Bahtiyar bir köpeğin adı. Doğunun en uç noktalarından biri olan Kars iline bağlı Susuz ilçesinde yaşıyor. Susuz bilinen bir yer değildir. Eski adıyla Cilavuz denince okurlar anımsayacaktır bu adı. İlk Köy Enstitülerinden birisi bu şirin beldede hayat bulmuştu.

Sahibi tarafından terk edilen yaşlı köpeği ilk önce bir kamu çalışanı sahiplenerek ona “Bahtiyar” adını veriyor. Yaşamının son dönemlerinde olan Bahtiyar sayesinde Cilavuz Köy Enstitüsünün atıl konumdaki ahırı onarımdan geçirilerek Köpek Bakım Evi olarak kimsesiz patilere ev sahipliği yapıyor.

Belediye Başkanı Oğuz Yantemur, kıt olanaklarla gerçekten adı büyük kendi küçük ilçede kimsesiz patilerin kimsesi oluyor. Dört duvar hazır, köpeklerin gezip oynayacağı geniş bir alan var olmasına var da kolay değil. Gittikçe sayıları artan köpeklerin beslenmesi sorununu çözmek kolay bir iş olmasa gerek. Burada devreye emekli bir kamu çalışanı olan Günseli Koçan giriyor, barınaktaki köpeklerin ısınmasından (Kars soğuk yerdir malumunuz üzre) karınlarının doymasına kadar bir çok işi gönüllü olarak yapıyor.”Susuz’un Kimsesiz Patileri" ,"Cilavuz Şefkat Evi” internet hesabından mama kampanyaları düzenliyor.

Bahtiyar, bahtlı, şanslı, mutlu anlamında. Bahtavar (bahdavar) bu yörede çok kullanılan bir sözcüktür. Bu sözcüğünde anlamı bahtiyarla aynı, şansı/mutlu demektir. Bahtavar başına tüm kimsesiz patilerin!

Bahtiyar’ı gazeteci Deniz Zeyrek yazdı. Yazmakla da kalmadı “Bahtiyar”ların “bahtavar olması için” bir de video çekip yayınladı. Kolay değil, nüfusu üç binin altındaki bir ilçede köpek barınağını ayakta tutmak. Isınmaları, sağlıkları, bakımları para ister, mama ister, emek ister. İster de ister. Deniz Zeyrek'in çektiği videoda da belirtildiği gibi, Bahtiyarın fotoğrafının basıldığı tişörtlerin alınmasıyla elde edilecek gelirlerin tamamı “kimsesiz patilerin kimsesi olan barınaktaki bütün bahtiyarların ihtiyaçlarına harcanacak. Tişörtler geldi. Cilavuz Kadın Kooperatifi’nin destek ve aracılığıyla hayvan severlerin ilgisine sunulmuş durumda. Satın alınacak her tişört bahtiyarları bahtavar yapacak.

Ülkenin birçok yerinde olduğu gibi Cilavuzda da sokak hayvanlarına bir çözüm diyen oldu mu akla hemen itlaf gelirdi. Şimdilerde tam tersi. Kimsesiz değiller artık. Ne belediyenin ne yereldeki hayvan severlerin, ne de Koçan ailesinin gayreti ,barınağın emektarı Mustafa Urun’un çabaları yetmiyor, yetmez de. Daha fazla destek, daha fazla çaba, daha fazla mama için daha fazla tişört satın alınarak Cilavuz Şefkat Evi’ndeki dostlarımızı bahtavar yapmak mümkün.

Bahtavar başına tüm “bahtiyar”ların. Bahtavar başına tüm sokak hayvanlarının. Bahtavar başına tüm hayvan severlerin. Bahtavar başımıza!