Dünya ülkelerinde, 03 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü olarak kutlanmakta. Basın özgürlüğü, ülkelerin demokrasi, hukukun üstünlüğü, inşanca yaşama düzeyi, insan hak ve özgürlüklerinin yaşama geçmesi gibi alanlarda bulunduğu konumun fotoğrafının çekilmesini sağlamakta.

Ülkemizin Dünya Basın Özgürlüğü sıralamasında iyi bir konumda olmadığı açık.

Kitle iletişim araçlarında kurulmuş olan egemenlik, bu ülkenin insanlarını yalnızca kendi ülkesinin gerçeklerinden değil, Dünya’dan, insanlık ailesinden de koparma

Ülkemizde düşünce özgürlüğü sorunu yaşanmayan gün yok gibi. Hemen her gün Cumhurbaşkanına Hakaret yargılamaları, yazarlar, haberciler, çizerler, sosyal medya kullanımlarıyla ilgili yargılamar, kovuşturmalarla karşı karşıya kalındığı görülmekte.

Wikipedia'yı yasaklayan zihniyet

Kitap, dergi, sosyal medya paylaşımlarını yasaklamakla yetinmeyen zihniyet, 2 yıldır Wikipedia İnternet Ansiklopedisini de yasaklı durumda bıraktı. Küresel ölçekte yayın yapan bir internet ansiklopedisini yasaklayan zihniyetten, ülke içinde basın özgürlüğünden yana olumlu tutumlar beklemek anlamsız.

“Ocak-Şubat-Mart 2019 döneminde iki yayın yasağı çıktı; Wikipedia sansürü sürdü; bir gazete toplatıldı; bir siteye, bir TV programına, bir reklam filmine, bir seçim propaganda videosuna sansür geldi.

Dünyanın en yaygın İnternet ansiklopedisi Wikipedia, birkaç sayfasında Türkiye hükümetini hedef alan içerikler bulunduğu gerekçesiyle 23 aydır Türkiye’de yasak!

Geçen yılın aynı döneminde, 9 İnternet sitesine, 73 İnternet haberine, beş gazeteye, üç gazete yazısına, bir TV, bir TV dizisine, bir mektup, bir rapora sansür getirilmişti. Meclis Başkanı İsmail Kahraman’ın çocuk istismarıyla ilgili verdiği resmi yanıtı “Meclis’i çocuk istismarcılığını koruduğu” şeklinde yorumlayan 35 site haberi de sansüre uğramıştı.

2018 yılındaysa en az 2 bin 950 İnternet haberi, 77 Twit, 22 Facebook paylaşımı, beş Facebook video, 10 İnternet sitesine erişim engellenmiş; üç yayın yasağı (biri geçici) çıkmıştı. Yıl içinde, sekiz gazete, iki TV, iki mektup, bir rapor, bir TV dizisi, bir röportaj sansürle karşılaşmıştı. Dünyanın en popüler İnternet ansiklopedisi Wikipedia, Türkiye’de yılboyu sansürlü kalmıştı.

Wikipedia, Küresel düzeyde yayın yapan bir kuruluş. Yalnızca Türkiye ile ilgili bilgiler değil, Yerküre’nin tüm ülkelerinden, yaşanan tüm olaylarından bilgiler sunan bir ansiklopedi. Böyle bir yayını AKP’nin isteklerine uygun olmayan birkaç yayın yüzünden yasaklamak, insanımızı Dünya’dan koparmak anlamına gelmekte. Ülke içinde kitle iletişim araçlarına göz açtırmama, nefes aldırmama tutkusu, yabancı yayın organlarına da yansıtılmak istendiği ortada.

DİSK/Basın-İş Genel Başkanı Faruk Eren, “Türkiye'de basın ve ifade özgürlüğü imha edilmiş durumda. 150'ye yakın arkadaşımız cezaevinde en son 6 arkadaşımızı daha ekledik. Onların şahsında bütün tutuklu arkadaşlarımıza selam yolluyoruz. Sadece tutuklu değil meslektaşlarımız, hemen her gün adliyelerde gazeteciler ya yargılanıyor ya da ifade veriyor. Türkiye basın ve ifade özgürlüğünde bataklıkta” diye konuştu.

Faruk Eren, durumu net biçimde özetlemiş bulunmakta. Bu acıklı durum uluslararası belgelere de yansımış durumda.

“Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü (RSF), 2019 yılına ilişkin Basın Özgürlüğü Endeksi'ni yayımlandı. Türkiye'nin Paradise Papers (Cennet Belgeleri) ile ilgili haber dolayısıyla bir gazeteciyi yargılayan dünyadaki tek ülke olduğu hatırlatıldı.

Basın mensuplarına duyulan nefretin şiddete dönüşerek korkunun artmasına neden olduğunun aktarıldığı raporda, dünya genelinde gazetecilerin rahat çalışabilecekleri güvenli sayılan ülke sayısının da giderek azaldığı, buna karşın otoriter rejimlerin medya üzerindeki hakimiyetlerinin arttığına vurgu yapıldı.”

Ülkelerin büyüklükleri, insanlık ailesi içinde saygınlık kazanmakla olanaklı. Ekonomik gelişmeler, demokratik gelişmeler olmadan ayakta duramamakta. Tüm özgürlüklerin anası durumunda olan basın özgürlüğünün bu içler acısı durumu, bizi saygın bir yere oturtamıyor.

---------------------------------------------

(1) Önderoğlu, Erol, İşte Basın Özgürlüğünde Üç Aylık Halimiz; Günümüz Kutlu Olsun! 02.05.2019

(2) Evrensel Gazetesi, Adalet Nöbeti devam ediyor: Türkiye basın özgürlüğünde bataklıkta, 02.05.2019

(3) https://tr.euronews.com › Haber › Dünya, Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü'nün 2019 raporu yayımlandı; Türkiye 157. Sırada, 18.04.2019