Bir tanıdık telefonda sormuştu bana “Hocam sen bilirsin TİB ne demek” diye! Kısa süreli bir şaşkınlık yaşadıktan sonra “Türkiye İktisat Bankası olabilir” demiştim! Meğer Telekomünikasyon İletişim Başkanlığının kısaltılmış haliymiş! 2005 yılında kurulmuş bu TİB ama göreve 1 sene sonra başlamış! Bir sürü görevi varmış bu TİB’in! MİT ve Savcılıklardan alınan izinler doğrultusunda telefon dinlemesi yapabiliyormuş mesela! İnternette bulunan içeriklerin denetlenmesi de görevleri arasındaymış! En önemlisi de mahkeme kararları doğrultusunda sakıncalı içeriğe sahip bulunan sitelere sansür uygulayıp erişimi engelleyebiliyormuş! Bir süre önce Haber Sitesi Jiyan’ın başına gelenler gibi yani!

Olay kısaca şöyle gelişti! Önce benimde uzun yıllar köşe yazılarımı yazdığım ve zaman zaman halada yazdığım Jiyan Haber sitesi yazarlarından sevgili arkadaşımız Hayri Tunç birkaç gün önce evinden gözaltına alındı. Yaklaşık 2 gün süren gözaltı süresinden sonra serbest bırakıldı! Lakin bu arada TİB boş durmadı ve Jiyan’ı sansüre uğratarak Türkiye içerisinden erişimi engellendi.

Şimdi Jiyan’a erişim yapılamıyor ama Hayri Tunç arkadaşımız serbest! İnsan sevinse mi üzülse mi bilemiyor! Mesaj atıp “Hayri gözün aydın, hoş geldin tekrar aramıza” diyoruz ama Hayri’nin yazı yazıp çektiği fotoğrafları yayımlayacak haber sitesi yok artık! Bu sefer “Üzgünüz Hayri” diye tekrardan mesaj atası geliyor insanin! Yani nerden baksan bir üzüntü bir eksiklik!

Lakin çıktıktan sonra Hayri Tunç arkadaşımızın “Neden gözaltına alındığı” konusunda ki paylaşımları çok ilginç! Daha doğrusu bazıları trajik komik! Bunlardan biri facebookta kendi fotoğrafını yayımlamak mesela! Bir tanesi Anadolu Ajansının çektiği fotoğrafı yayımlamak ve en trajik komik olanı da bir duvar yazısını paylaşarak “Allah’a şirk” koşmak!

Lafı uzatmayalım aslında! Durumu şöyle özetleyelim! Yani bu ülkede Rahmetimiz gazabımızı aşacak, Her Cuma Google’dan bir ayet sallıyorum, Başbakan Allah’ın tüm vasıflarını üzerinde toplamış bir lider, Başbakanımızın doğduğu şehirler de mübarektir, Başbakanımızın çıktığı televizyon yere konmaz, Başbakanımıza dokunmak bile ibadettir, Başbakanımız ikinci Peygamber gibidir, Allah’ın özellikleri Başbakanda var, Başbakanın yaptığını yapmak sünnettir, Rize, İstanbul ve Siirt mübarektir demek şirk koşmak değil ama Hayri’nin bir duvar yazısını paylaşması Allah’a şirk koşmak öyle mi? Tamam Hayri’yi gözaltına alıp sorguya çektiniz ama hadi diğerlerini de çekin bakalım! Doğrusu da o değil mi?

Neyse!

Hayri gözün aydın, hoş geldin tekrar aramıza ama üzgünüz Hayri!