Cumhurbaşkanı, MİT Kanunu değişikliğini neden hemen onayladı diye bir yazı yazmak mümkündür. Fakat mümkün olduğu kadar da sıkıcı ve çokça da manasızdır. O sebeple bugün İzlanda’dan bahsetmek istiyorum.
İzlanda Dışişleri Bakanı’nın ismi Össur Skarphéðinsson. Bir süredir sadece adına duyduğum sempati sebebiyle kendisinden haberdarım. İzlandalılık kolaylık milleti olduğu için halk arasında kendisine sadece Össur dendiğini öğrenmem bile ilgimi azaltmadı. Sonunda da bu karşılıksız ilginin ödülünü aldım. 

İzlanda’da bir Elf okulu
Ancak ilgi ve beklentimi karşılayan Össur bey değil, kardeşi Magnus Skarphéðinsson oldu.
Magnus bey yirmi yıldır ‘İzlanda Elf Okulu’nun müdürü. ‘Elfler ve diğer görünmez halklar çalışma ve araştırmaları programı’nın da yöneticisi. Programa katılanlara bir diploma da sunuyor. The Reykjavik Grapevine dergisinin haberine göre Magnus bey, Elfler ve diğer gizli halklarla görüşen ve hatta onlara misafirliğe giden insanların deneyimlerini öğrencilerine aktarıyor. Okulda sadece Elfler öğretilmiyor, ‘alfar’ ismiyle tanımlanmış birçok varlıktan bahsediliyor. On üç tip Elf, iki tip cüce ve periler ile Troller üzerine eğitim veriliyor.
Elflere inanan sadece İzlanda Dışişleri Bakanı’nın kardeşi Magnus Skarphéðinsson değil. İzlanda’nın eski devlet başkanlarından Vigdís Finnbogadóttir, 2002 senesinde şunları demiş mesela. Yine Reykjavik Grapevine dergisinin yalancısıyım:
“Hiç Elf görmedim. Hiç ruh görmedim. Fransa’da ya da İspanya’da kimse böyle şeylere inanmıyor. Katoliklik oralarda o kadar güçlü ki o ülkelerde diğer inançlara yer yok. İzlandalılar ortaçağda Katolikliği kendi pagan inançlarına adapte ettiler. İzlandalılar Elfler, ruhlar vs. üzerine hikâyelerini anlatmaya hep devam etti. Bunların ya da uzaylıların ya da ölümden sonra hayatın varlığı hiç ispatlanamadı. Ama baktığınız zaman aynı şey tanrı için de geçerli.”
Sadece isimlerinin tınısı tuhaf değil, belli ki İzlandalılarda hep ilginç bir şeyler var. Magnus beyin okulu bir üniversite değil. Gayri resmi bir yer. Bir günlük eğitim sonucunda o diplomaya sahip olan 8000 kişiden biri olabiliyorsunuz. İzlanda’da olsam ve İzlandaca bilsem asla kaçırmayacağım bir diploma.
İlgilendiğim bir başka diplomayı ise bir üniversite veriyor. İngiltere’de Staffordshire Üniversitesi’nde bir ‘David Beckham çalışmaları’ programı var. Hem de 12 senedir.
Bir de Uçan Spagetti Canavarı’na inandığını ileri sürerek Avusturya devletini ehliyetine inançları gereği kafasına süzgeç taktığı fotoğrafını koymaya ikna eden Niko Alm ile tanışmak istiyorum. 

Bambaşka bir dünya
İzlanda Elf okulu, David Beckham araştırmaları masterı, Uçan Spagetti Canavarı...
Başka bir dünya mümkündür. İlla büyük resimler ve komplo teorileri içinde boğulacaksak ben bundan sonra ilgileneceğim yegâne komplo teorisinin unsurlarını bunlar olarak belirliyorum. En azından bunca senedir okuduğum hukukun üzerine sünger çeken kanun değişiklikleriyle ilgilenmek zorunda kalmam. Magnus Skarphéðinsson, Vigdís Finnbogadóttir. Benim dünyam artık budur. Hararetle tavsiye ederim.