Solun zamanı mı geliyor Türkiye'ye? Durum öyle değil daha, lakin buna dair olumlu gelişmeler var.

Solun zamanı için anahtar görevi taşıyan birlik meselesi birçok kesimde tartışılmaya başlandı.

Hatta bu konuda olumlu adımlar atıldı. Yedi politik organizasyonun katılımı ile Bileşik Mücadele Güçleri kuruldu.

Türkiye'de bugüne dek birçok birlik kurulmuştur. Hepsi değerlidir. Fakat bir birliği gerçek kılan şey bileşenlerinin niteliğidir. Birleşik Mücadele Güçleri mühim bileşenlerden oluşuyor. Nasıl ki insanlar kısım kısım ise solcu organizasyonlar da öyledir. Bileşik Mücadele Güçlerini kuran kısım ise mühim kısımdandır.

Bu girişim eğer başlangıç ise ve büyüme doğrultusunda bir niyet besliyorsa büyük gelişmelere gebe olabilir.

7 grubun 70 gruba doğru bir niyetle büyümeyi hedeflemesini temeli ederim. Biz yurttaşlar, birleşik sola ihtiyaç duyuyoruz. Çünkü rejim kendi dışında herkesi hedef almaktadır. Solcuların yasadığı birçok sorunu yurttaşlar da yaşıyor, dolayısıyla belki ilk defa solcuların ve halkın talepleri gözle görülür ve hayatta hissedilir düzeyde aynılaşıyor. Biz yurttaşlar solcuların birleşmesini ve sol politikalar üretmelerini diliyoruz, Aralarındaki ideolojik meseleleri bir mesele olarak görmüyoruz, en geniş zeminde solcular bir araya gelebilir, yurttaşlar da solcular ile bir araya gelebilir.

Bu oluşumun ilk etapta en büyük eksikliği Halk Cephesidir. Ortadoğu'da bir deyim vardır, “Mısırsız savaş Suriyesiz barış olmaz” diye. İste Türkiye solu açısında Halk Cephesi hem Mısır’dır hem Suriye'dir. Onun olmadığı her girişim eksiktir.

Halk Cephesi, Halkevi, Kızılbayrak gibi ciddi hikayeler oluşturmuş yapıların da katıldığı Bileşik Mücadele Güçlerinin oluşturacağı birinci dalgada 1 milyon kadro üretecektir.

1 milyon solcu kadro hayatin içinde zaten var. Sadece organize olmayı bekliyor. Birinci dalga bu 1 milyon kadroyu sadece organize edecektir.

Her birlik değerlidir, bu temelde bir birlik ise çok daha değerlidir.

Mutlaka evveliyatta birçok mesele konuşulup tartışılmıştır. Yurttaşlar olarak haberimiz yok. Bu sebeple şöyle düşünüyorum.

1- Enformasyon ofisinin kurulması gerekir. Yurttaşların hızlı ve ana kaynaktan sağlıklı bilgiye erişmesi için sosyal medyada ve kurumsal olarak bu kanalların oluşması gerekir. Bu çok basit birkaç saatte çözülecek bir iştir. Zira bu çalışma günlerdir kuruluşunu ilan etmiş olmasına rağmen okuyabildiğimiz sadece kuruluş deklarasyonudur.

2- Yedi grup yetmiş gruba doğru büyüme stratejisi temelinde giderse çok mana kazanır. Yoksa BİZ birleşenler SİZ ötekiler oluşması tehlikesi vardır. Özellikle bu zihniyet sendikalara sızarsa daha büyük ayrışmalara neden olur. Ana fikir ve hareket noktası birlikte hareket etmeyi çoğaltmak olmalıdır.

3- İdeolojik hiçbir mesele mesele değildir. Bugün çok sahih bir durum var ortada, baskı zulüm sadece solcuları değil toplumun geniş bir kesimini etkilemektedir. Bu realite lütfen unutulmasın.

5- Bu yeryüzünde en lanetli şey örgütlülüktür. Tek tek bireyler içinde bir hukuk ve çalışma alanı açılmalıdır. Bunun adı demokratik birleşik bir partidir.

6- Her birleşme bir güç doğurur. Ayrıca gücün merkezi çekim kuvveti vardır. İşte bu güçle daha gerçekçi demokratik Türkiye'yi konuşabiliriz. Bunun için politikalara ihtiyacımız vardır. Emekçiler, mazlumlar, mağdurlar, işçiler politikasızdır. Politika üretmek, solun politikasını üretmek her şeyden daha önemlidir.

7- Selahattin Demirtaş, Figen Yüksekdağ genel başkanlığındaki HDP'yi hatırlayınız. Ürettikleri politikanın gücünü hatırlayınız, oluşan toplumsal dalgayı hatırlayınız. Neden mi başardılar? Çünkü Türkiye solcuları ve Kürtler bir arada siyaset üretmeye başlamıştı.

8-Dersim değil sadece bugün solcuları bekleyen çok belediye var. Yeter ki birleşin ve bu belediyeleri almayı isteyin.

9- Türkiye'de demokratik halk devrimine, demokratik Türkiye'ye doğru giden yol, önce solun kendi arasında birleşmesi, kendi gücünü merkezîleştirmesi ve soldan politika üretmesidir. İkincisi Kürtler ile birleşmektir, üçüncüsü sol sağlam ve belirleyici bir özne olarak diğer kesimler ile ortak hareket etmesidir. Bundan Demokratik Türkiye doğacaktır.

Durum budur, sola sempati duyan, solla ortak politika yapmaya meyilli bir demokrat olarak, görüşüm budur. Dilerim ki birleşme fikri bu topraklarda maya tutar.