Hazır Ermenistan dolaylarındayken, önümüze de bir milli maç arası gelmişken Ermenistan Makedonya Mili maçını kaçırmak olmazdı.

Uluslar Ligi Avrupa Futbol Şampiyonası'na katılım hakkı sağlaması açısından Ermenistan ve Makedonya gibi futbol seviyesi düşük milli takımlar için iyi bir fırsat.

Küçük bir hatırlatma olsun Avrupa Şampiyonası elemeleri yine 10 grupta oynanmaya devam edecek ve yine gruplarda ilk iki sırayı alan ülkeler finallere katılmaya hak kazanacak. Ancak 24 ülkenin mücadele edeceği Avrupa Şampiyonası finallerine kalacak son dört takım, Uluslar Ligi'nin dört kümesinden çıkacak. Dolayısıyla Avrupa Şampiyonasına katılım elde etme açısından bu maçlar oldukça önemli.

Ermenistan Uluslar Ligi'nde 4. Grupta yer alıyor ve grubun en deneyimli takımı Makedonya ardından Ermenistan geliyor. Grubun zayıf halkaları ise Cebelitarık ve Liechtenstein. Kağıt üstünde Ermenistan ve Makedonya’nın grup liderliği için çekişmesi gerekiyor. Makedonya ilk üç maçını rahat kazanmış Cebelitarık’ı deplasmanda 0-2, Ermenistan’ı evinde 2-0 , Liechtenstein’ı ise deplasmanda 1-4 yenmiş.

CEBELİTARIK’IN İLK GALİBİYETİ

Ermenistan ise zayıf rakibi Liechtenstein’ı evinde 2-1 yenerek gruplara başlamış, ardından deplasmanda Makedonya’ya 0-2 yenilmiş. Asıl kıyamet ise Cebelitarık maçında kopmuş. Evinde Cebelitarık’a 0-1 yenilmiş.

Cebelitarık’ın Mili takım tarihindeki ilk galibiyeti bu.

Durumun vehametini şöyle açıklayalım; Cebelitarık 2013 yılında UEFA’ya kabul edilmiş bir takım ve 2016 yılından itibaren Avrupa Futbol Şampiyonası’nda mücadele etmeye başlamış. 2013 yılında UEFA tarafından resmen tanınmasından sonra ilk resmi maçını, Slovakya'ya karşı oynuyorlar ancak UEFA standartlarında yeterli statları olmamasından dolayı maç Portekiz’de oluyor, yani statları o tarihlerde henüz yok. 2016’da katıldıkları UEFA elemelerinde D grubunda 10 mağlubiyet alıp 0 puan çekerler ve 2 gol atıp 54 gol yerler. 2018 UEFA elemelerinde durum biraz daha iyi, yine 10 mağlubiyet ancak bu sefer 3 gol atıp, 47 gol yerler. Profesyonel düzeyde futbolculara sahip olmadıklarını söylemeye gerek yok sanırım.

BİTMEYEN TEKNİK DİREKTÖR KIYIMI

Deplasmanda alınan Makedonya mağlubiyetinin ardından Vardan Minasyan’ın görevine son verilmesi bu mağlubiyetin de biraz hazırlayıcısı olmuş gibi. Cebelitarık maçına Armen Gyulbudaghyants önderliğinde çıkan Ermenistan milli takımı, Makedonya maçına ise Artur Petrosyan önderliğinde çıktı. Tabii bu teknik direktör sıralamasına Ermenistan Milli takımında çok uzak değiliz.

Bu arada Makedeonya mağlubiyetinin ardından görevden alınan Vardan Minasyan’la Ermenistan Milli takımının en başarılı dönemlerini yaşadığını hatırlatmakta fayda var. 2014’te Danimarka ve İtalya’nın yer aldığı grupta sadece 1 mağlubiyet ile Dünya Kupasına katılım hakkı kaçmıştı. 2012 Avrupa Şampiyonası elemelerinde ise grubu 3. sırada tamamlamış ve katılım hakkını kıl payı kaçırmıştı. Ondan sonra gelen hiçbir teknik direktör ile Ermenistan Milli takımı iflah olmadı. Hatırlayalım…

Takım UEFA 2016 elemelerine İsviçreli Teknik Direktör Bernard Challandes ile başlamış alınan berbat sonuçların ardından Sargis Hovsepyan ile elemeleri 2 puanla sonuncu tamamlamıştı. Dünya kupası 2018 elemelerine Varuzhan Sukiasyan önderliğinde başlamış, yine Artur Petrosyan ile devam etmişti. Bu sefer sıralama daha iyiydi 7 puan ve sondan ikincilik.

Garip olan şu ki alınan onca berbat sonucun ardından Vardan Minasyan’ın yeniden göreve çağrılıp olağan bir mağlubiyette daha ikinci maçta görevden alınması. Bazı konularda gerçekten çok benzeşiyoruz.

İKİ TANIDIK İSİM; GORAN PANDEV VE ELİF ELMAS

Hadi biraz da 4-0’lık Makedonya maçına bakalım. Makedonya Milli takımı kadrosu lejyonerle dolu. Takım kadrosunda yer alan 22 oyuncudan sadece 3’ü kendi ülkesinde oynuyor. Fenerbahçe’den Elif Elmas kadrodan tanıdık bir isim, Ermenistan maçında 58. dakikada oyuna girdi ve maçın son dakikalarında kırmızı kart ile oyun dışında kaldı. En deneyimli ve tabii ki en fazla tanınan isimleri ise İnter ve Napoli’de forma giyen kısa bir süre de olsa Galatasaray forması ile de hatırlayacağımız Goran Pandev.

Ermenistan’ın en büyük kozları ise Henrikh Mkhitaryan ve Yura Movsisyan.

Cebelitarık maçında alınan mağlubiyetten sonra sahaya fazlasıyla istekli çıktı Ermenistan milli takımı, özelikle savunmada çok gayretliydiler. Maça da oldukça baskılı başladılar ve daha 12. dakikada Marcos Pizzelli’nin şutunda kaleci Stole Dimitrievski’nin hatasıyla da golü kolay buldular.

Bu arada Marcos Pizzelli Brezilyalı doğumlu bir Ermeni futbolcu 2005-2006 yılında FC Ararat takımında oynamaya başlıyor ve aralıksız 4 sezon burada top koşturuyor. Ardından Fc. Pyunik’e transfer oluyor ve 2011 yılına kadar Ermenistan Premier Liginde top koşturuyor. Ermenistan Milli takımında 58 maçı ve 11 golü var.

Marcos Pizzelli ile golü erken bulması Ermenistan milli takımı için geriye yaslanma ve hızlı ataklara çıkma vakti demek oluyor. Bu dakikadan sonra oyun sertleşiyor. Tabiri caiz ise ilk yarı kıran kırana bir sertlikte geçiyor. Maçın sertliği konusunda şöyle bir fikir verelim Ermenistan’a 7 sarı kart çıkarken, Makedonya’ya 5 sarı, 1 kırmızı kart çıkıyor.

SON SÖZÜ HENRİKH MKHİTARYAN SÖYLEDİ

İlk yarı 1-0 Ermenistan’ın galibiyeti ile kapandı. İkinci yarı Ermenistan yine hızlı ataklarla yüklendi Makedonya kalesine. Makedonya kalecisi Stole Dimitrievski’nin hatalı pasını iyi değerlendiren Henrikh Mkhitaryan, Yura Movsisyan ile buluşturdu topu ve Yura Movsisyan 2-0 öne geçirdi takımını. Bu dakikadan sonra Makedonya’nın baskıları artsa da sonuç vermedi. Maç bu sonuçla tamamlanır derken Makedonya kalecisi Stole Dimitrievski buna izin vermedi, 81.dakikada Gevorg Ghazaryan’ın serbest vuruşunu elinden kaçırması ile Ermenistan 3. golü buldu. 90. dakikada ise yine serbest vuruşta Henrikh Mkhitaryan’ın şutunda top ağlarla buluştu ve Ermenistan Makedonya karşısında maçı 4-0 galibiyetle tamamladı.

Ermenistan’nın bu galibiyetinde iki kalecinin payı çok büyük. Yaptığı kurtarışlarla Ermenistan Premier Liginde Banants takımında forma giyen Aram Airapetyan ve berbat bir gününde olan Makedonya Mili takımının kalecisi Stole Dimitrievski.

Bu dakikadan sonra Ermenistan’ın grup liderliği için her iki maçını kazanması ve Makedonya’nın mağlubiyetini beklemesi gerekiyor. Bekleyip göreceğiz…