19 Mayıs gününe bir saniye kalmış. Ben geceden memleketin haline bak, gözlerimin yaşına bak yazısına başlıyorum. Oysa dün Sinop'tan ayrılan Bandırma vapuru yarın sabah saatlerinde Samsun' da olacak.

Bu günden manşetleri okuyorum. Kurtuluş Savaşı'mızın başlangıcı sayılan bu gün, sağcısı, solcusu, Kemalisti, dincisi, A partilisi, B partilisi olarak  ortak akılda buluşuyoruz...

Ulusal Bayramlarımız içinde en önemli ikisinden biridir 19 Mayıs Bayramı. Milli Mücadele bu gün başlamıştır. Ben tersliğimden olacak her halde, 19 Mayıs yerine başka bir mevzuya girsem mi müsaadenizle?

19 Mayıs ile mana bakımından ilgisi var mı bilmiyorum ama ben yine şu Türk Parasını Koruma Kanunu nedeniyle işlenen suçları yazsam mı diyorum.

Çünkü dün müydü, bir hurdacı abimizi bu yüzden yaka paça  derdest edip karakolda ifadeye götürdüler  savcının önüne, 70 kilo madeni parayı satmaya yeltendi diye, suçun  faali olarak...

Eğer mesele Türk parasının kıymeti ise onu hurda  niyetine  metal ağırlığından satıp, değerinin üstünde kazanç elde etmeye yeltenmek kimin haddinedir ve  hesap sorulmaz mı? Sorulur elbet. Burası kanun devletidir.

70 kilo madeni paradan bahsediyoruz. Ve hurdası dahi basılı değerinden kat be kat fazladır. Bunu nasıl yaparsın, paranın kıymetiyle oynar, paramızı sıradan bir metal sayıp hurda gözüyle bakarsın be adam?

Türk Parasını Kıymetini Koruma Kanunu boşuna mı var? Türk parasını korumak için dolar alıp satsan ya, hurdasını satacağına.

Paramızı korumak için açılmadık delik kalmadı ceplerimizde. Yakında kağıt paralarımızı da satar böyleleri. Gazete kağıdı niyetine.

Bankalara gidiyorsun, ne veriyorsun  diye merak eden yok faiz olarak. Üstüne kaç dolar vereceksin diye soruyor  millet...

Kur düşükken yakalayıp pahalılaşsın diye dua edenlerin ülkesi burası artık! Garantiden geçilmiyor yani. Kur korumalı ekonomi düzeni  deniyor buna.

Kabahatli yine hurdacı oluyor sonunda ama bu sırada Dolar’da bekleyenler de  paramla nerde oynasam diyorlar. Emlak fiyatları  göz dolduruyor bir yandan. Parıltıya baksana...

Dolar artsın zarar etmeyelim bari diyenlerin 19 Mayıs kutlamalarını nasıl yapacaklarını merak ediyorum doğrusu. Her halde Bandırma vapurunun nasıl   hurdaya dönüştürülüp jilet fabrikalarına satıldığını unuttular...

Ortada tek suçlu paranın kıymetini bilmeyen şu uyanık  hurdacı abimiz kalıyor. Bir tek o  sınıfta kaldı itibarsızlıktan. Bu kesin.

Dolar 16 lira bandında seyredip yarın Samsun’a çıkarsa hiç şaşmam.

Patetes, benzin, süt, yumurta, soğan, mıydı şarkının sözleri? Yok yahu yine karıştırdın. Domates, biber, patlıcan diyecektin.

Bende akıl kalmadı valla!