Ermenistan milli takımlar düzeyinde ilk maçını 1992 yılında Moldova ile gerçekleştiriyor ve maç golsüz eşitlikle tamamlanıyor. 2006 yılına kadar herhangi bir başarıları yok. Gerek Avrupa Şampiyonası gerek Dünya Kupası elemelerinde herhangi bir varlık gösteremiyorlar. Ermenistan Milli Takımı’nın ilk teknik direktörü ise Sovyet Ermeni futbolunun yıldızı Eduard Markarov oluyor.

Sırası gelmişken Eduard Markarov’u tanıtmadan geçmeyelim. Eduard Markarov Bakü doğumludur, Azarbeycanlı Ermeni bir ailenin çocuğudur ve futbolla Nefçi Bakü takımında başlar. 1961-1962 yılları arasında 20 yaş altı Sovyet futbol takımı için oynar. Sovyetler Birliği ulusal futbol takımı ile üç maça çıkar ve 1966 FIFA Dünya Kupası'nı 4. sırada tamamlayan Sovyet ulusal kadrosunda yer alır. 1971 Ararat Yerevan takımında oynamaya başlar, 1973 ve 1975 yıllarında Sovyet Birliği Şampiyonluğu ve Sovyet Kupası’nı kazanan takımda yer alır. Ararat Yerevan’ın Avrupa Kupaları’nda çeyrek finale kadar yükseldiği takımda Gerd Müller ile birlikte 5 golle Avrupa Kupaları’nın en skorer golcüsü olacaktır.

Ne yazık ki Eduard Markarov’un milli takımda teknik direktörlük kariyeri çok uzun sürmez. Alınan başarısız sonuçlarının ardından görevi Samuel Darbinian devralacaktır. Ancak bir türlü istikrar sağlanamaz, hem Teknik Direktör konusunda hem de başarı anlamında. Ta ki 2007 yılında İskoç Teknik Direktör, Ian Porterfield’in başa geçişine kadar. Ian Porterfield ile birlikte Euro 2008 elemelerinde bir dizi başarı yakalanır. Bu Ermenistan Milli takımının Uluslararası alanda ilk başarıları olacaktır. Takım Kazakistan’ı 2-1, Polonya’ya 1-0 yenecek Portekiz ile 1-1 berabere kalacaktır. Ne var ki bir trajedi yaşanır ve Ian Porterfield 62 yaşında kansere yenik düşer.

UEFA EURO 2012’DEN ŞANSSIZ BİR ŞEKİLDE ELENİR

Ian Porterfield’in ölümünün ardından yerine Vartan Minasyan geçer. Minsayan UEFA EURO 2012 eleme maçlarında takımın başında sahaya çıkar. Rusya, İrlanda, Slovakya, Makedonya ve Andora ile birlikte Ermenistan B grubunda yer alır. Grubun zayıf halkalarından görünen Ermenistan Milli Takımı herkesi yanıltır. Emenistan Slovakya’yı 3-1 ve 4-0, Andora’yı 4-0 ve 3-0’lık skorlarla her iki karşılaşmada yenerken, Makadonya ile deplasmanda 2-2 berabere kalıp evinde 4-1’lik bir skorla yener. Ermenistan‘ın bu gruptaki en büyük başarısı ise Rusya ile evinde 0-0 berabere kalmasıdır. Ne var ki Rusya’nın ardından grubu 2. sırada bitiren İrlanda‘ya her iki maçta da yenilince grubu 5 galibiyet 2 beraberlik ve 3 mağlubiyet ile 3. sırada tamamlar ve Dünya Kupası’na gidemez.

22 gol ile grupta en fazla golü atan takımdır. Henrikh Mkhitaryan 6 gol ile grubun en fazla gol atan oyuncusu olur. Bu sonuç Ermenistan Milli Takımı’nın bugüne kadarki en büyük başarısıydı. Bu başarı Vartan Minasyan’ı Ermeni Milli Takımı’nın başındaki en uzun soluklu teknik direktör yapacaktı.

DANİMARKAYI YENİP, MALTA’YA YENİLİNCE...

Vartan Minasyan 2014‘de de takımı Dünya Kupası elemeleri için hazırladı. Malta, Bulgaristan, İtalya, Çekya ve Danimarka’nın yer aldığı grubu Bulgaristan ile birlikte 13 puanla tamamladı ve çok büyük bir fırsatı tepti. Çekya 15 puanla 3. sırada yer alırken, Danimarka 16 puanla grubu 2. sırada tamamladı. Ermenistan bu grupta en büyük trajediyi zayıf rakibi Malta karşında evinde yenilerek yaşadı. Takım o maçtan galip gelebilmiş olsaydı Danimarka’yı deplasmanda 4-0 yenmenin avantajı ile averajla Dünya Kupalarına gidebilecekti. Ne var ki 13 puanda kaldı ve elendi. Bu sonuç Vartan Minasyan’ın da görevi bırakması anlamına geliyordu.

Bugün geldiğimiz noktada Vartan Minasyan’ın istifasının Ermenistan futbolu için pek de bir işe yaramadığını görüyoruz. Onun istifası ardından Ermenistan 2016 Avrupa Şampiyonası elemelerinde 2 puan topladı. 2018 Dünya kupası elemelerinde takımın başında Artur Petrosyan var ancak ona gelene kadar iki teknik direktör değişti. Artur Petrosyan 3 yılda 3’üncü teknik direktör oldu.

FİRST ARMENİAN FRONT-BİRİNCİ ERMENİ CEPHESİ (FAF)

İşte bu istikrarsızlığa Birinci Ermeni Cephesi’nden, bir diğer ismi ile FAF’dan (First Armenian Front) bir itiraz yükseldi. Kuruluşu 2007 yılında gerçekleşen 2000’den fazla üyesi olan milli takımı desteklemek üzere kurulan, Ermenistan Futbol Federasyon’unun da kuruluşunda destek verdiği bir taraftar organizasyonu FAF. Yalnızca Ermenistan’daki değil, deplasmanda da Ermenistan Milli Takımı’nı desteklemek amacıyla organizasyonlar düzenliyor ve dünyanın dört bir yanında yaşayan Ermeni hayranlarını tribünlere toplamayı amaçlıyor.

2016 Avrupa Şampiyonaları elemelerinde Arnavutluk’a 3-0 mağlup olmalarından sonra FAF Ermenistan Futbol Federasyon’una üç maddelik bir talep iletir. Bu itiraz taraftar düzeyinde Ermenistan’da ilk olur. Birincisi Ermenistan Milli Takımının başına uluslararası bir teknik direktör atanacak. İkincisi Milli Takım adaylarına ayrımcılık yapılmayacak. Üçüncüsü Milli takım maçlarının bilet fiyatları düşürülecek.

Bu açıklamanın ardından Ermenistan Futbol Federasyonu başkanı Rupen Hayrabetyan bir ay sonra sessizliğini bozar. Açıklamasında FAF’ın küçük bir taraftar grubu olduğunu ve Ermeni Milli takımının taraftarının tamamının sesi olarak görülmemesi gerektiğini söyler. Hayrabetyan ayrıca FAF’ın muhalifler tarafından kullanıldığını iddia eder. Bu açıklama FAF’ın tam da Ermenistan Futbol Federasyonu’na yürüyüş düzenleyeceğini açıklamasının ardından gelecektir. FAF yürüyüşü gerçekleştirir ve taleplerine dördüncüsünü ekler “Rupen Hayrabetyan istifa et” …

Rupen Hayrabetyan istifa etmez, Ermenistan Milli takımı o tarihten bu yana iki teknik direktör daha değiştirir. Oyuncu seçiminde ayrımcılık söylentileri de dinmez. Bilet fiyatları ise halen pahalıdır...

BAZI KONULARDA ÇOK BENZEMİYOR MUYUZ...?

Pahalı bilet fiyatlarına benim çözüm yolu bulmam uzun sürmedi, Hrazdan stadyumununun etrafını gezerken Hrazdan stadyumunun da bir Beleştepesi olduğunu keşfettim...

Küçük bir not olsun. Yolunuz bir gün Yerevan’a düşerse ve semt takımlarının maçlarını izlemekten hoşlanıyorsanız bunu burada büyük bir keyifle yapabilirsiniz. Mahalle aralarında asırlık binaların arasında küçük sevimli 1000-2000 kişilik tribünlere rastlayabilir ve semtin takımına sadık taraftarıyla birlikte keyifli bir maç izleyebilirsiniz.

***

Önceki yazılar:

Osmanlı'dan Ermenistan’a Futbol

SSCB Lig Şampiyonu FA Ararat ve Simonyan

Ermenistan Premier Ligi ve Hayrapetyan Hükümdarlığı

***

Kaynakça:

Armenian Footboll Federation http://www.ffa.am/en/home

Futbolagrad.com http://futbolgrad.com/

Asbarez.com http://asbarez.com/

Fooboll Federation Of Armenia http://web.archive.org