Fransa'da Macron'un emeklilik yasasına karşı başlatılan grev yarın 45.’inci gününe giriyor. 5 Aralık’ta başlayan grev, büyük yürüyüş, blokaj eylemleri, işgaller ile devam ediyor.

Bu eylemler özellikle büyük şehirlerde ve Paris'te son derece etkili olarak devam ediyor. Haftanın Salı ve Perşembe günlerinde her defasında büyük yürüyüş ve eylemler organize ediliyor. Bu örgütlenmeleri yapan Fransa'nın sol/sosyalist sendikaları, bunların en büyüğü de CGT (Genel Emek Konfederasyonu - Confédération générale du travail) 'ye bağlı RATP de la SNCF dün itibarı ile bu Cuma, yani yarın için "blocage total" (toptan engelleme) açıklaması yaptı.

Nüfusu 2 milyonu aşan Paris'te yarın bir kez daha trenler, otobüsler, büyük trenler çalışmayacak. Üniversiteler kapalı olacak, sendikalara bağlı birçok iş alanında işler duracak. Bu grev/eylemlilik sürecine irili ufaklı birçok sol, sosyalist, anarşist sendika ve gruplar katılırken üniversiteler de kendi örgütlenmeleri ile bu sürecin içinde.

Sol geleneği ile bilinen Paris 8 Üniversitesi iki aya yakın bir süredir adeta kapalı. Master öğrencisi olduğum L'EHESS (Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales) bu sabah kapısına geldiğimde iki kampüsün giriş kapılarının öğrenciler tarafından bariyerler ile kapatıldığını ve "Pas de retrait Pas de rentrée!"(emeklilik yoksa giriş yok!) "EHESS en gréve...jusqu'au retrait!" (EHESS grevde...emekliliğe kadar!) yazılı dövizler ile donatıldığını gördüm.

Haftalardır Üniversitelerde öğrenciler, çalışanlar ve öğretim elemanları ile gerçekleştirilen toplantılar sonucunda alınan bu kararlara ciddi bir katılım zamanı. Bu sürece girilirken birçok defa anfi ve sınıfların kapıları çalınarak bu örgütlenmeleri yapan öğrenciler tarafından broşürler dağıtıldı, toplantılara çağrılar yapıldı.

Yarın Paris'te hayat bir kez daha tam anlamıyla duracak. Öğrenciler, öğretmenler okula, ulaşım işçileri işlerine gitmeyecekler. İnsanlar ancak yürüme mesafesi ve bisikletleri ile yolculuk yapabilecek. Özellikle son haftalarda polisin eylemcilere dönük sert, şiddet dolu yönelimlerini de gözetirsek Fransa'da egemenler ve emekçiler/öğrenciler arasında çatışmalar daha da büyüyerek devam edecek.