HDP, 4 Şubat 2023 tarihinde İstanbul’da, “Demokratik Cumhuriyet Konferansı” düzenledi.

 Konferansın açılış konuşmasını HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Mithat Sancar yaptı.

Pervin Buldan, yaptığı konuşmada: “Cumhuriyetin 2. Yüzyılında, tüm farklılıkları eşit yurttaşlık, Demokratik Cumhuriyet temelinde bir araya getirelim. Bu topraklardaki tüm kadim inançların, kadınların eşitliği ve özgürlüğü, demokratik cumhuriyete giden yolda önemli bir adım da olacaktır. İşte bütün bu inşayı hak temelli ve eşit yurttaşlığa dayanan yeni bir yeni bir toplumsal sözleşmeyle ancak başarabiliriz"  dedi.

01744561-bda3-4b43-88f3-754caadf6604

"Cumhuriyetin demokratikleştirilmesi, bireyi yok saymayan bir toplum, farklılıkları esas alan demokratik birlik, demokrasi, hukukun üstünlüğü, inanç özgürlüğüne dayanan bir demokratik anayasa ile olanaklıdır diyebiliriz. Bu olanağı yaşama geçirmek, gerçeğe dönüştürmek ilk yüzyılda dışarıda bırakılanların düşünü, hayatın kendisi durumuna getirmek, bizlerin elindedir. Bizlerin görevidir. Ama aynı zamanda hepimizin sorumluluğudur. Bu miladın startını vermek için ortaklıklarımız ve farklılıklarımızla bir araya gelmeye, birliktelikler üretmeye özellikle de bu dönemde çok büyük bir gereksinim olduğunu önemle belirtmek istiyorum" diyen Buldan konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Merkeziyetçiliğe karşı güçlü yerel demokrasiyi oligarşiye, vesayete ve statükoya karşı demokratik cumhuriyeti, temsili demokrasi yerine katılımcı, müzakereci, güçlü demokrasiyi koymanın zamanı gelmiştir ve geçiyor sevgili arkadaşlar. Yediden yetmişe kadar örgütlenerek demokratik cumhuriyete katkıda bulunmalıyız. Tuğla tuğla örerek bir çatı altında mutlaka buluşmalıyız. Cumhuriyetin ikinci yüzyılına girerek zamanın ruhu kurucu siyaseti elbette ki bizleri çağırıyor. Statüko ve restorasyon değil yeni yaşama davet, kurucu siyasetin bir yol haritasıdır. Bizler her gün büyümekte olduğumuz, büyütmekte olduğumuz demokrasi birlikteliğimizi, yine bu ülkenin demokratları aydınları, siyasetçileri, insan hakları savunucuları, emekçileri, kadınları ve gençleri olarak bu kurucu siyasetin elbette ki hepimiz sahibiyiz. Yeni dönemin sahibi de bizler olacağız. Türkiye halkları olacak. Bundan hiç kimsenin kuşkusu ve kaygısı olmasın. Birbirimizi anlayarak, dayanışmamızı daha çok büyüterek, daha fazla yan yana gelerek, ortak değerler etrafında toplanarak kazanmanın yollarını kesinlikle bulacağız. Çok büyük kazanacağız."

pervin-buldan

Pervin Buldan, şunların altını çizdi:

"Savaşların, bunalımların arka arkaya yaşandığı dönemde, bunalımlardan çıkmak için demokrasi ve adalet mücadelemizi büyütmemiz gerekiyor. Bu iklimde en geniş demokratik cumhuriyet birlikteliğini oluşturmak için büyük çaba göstereceğimizden kimsenin şüphesi olmasın".

Ülkede yaşayan farklı kesimlerin birleştirilmesine vurgu yapan Pervin Buldan, "Cumhuriyetin ikinci yüzyılının güçlü bir toplumsal barışla, emeğin hakkıyla buluşması hepimizin sorumluluğudur. Yeni bir siyasal akılla bu hedefe hep birlikte yürüyebiliriz. Sorun siyasetlerin kazanması değil eşit ve özgür bir ülkede yaşamak isteyen 85 milyona demokrasi dönemini kazandırmaktır" diye konuştu.

Kürt sorununun çözümsüzlüğünün bütün sorunlara kaynaklık ettiğini, cumhuriyetin demokrasiyle buluşmasının önündeki en büyük engel olduğunu söyleyen Buldan, "Kürt sorununu demokratik yollarla, barışçıl yöntemlerle çözebiliriz. Gerçeklerle yüzleşmek, hesaplaşmak, toplumsal yaraları sarmak, aynı acıların yaşanmayacağının en büyük güvencesi olacaktır. Kadınların özgürlüğü ve eşitliğiyle bir cumhuriyet demokrasiye kavuşabilir" görüşünü savundu.

49275947-47ef-421a-8b9a-1b6635418a9a

Pervin Buldan, Faik Akçay, Mithat Sancar