Bu yazımızda, insanımıza, insanlığa verdiğimiz değerle ilgili küçük bir gezinti yapacağız. Ölülerimize verdiğimiz değeri, başka ülkelerle karşılaştırmaya çalışacağız.

Dünya’nın her toplumunda insanlar ölülerine saygı duyarlar. Ölülerine saygılı olmak, yaşamın anlamını, güzelliğini anlamak, insanlığa daha duyarlı olmakla olanaklı.

Kraliçe II. Elizabeth’in eşi Edinburgh Dükü Prens Philip’in ölüsünü son yolculuğuna uğurlamak için düzenlenen tören.

Prens Philip’in cenaze töreni, koronavirüs salgınına karşı alınan önlemler nedeniyle 30 kişilik bir katılımla yapıldı. Prens’in tabutunu, kendisinin tasarladığı bir Land Rover taşıdı.

Şapel’deki törene, ilk başta davet edilmesi planlanan 800 kişinin yerine sadece 30 kişi alındı. Bu 30 kişi de, Kraliçe II. Elizabeth ile, Elizabeth-Philip çiftinin çocukları, torunları ve hanedanın diğer bazı üyelerinden oluştu.(1)

Şimdi ülkemizden bazı görünümleri inceleyelim:

Elazığ’da kanaat önderi Hafız Abdullah Nazırlı için düzenlenen cenaze töreni.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Prof. Dr. Burhan Kuzu'nun cenaze törenine katıldı

Eski TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı ve 22, 23, 24 ve 26. dönem AK Parti Milletvekili Prof. Dr. Burhan Kuzu için Fatih Camii’nde düzenlenen cenaze töreni.(3)

Cumhurbaşkanı’nın diğer insanlarla arasındaki uzaklıkla, Mehmetçiklerin aralarındaki uzaklığı karşılaştırın, katılan sayısını inceleyin.

“Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç'ın babası Muhammed Emin Saraç'ın son yolculuğuna uğurlanması töreni. 24.02.2021

 “Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç'ın babası Muhammed Emin Saraç'ın hafta sonu sokağa çıkma yasağı sırasında düzenlenen, çok sayıda insanın katıldığı cenaze töreninde çekilen ve sosyal medyada tepki çeken görüntüler.(4)

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun annesi Servet Soylu için düzenlenen cenaze töreninde, İçişleri Bakanlığı’nın genelgesindeki hiçbir sınırlamaya uyulmadı.

Sağlık Bakanlığı'nın güncel risk haritasına göre İstanbul turuncu renkle riskin yüksek olduğu iller kategorisinde. Bakanlığın genelgesine göre 'çok yüksek' ya da 'yüksek risk' kategorisindeki illerde cenaze törenine katılım 30 kişi ile sınırlı. (5)

Birleşik Krallık (İngiltere) ‘la Türkiye Cumhuriyeti arasında yönetim, algı, insana değer verme farkları böyle.

Ölen insanları son yolculuğuna uğurlama sırasında yeni insanların ölmelerine neden olacak törenler yaparak, insanımıza daha çok değer vermiş mi oluyoruz? Yoksa hiç değer vermemiş mi oluyoruz?

Geride bıraktığımız günde, ülkemizde 318 kişinin coronavirüs bulaşışı nedeniyle öldüğü açıklandı. Bu açıklanan sayı. Bu açıklamaların doğruluk payının ne olduğu, gerçek ölüm sayılarının kaç olduğu bilinmemekte.

“Türk Tabipler Birliği (TTB) AKP'nin kararıyla 'kademeli normalleşme' sonrası ölüm sayılarının 4,7 kat arttığına vurgu yaparak, "Çarkları durdurun, ölümler dursun, dedi.

Pandeminin ortaya çıktığı ilk günden bu yana tam kapanma çağrılarına yanıt vermeyen iktidar, kısmi kapanma ilan etse de bugünkü can kaybı rekor kırarak 318'e yükseldi. Resmi rakamlara göre vaka sayıları da 60 bini aştı.” (6)

Ölümleri, ölen insanları görünce yaşamı, yaşadığımız toplumu, insanlığı daha güzelleştirmek gerektiğini anlamak bir erdem işi.

Ölümlerin üzerinden çıkar sağlamaya çalışmak, insanlığın en kirli yüzlerinden biri. İnsana yakışan tavır, İnsanların ölmelerine değil, ölmemesine çalışmak olmalı.

Bu görünümler karşısında, çıkıp fotoğraflar önden görünse bile yandan çekildiği için kurallara uyulmadığı görülüyor. Aslında insanlar arasında yeterli boşluklar vardı diyebilirler.

İnsanlara, insanlığa değer vermeyenlerin acımasızlıklarını, insana değer verenlerin bozabileceği bilinmeli.

----------------------------------

(1) Prens Philip'e salgın önlemlerine uyumlu cenaze töreni ... - DWhttps://www.dw.com › prens-philipe-salgın-önlemlerine..., https://p.dw.com/p/3sACT, 17.04.2021

(2) Hafız Abdullah Nazırlı'ya veda! Cumhurbaşkanı Erdoğan ...http://www.gazetevatan.com › Gündem Haberleri, 13.02.2021

(3) T.C.CUMHURBAŞKANLIĞI : Cumhurbaşkanı Erdoğan, Prof ...https://www.tccb.gov.tr › haberler › cumhurbaskani-erd...

(4) T24.com.tr Bağımsız İnternet Gazetesi, Emin Saraç'ın cenazesine katıldığı için eleştirilen Sağlık Bakanı Koca: Özür dilerim, 24.02.2021

(5) BirGün Gazetesi, Annesinin cenaze töreninde Soylu’nun çıkardığı genelgeye uyulmadı; Sağlık Bakanı bu kez katılmadı, 14.03.2021

(6) Artıgerçek.com.tr İnternet Gazetesi, 1 Mart'tan bugüne ölümler 4,7 kat arttı: TTB'den 'çarkları durdurun' çağrısı, 18.04.2021