile yakınlaşma hatta eksen kayması gündeme gelebilir. Fakat bunların hepsi geçişidir, erken seçim sonuçlanıncaya dek sürecek planlamalardır.

Bu hamle bir iç politika hamlesidir.

Türkiye'de ekonomik kriz kontrol edilebilir durumda değildir. Türk lirasının hangi seviyeye kadar değer kaybedeceği kestirilemiyor. Dolayısıyla her şeye zam geliyor ve daha gelecek. Bu ekonomik süreci iyi edecek hiçbir planlama ve uygulama yoktur. Rejimin bunun için bir kriz çıkartmayı ve bu kriz ile seçime gitmeyi tercih ettiğini görüyoruz.

Büyükelçiler krizi bugüne dek üretilen en uygulanabilir beka söylemidir. Rejim hem taraftarlarını konsolide edecek, hem de kendine yeni bir düşman oluşturmuş olacak.

Partileri, demokratik kurumları medyayı ve yurttaşları ağır hak ihlalleri bekliyor. Bu hamle ile kontrollü kaos başlamış diyebiliriz. Erdoğan rejimi gri alandan siyah alana girmek üzere. Erdoğan rejimi otokratik rejimden faşizme dört nala ve planlı bir şekilde gidiyor. Bu karanlık alanda seçim güvenliği ve adaleti esas meseledir. Bunu tüm partilerin ve yurttaşların dert etmesi gerekmektedir.