Tutuklamalar, şantaj iddiaları, Japonya depremi gündemi belirliyor olmasaydı geçen haftanın en şahane haberi Tayland kaynaklıydı.
Reuters ajansının WikiLeaks sitesi tarafından sızdırılan ABD diplomatik belgelerinden derlediği silah satışı dosyası çok eğlenceli.
Mesela iki sene evvel Mısır’ın devrik başkanı Hüsnü Mübarek, ABD’den aldığı F-16 uçaklarını Çinli uzmanlara inceleterek Hillary Clinton’ın tepkisini çekmiş. Aslında geçen hafta Mübarek hakkında bir başka güzel haber de Mısır televizyon kanalı ON TV tarafından açıklanmıştı.
Kanal, Mübarek’in meşhur çizgili takım elbiselerine zoom yapınca, her bir çizginin aşağıdan yukarıya defalarca tekrar edilmiş ‘Hüsnü Mübarek’ yazısından oluştuğu ortaya çıktı. Bakanların isim ve unvanlarını çoraplarına yazdırdığı bir ülkenin Mısır’a neden örnek gösterildiği de böylece iyice somutlaşmış oldu.
Neyse, Tayland demişken Tayland’dan devam edelim. 

Darbeciler
Mısırlıların Çinli mühendislere kopyalasınlar diye incelettikleri F16’lardan 2005 senesinde Tayland hükümeti de satın almak istemiş. Ancak biraz nakde sıkışık olduklarından ödemeyi başka şekillerde yapmayı önermişler.
Uçağın üreticisi Lockheed Martin biraz tereddüt ettikten sonra Tayland’ın teklifini kabul etmeye karar vermiş. Tereddüdün anlaşılır bir sebebi var. Tayland para yerine 80 bin dondurulmuş tavuk öneriyordu.
Bu savaş uçağı-dondurulmuş Tayland tavuğu anlaşması, maalesef son dakikada anlaşmayı yapan Thaksin Shinawatra hükümeti bir askeri darbeyle devrilince iptal olmuş.
Darbeyle iktidara gelen yeni hükümet, “ABD biz darbeciyiz diye bize belki kızar da satmaz” diyerek savaş uçaklarını İsveç’ten almış. Dolayısıyla 80 bin dondurulmuş tavuğa ne oldu bilemiyoruz, zira Lockheed şirketi konu hakkında açıklama yapmayı reddediyor. En demokrat Rıdvan İsveç’ten de ses yok.
Gerçi zamanında Lockheed şirketinin yıllar önce bazı devlet adamları ve generallere rüşvet verdiğini açıkladığı zaman bir şeyin değişmediği bir ülkede yaşayan bizleri şaşırtacak bir durum yok. 

Başka bir kâinat
Diktatörlerin mafya stil takım elbiselerinin çizgilerine mikroskobik harflerle isimlerini yazdırdığı, savaş uçağı karşılığında dondurulmuş tavuk verilmesinin ciddi ciddi düşünüldüğü bir dünyanın sakinleriyiz.
Tek umudumuz NASA ise yine geçen hafta yüreklere biraz su serpti. Dünyaya düşen bazı meteor parçalarında dünya dışı yaşam olduğuna işaret eden bakteri fosilleri bulunmuş.
Oralarda da tavuklar, uçaklar, çizgili takım elbiselerden ibaret bir yaşam varsa fena. O vakit başka bir kâinat mümkündür diyerek ‘Galaktik Konfederasyon’a isyan etmek dışında bir yol görünmüyor.
Not: Bu yazı ‘Ulusal Medya 2010’ belgesindeki talimatların hiçbirine uyulmadan yazılmıştır.