Srebrenitsa katliamından kaçmak isteyen Bosnalı’ların kullandığı ve ‘Ölüm Yolu olarak bilinen orman yolunda üç günlü sürecek olan ve Marş Mira adı vereilen ‘Barış Yürüyüşü’ başladı. Srebrenitsa soykırımı için dünyanın birçok yerinden gelen aktivistler üç gün boyunca yürüyecekler.

NASIL GERÇEKLEŞMİŞTİ?

Srebrenitsa katliamı, Bosna-Hersek’in Srebrenitsa kentinde general Ratko Mladiç komutasındaki ağır silahlarla donatılmış Bosna Sırp ordusu tarafından 8300 Bosnalı müslümanın katledilmesine verilen addır.

Srebrenitsa’nın Tanjarz Kırsalı’nda tam 10.000 kişiyi esir alan askeri grup Mladiç’in emriyle esirleri öldürmeye başladı. Beş gün süren katliamda 8300 kişi öldürüldü. Alınan Bosnalı esirlerin 2700 kişisi ise serbest bırakıldı.

BM GÖZETİMİNDE KATLİAM

Srebrenitsa’da gerçekleşen katliam tamamen barış gücünün gözetiminde gerçekleşti. Yugoslavya’nın dağılması ile başlayan iç savaş sürecinde Sırp milliyetçilerinin Bosna’da başlattıkları katliam üzerine BM araya girdi ve 6 güvenlik bölgesi oluşturuldu. Bu güvenlik bölgeleri arasında Srebrenitsa da vardı.

BM GÖZETİMİNDE BOSNALILAR SİLAHSIZLANDIRILDI

Savaştan önce 24.000 nüfusa sahip olan kentin nüfusu mültecilerin gelmesiyle 60 bine ulaşır. Güvenlik nedeniyle Srebrenitsa silahsızlandırılır. Mladiç komutasındaki askerler kente saldırılarını arttırınca, halk verdiği silahları geri ister. Fakat silahları alamadıkları gibi, bir gece yarısı Hollandalı askerler Fransalı komutandan aldıkları emirle kenti boşaltırlar. Katliam için adeta şehir hazırlanmıştır.

KATLİAM KARŞITLARI  10. BULUŞMALARINI GERÇEKLEŞTİRDİ

Srebrenitsa katliamında yaşamlarını kaybedenleri anmak için dünyanın birçok yerinden bir araya gelen aktivistler bu sene yine 8 Temmuz günü erken saatlerde Nezuk’ta buluşarak üç gün sürecek ve Potoçari’de bulunan anıt mezarda sona erecek olan ölüm yolunda barış yürüyüşü başladı.

Yürüyüş korteji her gün yaklaşık 35 km yol alacak, geceleri ise ormanlık bölgede belirlenen yerlerde kamp kuracaklar. Bu kamp süresince katliam tanıkları Srebrenitsa katliamını anlatacak.

Srebrenitsa katliamında yaşamlarını kaybedenleri anmak için başlayan yürüyüş 11 Temmuz’da Potoçari anıt mezarında 175 soykırım kurbanının daha toprağa verilmesi için yapılacak toplu cenaze töreni ile son bulacak.