Hazır Milli maçlar ile lige ara verilmişken Ağustos ayı içinde futbol ve taraftar dünyasında yaşananları alt alta koyup şöyle bir hatırlayalım istedim…

02 Ağustos Şampiyonlar Ligi 3. ön eleme turunda 3-3'ün rövanşında Medipol Başakşehir, evinde Belçika ekibi Club Brugge ile karşılaşırken Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan da, Medipol Başakşehir'e destek vermek amacıyla Başakşehir Fatih Terim Stadı'na geldi. Bu desteğin ardından Başakşehir FK resmi hesabından, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Gençlik ve Spor Bakanı Dr. Osman Aşkın Bak ve Başakşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal' ın Başakşehir taraftarı olduklarını bu şekilde duyurdu .Tabi Futbola siyaset karıştırmamak gerekiyordu maazallah… Aynı gün Başakşehirli taraftarların, Cumhurbaşkanı Erdoğan için üzerinde "Başkomutan" yazılı bir pankart açması dikkat çekti.

Ne garip ki Başakşehirin Şampiyonlar Ligi karşılaşmasından dört gün sonra 06 08 2017 tarihinde Beşiktaş taraftarının süper kupa finalinde stada asmak istediği "Yaşa Mustafa Kemal Paşa Yaşa" pankartı stada alınmayacaktı.

 6 Ağustos’ta Samsun Yeni 19 Mayıs Stadı'nda Konyaspor ile Beşiktaş arasında oynanan Süper Kupa maçında meydan Konyaspor’lu taraftarlarındı. Maçta atılan 3 golün ardından Konyaspor’lu taraftarlar sahaya girdi. Beşiktaş'ın 77. dakikada Cenk Tosun ile bulduğu beraberlik golünden sonra sahaya bıçak fırlatıldı. Karşılaşmanın son düdüğünden sonra ise facianın eşiğinden dönüldü. Atiker Konyaspor taraftarları maç bitiminde sahaya girdi. Bu sırada bir grup Beşiktaş taraftarının da tribünden sahaya girmeye çalıştıkları görüldü. Beşiktaşlı oyuncular Konyaspor taraftarının arasında kaldı. Maçta Beşiktaş taraftarının İzmir marşını söylemesinin ardından Konya taraftarı PKK dışarı diye slogan atacaktı.

Konyaspor Başkanı Ahmet Şan “Bugün Türkiye’de maaselef tüm stadlar İzmir Marşı’nı söylüyor. Konya hariç. Konya çünkü bu ülkenin birliğini ve her zaman o milli maçlarda gördüğümüz ‘tek bayrak, tek devlet, tek vatan’ duygusuyla hareket eden Nalçacılılardan bu gücü alıyor” diye konuşacaktı. 22 Ağustos tarihinde ise aynı Ahmet Şan, FETÖ'nün şifreli haberleşme programı ByLock kullandığı iddiasıyla gözaltına alındı. Ahmet Şan daha sonra Atiker Konyaspor Başkanlığından istifa etti.

Başsavcılık Beşiktaş ile Atiker Konyaspor arasında oynanan Süper Kupa maçında çıkan olaylar nedeniyle soruşturma başlattı. Fikret Orman Samsun'da oynanan Süper Kupa maçında çıkan olaylara değinirken , “Bizim taraftarımız çok olgundu. Ama federasyon bize de ceza vermeye kalkarsa dünyayı ayağa kaldırırız” ifadelerini kullandı. Öte yandan stada “Yaşa Mustafa Kemal Paşa” pankartının sokulmaması hakkında da konuşan Orman, “Stada gelen insanlar, siyasi slogan atmaya değil, yıldızları izlemeye geliyor. Siyaset yapmak isteyen, partilere gidebilir” ifadelerini kullandı.

“Tribünler siyaset yeri değildir cümlesinden bir kere artık hepimize gark geldi. Anlaşılan o ki Rabia işareti yapmak siyasi değil , “Başkomutan” pankartları siyasi değil… Tekbir getirmek siyasi değil… Milli maçlarda saygı duruşunu yuhalamak, ırkçı pankartlar açmak siyasi değil… Amedspora yapılan ırkçı saldırlar siyasi değil. Ama İzmir Marşı söylemek siyasi? “Mustafa Kemal Paşa” pankartı açmak siyasi…” Devam edelim…

Nuriye ve Semih Yaşasın

Beşiktaş ile Konyaspor arasında oynanan Süper Kupa finalinde ‘Nuriye Semih yaşasın’ yazılı pankart açıldı. Konyaspor Kulübü yönetimi, Süper Kupa maçında çıkan olaylar sonrası yaptıkları açıklamada, Beşiktaş tribünlerinde açlık grevinde olan eğitimciler Nuriye Gülmen ve Semih Özakça'ya destek için açılan pankartların taraftarlarını 'tahrik ettiğini' söyledi. Pankartın ebatları düşünüldüğünde Konyaspor taraftarının tahrik olma hassasiyeti hayranlık uyandırdı. Aynı açıklama içinde Konyaspor Kulübü yönetimi Konyaspor taraftarını korumak isterken "Taraftarımızın milli maçlarda ortaya koyduğu davranışlar takdir toplamıştır" ifadesine yer verdi.

O takdir toplayan davranışlar neydi hatırlayalım…13 Ekim 2015'te Konya'da oynanan Türkiye-İzlanda maçı sırasında Ankara Katliamı'nda hayatını kaybedenler için saygı duruşu yapılmış, tribünler bu saygı duruşunu ıslık, tekbir ve yuhalamayla protesto etmişti. Benzeri bir senaryo 17 Kasım 2015'te de gerçekleşmiş; Türkiye ve Yunanistan arasında Konya'da oynanan milli maçta Paris'te katledilen insanlar için gerçekleştirilen saygı duruşuna tribündeki taraftarlar ıslık, yuhalama ve tekbirlerle 'eşlik' etmişti.

Beşiktaş ile Konyaspor arasında oynanan Süper Kupa finalinde ‘Nuriye Semih yaşasın’ yazılı pankartı açtıkları iddiasıyla Beşiktaş'ın Beleştepe taraftar grubundan 17 taraftar hakkında yakalama kararı çıkarıldı. Tabi “Nuriye ve Semih yaşasın’ yaşasın demek oldukça siyasi bir tavırdı. Fikret Orman’ın Beşiktaş ceza alırsa dünyayı ayağa kaldırırım açıklamasının ardından Beşiktaş’a 1 maç seyircisiz oynama cezası geldi . Konyaspor ise beş maç ile cezalandırıldı. Fikret Orman Dünyayı ayağa kaldıramadı…

Alamanyan’nın Bizi Kıskanması İçin Bir Sebep Daha Var

13 Ağustos’ta Antalyasopr maçı sonrası Real Madrid’ten Beşiktaş’a transfer olan Pepe Türkiye Liglerinde oynadığı ilk maça dair düşüncelerini paylaşırken şaşkındı: "Hayatımda ilk kez taraftarın olmadığı bir maçta oynadım...". Pepe ülkemize henüz yeni geldi tabi!

Süperlig ilk hafta maçlarında tüm statlarımızda toplam 75.622 taraftar tribünlerdeydi. Dokuz maçın üçünde TFF tarafından verilen cezalar gereği tribünler ev sahibi takım taraftarları için kapalıydı. Almanya ‘da ise sadece Borissa Dortmund’un ortalaması Süperlig’e bedeldi.

Kombine sahibi taraftar sayısı: 55.000

Kombinesini yenileyen: 54.934

Kombine sırası bekleyen: 45.000

Kombine alabilecek taraftar sayısı: 66

Darbe girişiminin ardından Kulüpler Birliği’nin tavsiye kararıyla kaldırılan deplasman yasağı geri geldi.Süper Lig’in ikinci haftasında oynanacak Fenerbahçe-Trabzonspor maçıyla, üçüncü haftadaki Beşiktaş-Bursaspor mücadelesinde deplasman taraftarları stada alımaması kararı çıktı.Konyaspor’un Beşiktaş, Alanyaspor ve Antalyaspor’la oynayacağı maçlar da yasak kapsamına alındı.

“Peki hani Passolig şiddeti önleyecekti, hani cezalar sadece şahsa verilecekti, hani bütün tribünler cezalandırılmayacaktı...”

Tribünde Meşale Yakan Taraftar Örgüt Üyeliğinden Tutuklandı

18 Ağustos Göztepe ile Eskişehirspor arasında 4 Haziran 2017 tarihinde Antalya Stadı'nda oynanan TFF 1'inci Lig play off finalinden 2,5 ay sonra taraftarlar hakkında , "Organize şekilde ve örgütlü suç işledikleri" iddiasıyla yakalama ve gözaltı işlemleri başlatıldı. Göztepeli ve Eskişehirsporlu toplam 72 taraftar için gözaltı kararı, 2000' in üzerinde taraftara da 6222 sayılı kanun kapsamında işlem yapıldı. ("Tribünde meşale yakan taraftarlar örgüt üyesi olma suçlamasıyla elleri kelepçeli bir şekilde tutuklandı.")

Nuriye ve Semih Yaşasın pankartı açtığı için tutuklanan Beşiktaş taraftarları Türkiye Büyük Millet Meclisi gündemine CHP Milletvekili Ali Haydar Hakverdi tarafından taşındı. TBMM Başkanlık Divanı Katip Üyesi ve CHP Ankara Milletvekili Ali Haydar Hakverdi, "Nuriye ve Semih yaşasın demek suç değildir. Ben de buradan yüz kere, bin kere söylüyorum, Nuriye ve Semih yaşasın. Bu suça ben de ortağım. Eğer suçsa bu suçu bilerek işliyorum." dedi.

20 Ağustos Bursaspor taraftarı Alanyaspor maçında, sahaya sırtını dönük elleri kelepçeli mizanseniyle, tutuklanan taraftarlara olan desteklerini gösterdi.

21 Ağustos 1907 ÜNİFEB, dün oynanan Fenerbahçe- Trabzonspor maçında, kendilerinin geliştirdiği "Görmezden Gelme" projesi kapsamında, görme engelli taraftarlara maçın sesli anlatımını gerçekleştirdi.

Statlara Sokulması Yasak Maddelere Ekleyin: Biberon, Mama ve Çocuk bezi...

23 Ağustos Statlara sokulması yasak maddelere ekleyin: Biberon, mama ve çocuk bezi...

Antalyaspor-Akhisar BB arasında oynanan maçta Işık Ailesi' nin 1 yaşındaki çocuklarının biberon, mama ve çocuk bezi kolluk kuvvetleri tarafından yapılan arama sonucu stada alınmadı. Bıçaktan daha tehlikeli pek tabi...

25 Ağustos ‘Nuriye ve Semih yaşasın’ pankartı açtıkları için tutuklanan Beşiktaş taraftar grubu Beleştepe üyeleri serbest bırakıldı.

Amedspor Taraftarı' na Deplasman Yine Yasak

Mersin İdmanyurdu - Amedspor maçına İl Spor Güvenlik Kurulu tarafından deplasman yasağı getirildi. Geçtiğimiz sezonun neredeyse tamamında deplasman yasaklı olan Amedsporlu taraftarlar kaldıkları yerden devam ediyor. Tabi bu karar da elbet siyasi değil.

Galatasaray taraftarları, Sivasspor maçında sosyal medyada hakkında ırkçı ifadeler kullanılan Bafetimbi Gomis' e destek olmak için, tribünde golcünün maskesini taktı.

Örgüt oluşturmak suçlamasıyla tutuklanan Göztepe ve Eskişehirspor taraftarlarının "hepsi" mahkemece serbest bırakıldı.

Türkiye Futbol Federasyonu down sendromlu çocuklardan “Passolig” istedi. Türkiye Futbol Federasyonu (TFF), Sivasspor maçında down sendromlu çocukları seremoniye çıkarmak isteyen Galatasaray’ın bu talebini çocukların ‘Passolig’ kartları olmadığı gerekçesiyle reddetti.

26 Ağustos Amedspor takımının futbolcusu Deniz Naki, Cumartesi günü Mersin'de oynanan Mersin İdman Yurdu maçında saldırıya uğradı. Mersin Spor İl Güvenlik Kurulu, Amedspor taraftarlarına yasak koymuş, maç deplasmanda taraftarsız oynanmıştı.

Karşılaşma sırasında ev sahibi takımın bir taraftarı sahaya inerek, Deniz Naki'yi yumrukladı ve ardından sahadan dışarı çıkarıldı. Bu saldırlar Amedspor için sırdan bir hal ve vaziyet durumu oldu.

Deniz Naki: Kimi Kime Şikayet Edeceğim?

Maçtan sonra polis soyunma odasına geldi ve bana şikayetçi olup olmayacağımı sordu. Ben şikayetçi olmayacağımı söyledim, kimi kime şikayet edeceğim, bir şey çıkmayacaktı."

28 Ağustos TFF 1. Lig üçüncü hafta maçınca Gaziantepspor ile Manisaspor karşı karşıya geldi. Hakemin başlama düdüğünü çalmasının ardından ise Gaziantepsporlu futbolcular protokol tribününe sırtlarını döndü ve 20 saniye hareket etmeyerek maaşlarını yatırmayan yönetimi protesto etti.

Boş tribünlerimiz…

Terörist muamelesi gören taraftarlarımız…

Bitmeyen passolig çilemiz…

Biberonun , mamanın ve çocuk bezinin tehlikeli bulunduğu statlarımız…

Tribünde siyaset olmaz diyen ama iktidarla boy boy resim veren yöneticilerimiz…

Down sendromlu çocukları seramoniye çıkarmayacak düzeydeki passolig hassasiyetimiz…

Amedspor’a ve Deniz Naki’ye bitmeyen öfkemiz…

Ağustos ayı lig özetimiz…