Bu hafta gösterime girecek filmlerden üçünü kısaca tanıyalım…

 

MELEKLERİN PAYI

Sinemada kendi tarzını yaratan İngiliz yönetmen Ken Loach’ın Altın Palmiye’de yarışan 11. filmi Meleklerin Payı (Angel’s Shire) bu haftanın en iddialı yapımlarından biri. Altın Palmiye’de jüri ödülünü alan filmiyle Ken Loach bir fabrika soygunu hikayesini komedi ve dramla harmanlayarak anlatıyor.

 

Türkiye’de ilk kez Filmekimi’nde izleyicilerle buluşan ve ‘toplumsal-gerçekçi’ komedi olarak nitelenen Meleklerin Payı Warner Bross’un sitesi Rotten Tomatoes’dan olumlu eleştiriler aldı (Eleştirilerin yüzde 93’ünde filme tam puan verildi.) Filmin İskoç komedi klasikleri arasında sayılan Whisky Galore (1949) ve That Sinking Feeling (1980) ile benzerliklerine dikkat çeken kimi eleştirmenler filmin özellikle finaliyle birlikte düşünüldüğünde kapitalist sömürünün cömertlik ve minnettarlık metaforlarına dönüşümü üzerine bir komedi olduğunu söylüyor.

 

Eleştirmenlere göre film Ken Loach’ın kendi filmleri arasında ise 2002 yılında çektiği ve yine Cannes’ta en iyi senaryo ödülü alan Sweet Sixteen ve ilk filmlerinden ‘Kes’ ile benzerlikleriyle de dikkat çekiyor.

 

Filmlerinde amatör oyuncu kullanmasıyla tanınan Loach bu alışkanlığını Melekleri Payı’nda da sürdürüyor.

 

Bir eleştirmen, filmin, oyuncularına hayatın onlara asla tanımadığı ve belki de hiç tanımayacağı bir şans verdiğini söylerken sanırım biz sinemaseverlere de bu şansı izlemek kalıyor.

 

PARANORMAN

Rotten Tomatoes’ten yüzde 87 olumlu oy alan animasyon filmi Paranorman, ölülerle ilişki kurabilen Norman’ın kasabasının üzerindeki laneti savmak için giriştiği mücadeleyi komik bir anlatımla sunuyor.

 

Eleştirmenler filmin animasyon tekniği ve senaryosuyla çocukları eğlendirirken ebeveynlerini de düşünce yoğunluklu bir yolculuğa çıkaracağını belirtiyor. Ölümle ilgili olmasına rağmen izleyenlerin çok eğleneceği ve kendilerini iyi hissedeceği bir film olarak takdim edilen Paranorman’da kullanılan stop-motion (Oscar kapılarına kadar ilerleyen Laika’dan) tekniği büyük övgü alıyor.

 

Fakat çocukların da yoğun bir merakla beklediği filmin karakterlerinden birinin (Mitch) gay olması eleştiriliyor. Otoriteler ise filmin çocukların seks ve eşcinsellik üzerine sorularının açığa çıkması ve anne-babaların bu soruları sinemadan eve giden yol boyunca rahatça aydınlatmaları için de bir fırsat olduğunu savunuyor.  Zira Mitch, “Paranorman filminin dikkate değer bir film olmasının nedenlerinden biri.”

 

Filmi Sam Fell ile birlikte yöneten Chris Butler orijinal senaryonun da yazarı.

 

PARANORMAL ACTİVİTY 4

Haftanın diğer filmi Paranormal Activity 4 için söylenebileceklere gelince. Bu yılın başında yapımı duyurulan film, dünya ile aynı anda Türkiye’de de bu hafta gösterime giriyor.

 

Filmde görüntülerin bir dizüstü bilgisayarın içindeki ‘video-chat’ten izletildiği yeni bir korku tekniği kullanılıyor.

 

Bu hafta gösterime giren diğer filmler ise, Çanakkale 1915, Benim Annem Bir Dinozor ve Oğlum Bak Git. Herkese iyi seyirler...