TSK,  Federe Kürdistan Bölgesi’nde bulunan Gare bölgesine yönelik 10 Şubat 2021 günü, “Pençe- Kartal-2 Harekâtı” adı verilen bir saldırı gerçekleştirdi. Başlatılan askeri operasyonda PKK tarafından alıkonulan asker, polis ve MİT çalışanı 13 kişi yaşamını yitirdi.

Gare Bölgesi’ndeki kuşatılan nokta Türkiye sınırının 35 kilometre güneyinde bulunmakta.

Devletin açıkladığı bilgilere göre, mağaranın kuşatılması sırasında, PKK tarafının teslim olmayarak, daha önce rehin olarak aldıkları insanları öldürdüler. PKK tarafının açıklamalarına göre, ölümlerin hava saldırısı sırasında gerçekleştiği, dolayısıyla Türkiye’nin kendisinin bu ölümlere neden olduğu savı var.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu eylemin başarısızlıkla sonuçlandığını doğruladı. Rehin alınan insanları kurtarabileceklerini sandıklarını, kurtaramadıklarını dile getirdi.

Bu eylemin yapılmasında başarı oranının ne kadar yüksek olduğunu öngörememek bir başarısızlık. Bu başarısızlığa neden olanlar yerlerinde duramamalılar, ölümlerin bedelini ödemeliler.

AKP, devlet bu ölümleri PKK’nin yaptığını kanıtlamak için çırpınıyor. En küçük eleştiriye dayanamıyorlar. Türkiye’de herkesin, tüm siyasal partilerin, oluşumların, ABD’nin, tüm Dünya ülkelerinin AKP, T.C. devleti gibi düşünmesini istiyorlar. PKK tarafı da kendilerinin suçsuz olduklarını kanıtlamak için yırtınıyorlar. Ölümleri PKK gerçekleştirmişse,  PKK’ye bunun bedeli ödetilmeli. Tersi bir durum varsa, bunun da bedeli ödenmeli.

Bu olaydan yararlanılarak, HDP’nin susturulmasına, kamuoyunda saygınlığının azaltılmasına, böylece yönetimi eleştiren etkili bir siyasal gücün yok edilmesine çalışılmakta olduğu anlaşılmakta

Rehin alınmaların üzerinden 6 yıl geçmiş. 6 yılda sorunu uzlaşıyla çözecek bir yol bulunamamış ya da bulunmak istenmemiş. Bu insanlar ölmemelilerdi. Ölmeden kurtarılabilirlerdi. Bunun için ölenlerin aileleri, Milletvekilleri, İHD, sivil toplum kuruluşları çırpınmışlar. Cumhurbaşkanı, Milletvekilleri, siyasal partilerle, İHD, sivil toplum örgütleriyle görüşmüşler. CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan 7 kez soru önergesi vermiş. Bu girişimlerden bir sonuç alınamamış. İnsanların ölmeden geri alınması konusunda yeterli adımlar atılamamış. Barışçıl çözümleri deneme yerine, güç gösterisiyle sorun çözmeye kalkanlar, insanların ölümlerine neden oldular.

Çatışmalardan, savaştan, insan kanı üzerinden güç elde etmeye çalışanlar bu eylemden de yararlanma peşindeler.

İHD, PPK tarafından rehin alınan insanların canlı olarak kurtarılıp geri alınması konusunda yardımcı olacaklarını yıllar önce açıklamalarına karşın, bu isteğin hiç önemsenmediğini söylüyor.

Barışçıl yolları denemeye yaklaşmayan, sorunu güçle, savaşla, çatışmalarla çözmeye çalışanlarla barışçıl yerlere varma olanağı olmaz.

İnsanların ölümü üzerinden siyasal çıkarlar, yönetim gücü elde etmeye çalışarak barışçıl bir dünyanın kurulmasına katkı sağlanamaz.

Bu tür olaylarda başarıyı kimse karşı tarafa kaptırmamaya, başarısızlığı üstüne almamaya çalışıyor. Bu nedenle bağımsız, yansız bir inceleme yapılması gerekiyor.

Olayla ilgili Meclis araştırması başta olmak üzere, sivil, açıklık içinde çalışan, insan hakları örgütlerinin, yabancı gözlemcilerin olduğu bir araştırma yapılması gerekmekte. Her iki taraftan bu ölümlere kim, kimler neden olmuşlarsa ortaya çıkarılmalı, bunlara ölümlerin bedelleri ödetilmeli.