Japonya'da 6 yıl önceki deprem ve tsunamide hasar gören Fukuşima nükleer santralinin reaktörlerinde inceleme yapan keşif robotlar radyasyon oranının tahmin edilenden çok daha fazla olduğu ortaya koydu.

Santrali işleten Tokyo Elektrik Gücü Şirketi (TEPCO), hasar gören 2 numaralı reaktörün muhafaza kazanın içini incelemek için gönderilen "akrep" adlı robotun, 6 yıl önce eriyen çekirdek bölgesindeki yüksek seviyede radyoaktif enkaz içinde hareket ederken bozulduğunu bildirdi.

Üzerinde bir dozimetre ve iki küçük kamera bulunan robotun, bozulmadan evvel bir süre veri ve görüntü aktarabildiği ancak atığın reaktörden tamamıyla ihraç edilebilmesi için kilit nitelikte olan eriyik yakıtın konumunu tespit edemediği belirtildi.

Bozulan aracın, reaktör içinde bırakıldığı ifade edildi.

Birkaç haftadır devam eden incelemeler, robotların izlemesi planlanan rotalarda yapısal hasarların olduğu ve radyasyon seviyelerinin beklenenden fazla olduğunu gösterdi. Robot ve keşif araçlarının tasarımında buna uygun değişiklikler yapılması gerekeceği vurgulandı.

Ay başında başka bir robot "akrep", enkazı temizlemek üzere reaktöre yollanmış, ancak içeride geçirdiği iki saatin ardından her iki kamerası da yüksek radyasyon nedeniyle bozulunca araç geri dönmek zorunda kalmıştı.

Araç, tahmini radyasyon oranlarına göre reaktörde 10 saat çalışabilecek radyasyon toleransına sahip olarak tasarlanmıştı. Fakat reaktörün içindeki radyasyon oranının tahmin edilenden çok daha fazla olduğu anlaşılmıştı.

Sızıntının tamamen kontrol altına alınıp santralin tasfiye edilmesinin on yıllar süreceği tahmin ediliyor.