Tarantino'nun şiddeti estetize ettiği gerekçesiyle eleştirilen filmlerinden sonuncu Django-Unchained (Zincirsiz) külliyatta yerini aldı.

Tarantino’yu görsek ‘Şiddetin ne hoş’ diye şarkı söylemeye başlayacak kadar takdir ederiz elbette ama Django’nun nasıl en iyi film Oskar’ına aday olduğunu anlamadım. İlerlemiş yaşıyla malum ustanın yardımcı yönetmenlerine şans vererek bu sahneleri onlara emanet ettiğini sanmak geliyor aklımıza ama bu sahneler başrol Jamie Foxx’un da kötü performansıyla birleşince bunaltıyor açıkçası.

Christoph Waltzz’un en iyi yardımcı oyuncu adaylığı ise gerçekten Oskar’ın prestijini arttıracak türden, tartışmıyorum bile.

Leonardo Di Caprio’nun neden aday gösterilmediği ise 10-15 senelik bir konu ve kendisinin haksızlığa uğramış olma ihtimali hayli yüksek. Ama belirtildiği gibi o ayrı bir konu.

Di Caprio için Tarantino’nun filmdeki en çarpıcı darbesine çok iyi hizmet ettiğini söylemekten başka bir şey gelmiyor elimizden. Di Caprio her Tarantino filminde olduğu gibi olmadık bir zamanda olmadık bir şekilde öldürülüyor zira.

Film bir köleliğe başkaldırı filmi değil, olsaydı Tarantino filmi olmazdı zaten. Başrol Django (Foxx) bildiğimiz bireyci, kendi derdinde ve esaret altındaki karısını kurtarmaktan başka bir amacı yok. Bu da önemli tabii.

Django’nun esaret altındaki karısı Hildi, Alman bir ailenin yanında yetişmiş ve bu yüzden filmin anlattığı dönemde Almanca bilen tek köle -sanırım. Almanlar tarafından şefkatle korunan Hildi’nin yanı sıra Waltzz’un canlandırdığı Dr. Schultz’un bir Alman olması ve Django için maddi manevi birçok tehlikeye ortak olması dikkat çekici.

Tarantino, Django’dan önceki son filminde Brad Bitt liderliğindeki bir Yahudi grubunu soykırımda rol almış Nazi askerlerinin üstüne salmıştı. Soysuzlar Çetesi (Inglorious Bastards) olarak adı hatırlanacak filmde yönetmenin iradesi dışında Nazi karşıtlığı ile birlikte Alman kimliğinin ve bugünkü Alman Tarantino hayranlarının incinmesinden duyulan kaygıdan olacak Hildi ve Dr. Schultz karakterleri Almanları Tarantino filminde tekrar cilalıyor.

Film olarak adaylığının bile başarı olduğunu düşündüğüm Django’nun Oskar performansını birlikte göreceğiz, ama henüz görmeyenlere Di Caprio, Waltzz ve pırıl pırıl bir western vadeden filmi izlemeleri önerilir.