Bir buçuk senedir Roboskili aileler ile birlikte bir başka Soma vakası olan failleri belli olan Roboski katliamı için adalet mücadelesi vermekteyiz. Bu mücadele hattının bize getirdiği deneyimler ışığında Soma katliamını ele almaya çalışacağım.

Yaşamlarını yitirenlerin yakınlarına Roboski’de devlete karşı mücadele ederken karşılaştığımız saldırılara karşı nasıl cevap olabildik, onun üzerine kısa bir deneyim aktarımı yapmaya çalışacağım.

Yaşamını yitiren işçilerin gömüleceği yerin resmine doğru şekilde bakıldığında Soma’nın ne kadar Roboski'ye benziyor olduğunu göreceğiz. Hele o yan yana sayılarak bitmeyecek mezar görüntüleri? Umarım direnişleri de bir o kadar Roboski ailelerinin ve halkının verdiği mücadeleye benzer.

HÜKÜMET HER TÜRLÜ ÇABANIN İÇERİSİNE GİRECEK

Hükümet öncelikle ailelerle birlikteyiz mesajı vermek için Somalıları ziyaret edecek, bu birinci aşamayı gerçekleştirdi. Somalı aileler Başbakan’a ve kabinede yer alan bakanlara tepki gösterdi. Bu birinci aşama biraz daha sürecek, kamuoyunda tekrar itibar kazanmaları için Soma halkının onları kabul etmesi gerekiyor. Bu olmaz ise yaptıkları katliamı kamuoyunun unutmayacağını iyi biliyorlar.

Bu konuda aileler mutlaka bir araya gelmeliler ve ortak hareket etmeyi sağlayabilmeliler.

Bunu neden söylediğimi aşağıda ifade etmeye çalışacağım. Fakat mücadelenin diğer aşamaları düşünüldüğünde bu evrede hükümete karşı birlikte harekat geliştirmek çok önemlidir. Hükümet ailelerin birliğini bozmak için birçok mekanizmayı devreye soktu. En önemlisi sizin yanınızda ve sonuna kadar adalet mücadelesini beraber vereceğiniz kurumları size karşı anti propagandasını yaparken, sizi adalet mücadelenizden uzaklaştıracak tüm kurumları Soma’ya seferber etti.

KATLİAM BÖLGESİNİ TECRİT ALTINA ALACAKLAR

Her türlü yolu deneyecekler, yerel idarecileri ve AKP işbirlikçisi iş adamları ve sivil toplum örgütlerini devreye sokacaklar, tepkilerin dinmesi için o bölgeyi mutlaka tecrit altına alacaklar. Bu tecrit bölgesini sadece katliamda yaşamını yitiren aileler bir araya gelmesin diye hükümet yanlısı kesimler geçebilecekler. İsmailağa tarikatı buna örnek olabilir. Mazlum-der bölgeyi raporlamak için günlerce bölgeye girmeyi beklerken İsmailağa tarikatı ellerinde bildirilerle kaderinize razı olun diye sokak sokak ellerini kollarını sallayarak gezebilmekte.

SİVİL TOPLUM ÖRGÜTLERİ GÖREVE

İHD, MAZLUM-DER ve TMMOB gibi sivil toplum örgütlerinin Roboski’de olduğu gibi Soma’da da birlikte hareket edip katliam bölgesinde yaşananları raporlaştırması çok önemli. Hükümet yaptığı, ortağı olduğu katliamın üstünü kapatmak için kendi raportörlerini çoktan devreye soktu. Soma’da yakınlarını kaybeden ailelerin hukuken tutunabilecekleri bir alan oluşturmak sbu tür örgütlerin birlikte çalışmaları ile mümkündür.

Aileler katliamı çok iyi bilmekte. Onların olanları anlatabilmeleri için hükümet tarafından oluşturulan ‘bu sizin kaderinizdir, bu durumu böyle kabul edin’ algısını değiştirmemiz gerekmekte. O zaman geri duran, korkudan konuşamayan aileler artık konuşmaya başlayacak ve adalet mücadelesinde yerlerini alacaklardır.

HÜKÜMET MÜCADELEYİ DURDURMAYI DENEYECEK

Sabah’taki haber göre, Soma'da hayatını kaybeden işçilerin ailelerin tamamına haziran ayı içinde ölüm aylığı bağlanıyor. Roboski’de olduğu gibi yine kan parası devreye sokulmuştur.

Tabii iş hukuku gereği olan haklar saklı olmak üzere konuşacağım. Roboski’de bir süre her şey ‘terör’e bağlanmaya çalışıldı, tutmayınca ‘kaza’ denilmeye başlandı ve ardından tazminat yani kan parası devreye girdi. Aileler bu paranın yüzüne dahi bakmadılar. Soma’da olan da ne kaza ne de cinayet bence olan katliamdır. Dillerde şiar haline gelenn ‘Roboski’den Soma’ya hesap sormaya’ sloganının boşuna üretildiğini düşünmüyorum. Soma düpedüz katliamdır. Bu yüzden Başbakan da dahil çalışma bakanı ve enerji bakanı ve Soma şirketinin sahibi, yöneticileri ve diğer sorumlular katliamdan yargılanmalıdır. Soma’da adalet mücadelesi bu minvalde gelişmelidir. Hükümet adına önerilen kan parasına aileler mutlaka karşı çıkmalı, bu aynı zamanda psikolojik olarak adalet mücadelesinde üstünlüğü ele geçirmeye olanak verecektir.

KAN PARASI TUTMAYINCA SALDIRMAYA YÖNELECEKTİR

Roboskili ailelere de bu sırlama ile saldırılar gerçekleştirildi. Roboski aileleri parayı almayı ret edince hemen ardından hükümet yetkilileri, ‘PKK-BDP verdiğimiz paraları aileler almasın diye baskı yapıyor’ yaygarası kopardı. Hatta bununla yetinilmedi ‘daha ne istiyorlar, normal verilmesi gereken tazminatların çok üzerinde para verdik’ dediler. Para sisteminin bir parçası olan AKP hükümeti ailelerin sadece adalet isteyebileceğini akıllarının ucuna dahi getiremediler.

FİZİKİ SALDIRILAR BAŞLAYACAK

Somalılar, Başbakan tarafından tokatlanan yakınlarını ve müşaviri tarafından tekmelenen o genci asla hafızalarınızdan çıkarmamalı. Bu saldırılar gözdağı vermek içindir. ‘Eğer mücadele etmeyi seçerseniz sizi bunlar bekliyor’ deniliyor.

SOMA ROBOSKİ’YE MÜCADELEDE DE BENZEYECEK Mİ?

Roboski aileleri belki olanak olarak Somalı ailelere göre bir nebze de olsa şanslı, sivil toplum örgütleri ve BDP sonuna kadar Roboskili ailelerin yanında yer aldılar ve haftasında katliam sivil toplum örgütleri tarafından raporlaştırıldı.

Bölgenin politik atmosferi duruşlarının netleşmesinde büyük önem arz etmekte. Fakat yine de Roboski ailelerinin başından itibaren katliamcılara karşı net bir duruşu olmasa ne sivil toplum örgütleri ne bölgede bulunan BDP hiçbir şey yapamazlardı.

Soma başarır ise Türkiye halkı demokrasi ve emek mücadelesi de kazanır.

Soma’da katliama maruz kalmış işçi ailelerinin yakınları yaşadıkları bölge itibarı ile maalesef dezavantaj ile adalet mücadelelerine başlayacaklar. Bulundukları bölgede sınıf mücadelesi çok silik ve Soma’da adalet mücadelesi verecek olanlar ile mücadele yürütecek bir parti bulunmamakta. Hatta basın ve medyaya yansıdığı kadarı ile birçok ailenin kafası ise karışık durumda. Bunun elbette tarihsel açıklamaları mevcut, hatta Kürt ve diğer farklı halk ve inançlara karşı inkar siyasetinin bir parçası olarak da bu durumu yaşamaktalar.

Bu durum Soma halkı için dezavantaj oluşturmakta. Yine de Soma’da adalet mücadelesi yürütecek olan ailelerin tüm yukarıda söylediğim engelleri tek tek aşmaları halinde Türkiye hallı, işçi sınıfı ve tüm halklar bu süreci kazanabilecek, çok büyük mevzi elde edeceklerdir. Soma’nın işi Roboski’ye göre zor olmakla birlikte eğer süreç kazanılabilirse Roboski’den daha etkili bir dinamik yaratacağı ortadadır.

Türkiye koşullarından dolayı sadece ailelere seslanmeyi daha uygun buldum, çünkü burada motor güç tamamen aileler olduğunu düşünüyorum. Burada aileler birçok şey ile hesaplaşmak zorundalar, yıllarca oluşturulmuş şovenizme karşı bayrak açmak zorundalar, dinin siyasallaşmasına karşı da tavır almak zorundalar. Bu Soma’da yakınlarını kaybeden ailelerin mücadelesinde en büyük engel olarak duruyor. Tüm bunların aşılmasıyla Soma’nın Roboskileşerek adalet mücadelesinde yerini alacağını umuyorum.

Bu arada Roboski'li aileler eğer engelleyici bir şey olmazsa bu hafta sonu taziye için Soma'ya gidiyorlar. Bu bence tarihi bir buluşma da olacaktır.

Ben de buradan Soma'da yakınlarını kaybetmiş olan işçi ailelerine başsağlığı diliyorum.