Erdoğan rejimi Rusya ile birlikte Ukrayna'ya karşı savaşa girer mi?

Birçok senaryo ile birlikte bu senaryonun da ihtimal dahilinde olabileceğini düşünüyorum. Zira Rusya'nın Ukrayna işgalinin uzun ve çatışmalı bir hal alacağı görülüyor.

Erdoğan rejimi içeride ve dışarıda çeşitli sorunlar yaşıyor. Diplomasi alanında bir izolasyon söz konusu. Çünkü uyguladığı dış politika son derece pragmatik ve günübirlik. Diplomasi bu metodu kaldırmaz. Her ülkenin tarihsel diplomatik tezleri olur. Genellikle bu tezler aşırı sapma göstermez. Fakat rejim o denli günü birlik politika izliyor ki, hemen hemen her konuda geri adım atmak zorunda kaldı.

Rejim, Libya, Mısır, İsrail, Avrupa, Birleşik Arap Emirlikleri gibi ülkelerdeki ilişkilerinde geri adim attı. Her geri adımın ülkeye maliyeti nedir? Bu kamuoyuna izah edilmedi.

Erdoğan rejiminin bugüne değin izlediği en tutarlı diplomasi İran politikasıdır. Onun dışında her ülke ile güne göre duygusu ile hareket etmiştir. Bunun sebebi Rıza Zarrab’ın ticaret şeklinde gizlidir. Dolayısıyla gelgitli bir diplomasinin bedelini ülke olarak ödüyoruz.

Erdoğan rejimi içeride aşırı düzeyde sıkışmıştır. Kamuoyu anketlerinin yanı sıra, ülkedeki ekonomik problemlerin ulaştığı boyut bunu gösteriyor. Doğrusunu isterseniz Erdoğan'ın karizması-kredisi dışında rejimin elinde bir şey kalmadı. Bu karizma-kredi ise gün geçtikçe eriyor. Bunun başlıca sebebi ne muhalefetin politika yapma becerisi, ne rejimin antidemokratik tavırları, ne ülkenin hukuksuzluk cenderesi altında oluşu, ne de rejimin mafyalaşmasıdır, başlıca sebebi ekonomidir.

Uzun erimli ve bölgesel düzeye boyutlanacak Rusya'nın Ukrayna savaşında, Erdoğan rejimi dolaylı veya direk Rusya yanında yer alabilir. Ki bu güçlü bir senaryodur.

Rusya bu desteği nasıl öder?

Rusya bu desteği gaz, petrol, buğday vererek, üç beş kalem ürünü daha satın alarak öder.

Bu ekonomik girdi rejime bir nebze nefes aldırır. Zira bütün mesele seçimlerin bir dönem daha alınması üstüne kuruludur. Hele hele Rusya, “Kırımlı kardeşlerinizle ilişkilerinizin daha güçlü olmasına izin vereceğiz. Kırım’da size özel ekonomik toleranslar tanıyacağız” dese, meselenin fikri propaganda geri planı da hal olmuş olur. 

Erdoğan rejimi uzun ve çetrefil bölgesel bir savaşta elbette yönünü otokrat, saldırgan ve anti demokratik dünyadan yana kullanacaktır. Buna şüphe yok. Umut ediyoruz ki savaş en kısa sürede sona ersin ve böylece baskıcı rejimlerin bloklaşması engellensin.