Ferhunde'ye yapılan, kadınlara karşı yüzyılların şiddetidir

Mart  ayında Newroz öncesi Afganistan'ın başkenti Kâbil'de bir kadın caminin önünde muska satan bir adama yaptığının doğru olmadığını söyledi. Kadının adı Ferhunde  Muhammed ve Ferhunde 27 yaşında ilahiyat fakültesinde okuyor. Bir düşünelim eğer muskacı ile bir erkek konuşsa idi bunlar olurmuydu? Ben olmazdı diyorum. Ben feodal toplumda erkeklerin kadına ve erkeğe olan tepkisini biliyorum. Ben eğer feodal bir ortamda isem konu beni ilgilendirdiği  halde yanımda olan Hevser*'ime soruluyor ben orada yokmuşum gibi. Bir erkek bana rahatlıkla diyebiliyor "sen kadınları kendine benzettin" diye, onun yanında Hevser'ime böyle bir söz söylenmiyor . Eğer erkekler Hevser'ime benzeseler gurur duyuluyor.

Ferhunde'nin uyarılarından hoşlanmayan muskacı kendine yüzyılların getirdiği güven ile, dinin bugüne kadar olan uygulamalarına bakarak, Ferhunde'nin  Kuran yaktığını bağırarak çevredekilere duyurdu. Grup psikoljisi,  karacahil inanç ile bağlandığı dinine leke geldiği için onlarca  erkek Ferhunde'ye saldırdı. Tekmeledi, yumrukladı, itekledi, &sen Amerikan ajanısın& dedi. Ferhunde her ne kadar bağırdı yardım istedi ise çevredeki polisler ve sivil halk Ferhunde'ye destek vermedi. Ferhundeyi yüksek yerden  attılar, o yetmedi araba ile çiğnediler ve sonunda yaktılar. Ferhunde kadınların yüzlerce yıldır yaşadığı şiddetin toplamını yaşadı.Ferhunde'nin hissettikleri yaşadıklarını biz kadınlar hücrelerimizde hissedebiliriz.Yüzyıllarca feodal sistemin, dinin etkisi ile en çok ceza gören kadın oldu bunu biz kadınlar tanrıçalar döneminden ,annelerimizden hücrelerimize yerleşmiş olan o karanlık saldırıları söylemesekte biliyoruz. Sistem bu bilgiyi biz kadınlara unutturmaya çalışıyor, bunu kadını suçlayarak , katlederek ve tecavüz ederek yapıyor.



Yıllarca şifacı kadınlar ortaçağ Avrupasında Kasabaların, şehirlerin göbeğinde meydanlarda yakıldı cadı diye. O şifacı kadınları yakanlar cezalanmadı. Ülkemizde her gün en az bir kadın erkek şiddetinden katlediliyor, tecavüz ediliyor ve tecavüzcüler, katiller iyi halden kısa zamanda hapishaneden çıkıyorlar. Şu an Şakran cezaevinde tecavüze uğrayan çocuk hamile mahkumlar ve kadınlar şiddet görüyor. Erk olan devlet sistemi tecavüzcüyü değil tacavüz edilen kadını, çocuğu suçluyor. 13 yaşında bir kız çocuğu onlarca erkek tarafından tecavüze uğruyor ve  devletin savcısı kendi rızası ile cinsel ilişkiye girdiğini açıklıyor mahkeme kararında. Kendisine silah zoru ile uzun dönem tecavüz eden tecavüzcüsünü öldüren Nevin Yıldırım müebbet hapse mahkum edildi.Münevver Karabulut ve Özgecan Arslan kendilerine yapılan katliamı ve devletin adaletsizliğini hatırlatıyorlar hala fotoğraflarından bizlere bakarak. Kayıp iki kız çocuğu Siirt'te emniyet Müdürlüğünde çalışan polislerin evinde zorla cinsel taciz için tutuluyorlar. Polislerin sadece görev yeri değiştiriliyor. Erk -devlet erkeği koruyor kadını ise manevi ve fiziksel olarak müebbet hapse mahkum ediyor . O kadar çok örnek varki bu konuda sayfalarca yazsak bitmez.

Ferhunde Kuran yaktığı iddaa edilerek onlarca erkek tarafından dayak yedi, tartaklandı, itildi ezildi , hakaret edildi, iftira edildi ve yakıldı. Din kisvesi altında erkeğe herşeyin mübah olduğu kadının yakıldığı düzene artık herkes ve devletler tekrar bir göz atmalı. Biliyoruz ki meydanlarda bir cumhurbaşkanı Kuran göstererek &ben kuran ile büyüdüm& diyor. Bırakmıyor herkes kendi inancını yaşasın , tek bayrak , tek insan, tek devlet diyen, tek din hazırlıklarında oy toplamaya çalışıyor.Görmüyormu kör inanç ile cahillik ile bir dine bağlananlar, özellikle erkekler neler yapabiliyor. Biliyoruz ki o cumhurbaşkanı  &kadın mıdır , kızmıdır bilmem & diyor .  Başbakan yardımcısı kadınların gülmemesi gerektiğini söylüyor. 21. Yüzyılda hala din ile oy avcılığı yapanlar tüm kadınlara yapılanları, tecavüzleri, namus cinayetlerini, hamile çocuk mahkumları neden meydanlarda konuşmuyorlar?  Artık konuşmanın zamanı geldi ve yüzleşmeninde. Haydi bugünden itibaren meydanlarda Kadına karşı yapılan şiddeti ve yapanları teşhir edin.

Biliyoruz Ferhunde'nin incinmiş bedeni, cenazesi kadınlar tarafından kaldırıldı.Ferhunde'nin katledildiği yere ağaç dikildi.Ferhunde'nin suçsuz olduğu anlaşılmış ve onca protestodan sonra onu katledenlerden üçü idama mahkum olmuş, bir kısmı hapse mahkum oldu. 19 kadar polis görevlerini yapmadığı için bugünlerde cezalarına karar verilecek. Bir şeylerin değişmesi için, ERK sistemin değişmesi için Ferhunde'lerin ölmesi ve hapishanelerde çocuk mahkumların tecavüze uğrayıp hamile  mi kalması gerekiyor?

Onun yanında birçok kadında maalesef herhangi bir tecavüz, taciz olayında kadını suçluyabiliyor. Erk sistemin kendine verdiklerini özümseyen kadınlar özünüze dönün. Bu öze dönüş önceleri kadının evrendeki yerini bilmekle ve eğitim ile olacaktır. Ben yeter diyorum onca kadın ve çocuk katliamına, tecavüze, tacize , saldırıya.

Tanrıçalar zamanına dönelim artık. Kadınlara sesleniyorum Kadının ezilmediği günleri oluşturalım tekrar birlikte. Öğrenerek ve bilgilerimizi paylaşarak.

*Hevser; Kürtçe'de Eş demek