Çalıştıkları kurumlarda 4 yılını dolduran okul müdürleri, önümüzdeki günlerde puanla değerlendirmeye tabi tutulacak ve yüz puan üzerinden yetmiş beş ve daha fazla puan alan müdürler başarılı sayılacak.

Yapılacak değerlendirmede İlçe Milli Eğitim Müdürü ile şube müdürlerinin verecekleri puanların toplamı 60, bazı kurumlar içinse 65 olacak.

Değerlendirme formu incelendiğinde söz konusu puanlamanın sağlıklı ve objektif yapılabilmesi için o okul müdürü ile belli bir süre çalışmış olmak gerektiği bellidir. Oysa son aylarda İlçe Milli Eğitim Müdürlüklerindeki görev değişiklikleri bu değerlendirmeleri şaibeye daha da açık hale getiriyor.

Birçok yerde İlçe Milli Eğitim Müdürleri değiştirildi. Örneğin sendika şubemizin alanında bulunan Avcılar, Büyükçekmece, Küçükçekmece, Esenyurt, Başakşehir Çatalca ve Silivri’de yeni İlçe Milli Eğitim Müdürleri çok kısa süre önce göreve başladı. Bu Milli Eğitim Müdürleri arasında, daha önce bir sendikada yöneticilik yapmış olanların sayısının fazlalığı ise dikkat çekici.

Yeni gelen Milli Eğitim Müdürleri o ilçedeki okul müdürlerini tanımıyor. Bırakın müdürleri değerlendirmeyi, müdürlerin tamamıyla yüz yüze karşılamamış olmaları bile büyük bir olasılık. Çünkü ilçe müdürleri arasında 16 Haziran 2014 tarihinde göreve başlayanlar bile var.

Bu ilçe müdürleri okul müdürlerine puan verirken neye göre değerlendirme yapacaklar?

Onlara okul müdürleri hakkında birileri bilgi mi aktaracak?

Bilgi aktarılacaksa bu bilgiler kimden veya kimlerden gelecek?

Bu bilgiler resmi ve meşru verilere mi dayalı olacak, yoksa farklı değerlendirmeler de işin içine girecek mi? Girmeyecekse bunun teminatı nedir?

İlçe milli eğitim müdürlerini birileri okul müdürleri konusunda yönlendirecek mi?

Değerlendirme formundaki ölçütlerle ilgili fikir sahibi olmak için okul müdürleri ile en az bir öğretim yılı birlikte çalışılması gerekir. Çünkü ölçütler bu türen. Birlikte çalışılmamışsa bazı “hazır bilgiler” devreye girecek demektir.

Bir diğer konu da puan verecek şube müdürlerinin durumu. İlçe Milli Eğitim Müdürleri son günlerde yaptıkları yeni bir görev dağılımı ile insan kaynaklarından sorumlu şube müdürlerini değiştiriyor.

Değerlendirme yapılmadan bir iki hafta önce göreve başlayan bu yeni şube müdürlerinden bir kısmı, okul müdürlerinin adını bile bilmiyor. Çünkü göreve yeni başlamış şube müdürleri son anda insan kaynaklarından sorumlu hale getiriliyor. Bunun birkaç ilçede eş zamanlı olarak yapılması, bir yerlerden direktif mi alınıyor sorusunu akla getiriyor.

Örneğin, Eğitim Sen İstanbul 7 Nolu Şubemiz alanındaki;

Beylikdüzü’nde görevine bir hafta önce başlayan ve ilk atamayla gelen şube müdürü insan kaynaklarından sorumlu şube müdürü yapılıyor.

Esenyurt’ta da insan kaynaklarından sorumlu şube müdürü yapılacak değerlendirmenin hemen öncesinde değiştiriliyor, yerine ilçeye yeni atanmış olan ve ilçeyi hiç tanımayan bir kişi görevlendiriliyor.

Silivri’de ise rotasyon nedeniyle insan kaynaklarından sorumlu şube müdürü görevinden ayrılacak ve yeni ilçe müdürü onun yerine yeni bir görevlendirme yapacak.

Göreve yeni gelen ilçe müdürleri de şube müdürleri de okul müdürleri hakkında, en azından bir öğretim yılı boyunca beraber çalışmış olmak sonucunda verilmesi gereken puanları, yüz yüze bile gelmeden, belki de isimlerini bile bilmeden verecekler. Durum böyleyse puanlama yapılmadan önce ilgili okul müdürleri hakkında birileri aracılığı ile “bilgi toplanacak” veya “toplanmış bilgiler” göz önüne alınacak demektir.

Akla çok soru geliyor.

Yoksa okul müdürleri hakkında, içinde bazı bilgilerin bulunduğu bir ajanda mı var?

Varsa bu ajandayı kim tutuyor?

Varsa bu bilgilerde okul müdürleri hangi özelliklerine göre değerlendirilmiş?

Birileri bu bilgileri derliyorsa bunların bilgi toplamak için resmi bir sıfatı, yasal yetkisi var mı? Bunlar Milli Eğitim içinden bir kişi/gruptan mı, yoksa başka bir yerden mi direktif alıyor?

Her ilçede her okul müdürünü detaylı olarak tanıyıp değerlendirecek olanlar kimlerdir?

Yoksa okul müdürleri fişlendi mi?

____
* Eğitim Sen İstanbul 7 Nolu Şube Özlük ve Hukuk Sekreteri