Biz barış aktivistleri İbrahim Yaylalı ve Meral Geylani 1 Eylül dünya barış günü itibarıyla Roboski’li aileler ile dayanışmak amacıyla imza kampanyası başlattık.

Ben bu yazıyı hazırladığımda Roboski katliamı 629. gününü doldurmuştu. Son yaşadıklarımızı özetlersek aslında neden böylesi imza kampanyası başladığımız daha da anlaşılır olacak.

PROTESTO İÇİN HAZIRLANIRKEN KENDİMİZİ GÖRÜŞMEDE BULUVERDİK

Tarih 27 Temmuz’u gösterdiğinde: Başbakan Şerafettin Elçi havaalanının açılışı için Şırnak’ta idi. Açıkça söylemek gerekirse protesto için hazırlanırken birden o görüşmenin tarafı oluverdik. Bilmeyenler için söyleyelim hükümet bir ‘b planı’ olmadan asla hareket etmez ki eğer aileler son anda ikna olmasa idi, sahte aileler devreye girip görüşme öyle olacaktı. Gerisi de boyalı medyanın kamuoyuna sunumuna bırakılacaktı ki bu konuda Türkiye basını mahirdir, herkes çok iyi bilir.

Başbakan’ın İsa’nın yalancı havarisi durumuna düşmesine rağmen aileler her şeye rağmen başbakana bir kere daha katil olduğunu haykırdı. O da ailelerin gözlerine bakamadan TMK‘ye göre özenle çalışan birimler bu işi yaptı dedi. Aileler siyasi sorumlular (hükümet) da dahil bugün hala tüm katillerin peşinde adalet arayışlarını devam ettiriyorlar.

BU İKTİDAR ELİYLE BUNLARIN YAPILMASI BİZİ KAHREDİYOR

Tarih 8 Ağustos’u gösterdiğinde, belki de Müslümanların nasıl duracağı anlamında doğru dürüst birkaç çıkıştan biri olan anti kapitalist müslümanlar tüm engellemelere rağmen Ramazan ayının son ‘Yeryüzü sofrasını‘ Roboski’de kurmak üzere yanımızda idiler.

Bizim yani katliamı açığa çıkarmak için uğraşanlar için hazırlanmış birçok tecrit noktalarına yakalana yakalana yanımıza ulaşmışlardı. Antikapitalist sözcü bu iktidarı şu sözleri ile tamtamına tarifliyordu: “Kendini müslüman olarak ifade eden iktidar eliyle bunların yapılması bizi kahrediyor. Oysaki bu insanlar “Fırat’ta bir kurt kapsa koyunu, ilahi adalet Ömer’den sorar onu” sözleri ile iktidar olmuştur. Fakat kendi ahitlerini yediler, bozdular. Onların verdiği emirle 34 insan katledilmiştir”.

KESK‘İN YÜRÜYÜŞ KOLU ROBOSKİ’DEN BAŞLADI

Tarih 16 Ağustos’u gösterdiğinde, Hükümet ile Memur-Sen arasında imzalanan TİS’e ve memurların taleplerinin karşılanmamasına tepki olarak Kamu emekçilerinin emek ve demokrasi talep eden ve yaşadığımız coğrafyanın dört tarafından başlayarak Ankara’ya kadar sürecek yürüyüşün bir kolu Roboski’den başladı.

Lami Özgen neden Roboski’yi seçtiklerini şöyle ifade ediyordu: “Niye Diyarbakır kolunu Roboski’den başlatıyoruz? Roboski AKP hükümetinin son iki yıllık politikası çerçevesinde en yakın, en taze, failleri açıklanmamış katliamlardan biridir. Bu yüzden Diyarbakır kolundan başlatacağımız yürüyüş kolumuza Roboski katliamında yaşamlarını yitiren en küçük çocuklarımız olan Orhan ve Bedran Encü ile Hatay’da katledilen Abdullah Cömert yürüyüş kolu ismini verdik.”

EKO-JİN’İN YÜRÜYÜŞÜNE DESTEK

Tarih 16-17 Ağustos’u gösterdiğinde, Roboskili aileler kafalarını sadece kendi acılarına gömmediklerini bir kere daha gösterdi. Dersim’den Hewler’e doğa katliamlarını protesto için bisiklet süren Eko-jin grubunu köylerinde ağırladılar. Sadece insan katliamına değil doğalarının katledilmesine de karşı olduklarını, yaptıkları programla da ortaya koydular. Ertesi gün 19 Ağustos’ta mezarlıkta yaptıkları basın açıklamasından sonra Hewler’e doğru doğa ve insan dostlarını yolcu ettiler.

DÜNYA BARIŞ GÜNÜNDE TOPLANTIYI TERK ETMEYİ DÜŞÜNDÜK

Tarih 1 Eylül’ü gösterdiğinde: Bir gün öncesinden başından beri Roboskili ailelerin yanı başında verdikleri mücadeleyi destekleyen Barış Meclisi Roboski’ye gelmiş aileler ile dertleşiyorlardı. Aileler başbakan ile görüşmeleri sorulduğunda başbakanın samimiyetsizliğini tüm çıplaklığıyla gelen heyete anlatmaktan çekinmiyorlardı. Çünkü böyle inkar, böyle yalan ve böylesi bir oyunla daha önce hiç karşılaşmamışlardı. Valisine ‘bunlar parayı almadı mı?’ sorusunu soracak kadar fütursuz bir başbakan ile karşı karşıya idiler. Hükümeti kastederek Barış Meclisi “Eğer samimi iseler bir kere daha barışın yolu Roboski’den geçer” dedi.

Bunlar hükümetin iktidar sarhoşu olduğunun kanıtı gibidir. Bu şımarıklık bu hoyratlık sona ermelidir.

İMZA KAMPANYASI BAŞLATTIK

Meral Geylani ile birlikte nerede ise bir senedir Roboskili aileler ile birlikte yaşıyoruz.

Katliam sürecinin son bir senesinin canlı tanıklarıyız.

Devlet ve hükümet katliam gerçekleştikten sonra bölgeye ve ailelere tek bir destek dahi sunmamıştır. Okulda travma yaşamış çocukların dövülmelerinden tutun da adalet arayışlarını sürdüren her bir bireyin nasıl cezalandırılmalarına kadar.

Daha çok taze katliam bölgesine gidip karanfil bırakmak istediğimiz için 110 aileye ve dün bana 3000 TL ceza geldi.

Roboski’yi dillendiren gazeteciler ya cezalandırıldı ya işlerinden oldu. Katliam bölgesine gelip, görmek isteyen aydın-gazeteci, şair ve aktivistler cezalandırıldı. Bunlar da şunu alanen gösteriyor ki hükümet siyasi sorumluluğunu bildiği katliamı tecrit ediyor ve bunun için her türlü hukuksuzluğu dayatıyor. Geri kalanları da kalem yazar ama buna yer yeter mi?

Biz barış aktivistleri İbrahim Yaylalı ve Meral Geylani 1 Eylül dünya barış günü itibarıyla başlayarak bulunduğumuz il ve çevresinde Roboskili aileler ile dayanışmak ve;

1)Hükümetin ailelere karşı saldırısını önlemek,

2)Roboskili ailelerin dosyasının askeri yargıdan alınıp sivil yargı’ya tekrar iade edilmesini sağlamak,

3) Adil yargılamanın önündeki yasal engellerin kaldırılabilmesi için, Cumhurbaşkanı’nı göreve çağırmak amacıyla bir imza kampanyası başlattığımızı buradan kamuoyuna bir kere daha duyuruyoruz. Herkesi bulunduğu il ve çevresinde bu ya da böylesi bir kampanya yapmaya çağırıyoruz.

NASIL UYGULUYORUZ?

Biz Şırnak ili ve çevresinde imza kampanyasını yürüteceğiz

İmza kampanyasını illerinde uygulamak isteyenlere imza föyleri bizler tarafından gönderilecek.

İmza kampanyasını bireyler ve kurumlar yürütebilir, isterlerse şehirlerinde stand açabilirler, isterlerse normal standsız imza toplayabilirler.

İmza kampanyası katliamın yıl dönümünün ardından 29 Aralık 2013’de sonlandırılacak.

İmza kampanyasının sonunda toplanan imzalar bir araya getirilerek Cumhurbaşkanına gönderilecek.

Roboski’yi unutturmamak için sen de şehrinde imza topla ailelere destek ol.

İletişim:

[email protected]

[email protected]

https://www.facebook.com/events/209285572572573/?fref=ts