Euroleague play-off arifesinde konuya Efes ve Fenerbahçe pencerelerinden bir bakalım

Euroleague’de geçen hafta play-off yapacak 8 takım kesinleşti. Barcelona, üst üste 2. Kez normal sezon liderliğini garantilerken Real Madrid, Olympiakos ve Milano da ilk 4’te yer alarak play-off’a saha avantajı ile girmeyi kesinleştirdi. Play-Off’a saha dezavantajı ile girecek 4 takım da; Anadolu Efes, Maccabi, Monaco ve Bayern Münih oldu. Üst üste 5 Final-Four ardından geçen sezon Play-Off ile yetinen Fenerbahçe ise bu sezon onu da göremedi. Şimdi Euroleague play-off arifesinde konuya Efes ve Fenerbahçe pencerelerinden bir bakalım.

Efes’in Şampiyonluk Yolu Açık mı?

Geçen sezonun şampiyonu Anadolu Efes’te baş antrenör Ergin Ataman, daha önce Olympiakos ve Maccabi’nin başardığı üst üste 2. Şampiyonluk hedefini açıklamış ve buna istinaden de Sertaç Şanlı hariç kadroyu korumuştu. Sezon başında Petrusev’in Sertaç’ın boşluğunu dolduramaması ve Micic’in forma girememesi ile yalpalayan ekip sonra bir ritim buldu ama Rusya takımlarının çıkarılması ve devamında önceden oynanan maçların silinmesi, onlara Play-Off yolunda ciddi avantaj sağladı. Kaybedilen Baskonia ve Monaco maçlarına rağmen potada kalan Efes, oldukça zor geçen Alba maçını evinde kazanarak ilk 8’i garantiledi. Alba Berlin maçı sonrasında Ergin Ataman’ın “Larkin böyle oynamasa kazanamazdık.” düşüncesine aynen katılıyorum ben de hafta sonu Euroleague Podcast’te bunu söylemiştim. Aslında tüm sezonun özeti bu. Micic ve Beabouis’nın yokluğunda Alba Berlin karşısında hem de evinde ekstra Larkin performansıyla kazanan Efes’in play-off’taki kaderi de Larkin-Micic + Beabouis performansına bağlı. Umarım Real Madrid ile eşleşirler keza şu anda en uygun onlar görünüyor. Diğer yandan Efes, ilk 4’te yer alan tüm takımlarla demin söylediğim şartlar yerine geldiğinde baş edecek ve devamında F4’te şampiyonluğa gidebilecek kapasiteye sahip. Ancak bu takımın da son sezonu olduğunu, artık yeni kadro yapılanmasının kendisini dayattığı da bir gerçek.

Euroleague-1

Bir kez daha olur mu?

Fenerbahçe’de Djordjevic Gitsin mi?

Obradovic sonrası çalkantısı geçmeyen Fenerbahçe Beko’nun benim şampiyonluk adaylarımdan biri olduğunu, bu köşeyi takip edenler bilir. Önce bazı hakem hatalarının da etkisiyle son topta kaçan maçlardan sonra yeniden ayağa kalkmak sonrasında De Colo-Vesely sakatlığı derken onların yokluğunda 5 maçlık seri sonrasında bu kez Henry’nin sakatlığı ardından formdayken evinde oynayıp ivme alacağı Alba ve Bayern maçların Kovid ertelemesi, sonra yine De Colo sakatlığı derken Rusya takımlarına karşı 3 galibiyetinin silinmesi Sarı lacivertlileri haliyle allak bullak etti. Her şeye rağmen 6 maçlık bir son şans da 3 yenilgi ile ortadan kalktı. Belki yazdıklarım bir bahaneler zinciri gibi görünebilir ama kendi kurmadığı takımın başına gelip bunca badireye rağmen takımı taşıyabilen Djordjevic’e bu başarısızlığın faturasını kesmek, bana ağır geliyor. Şu anda lig şampiyonluğu hedefi de devam ederken sezon sonunda net bir Final-Four hedefi sorumluluğu vererek transferleri Gherardini ile beraber yönetme yetkisi ile sözleşmesi devam eden Sasha’nın kalması tarafındayım. Ama eğer onunla veya onsuz, yeni sezonda Final-Four hedefi koyacak bir bütçe eğer yoksa Fenerbahçe yönetiminin önce bunu açıkça ve nedenleri ile söylemesi, devamında da 2-3 yıllık bir projeksiyon sunarak karar vermesi şart.

Euroleague-2

Başına gelmeyen kalmadı

Euroleague Play-Off ve Sonrası

Efes, bu hafta evinde Bayern ile haftaya da iddiası kalmayan Kızılyıldız ile deplasmanda oynayacak. Bayern maçını kazanması halinde çok yüksek ihtimalle 5. Bitirecektir. Haftaya tüm maçlar tamamlanıyor ve artık Play-Off süreci başlıyor. Eşleşmelere göre analizimizi haftaya bırakalım. Sonrası için de Euroleague için işler pek iyi görünmüyor. Yeteri kadar finansman üretemeyen, genişlemesini statik sağlayan ve kriz anlarında karar almalarda hep çuvallayan Euroleague projesi, en fazla 1 sezon daha böyle devam edebilir. 2024 yılı sonrasında yapısal açıdan birçok değişikliğin kendisini dayatacağını düşünüyorum. Onları da sezon son bölümünde ele alırız. Anadolu Efes’i yeniden kutlar ve güzel haftalar dilerim.