Bu hafta sizin için, uzun zamandır merakla beklediğim ‘Kiralık Aşık’(Faiding Gigolo)’ı izledim. Neden merakla beklediğime gelince, tabi ki Woddy Allen yüzünden.

Yönetmenliğini, figüranlık basamaklarından tek tek çıkarak bugünlere gelen ve komedi ile dramayı bir arada oynayabilen nadir oyunculardan John Turturro’nun yaptığı filmin özeti şöyle:

“Fioravante ve Murray dostlukları geçmişe dayanan iki eski arkadaştır. Babasından kalan sahaf dükkanını kapatan Murray, ikisi de paraya sıkışık olduğu için dostu Fioravante'ye ilginç bir teklifte bulunur. İyi para karşılığında üst sınıf kadınları cinsel açıdan memnun etme, yani jigololuk! Kadınlarla arası hep iyi olan Fioravante başta ahlaki ikilemler yaşasa da, zamanla duruma alışır. Kurnaz Murray ise arkadaşının menajeri olur, ikili kimliklerini gizleyip Virgil ve Dan takma adları kullanmaya başlarlar. Fakat Murray, müşteri skalasını Yahudi mahallesine doğru kaydırınca, işin rengi herkes açısından değişecektir...”

KADIN PSİKOLOJİSİ İYİ ÇÖZÜMLENMİŞ

Film komik bir jigololuk hikayesi gibi görünse de, kadın psikolojisine dair çözümlemeler ve dinin insan doğasına dair baskısı ile ilgili ciddi eleştiriler barındırıyor. Bu açıdan sadece güldürmüyor, sorgulatıyor. Aslında zaten güldürmüyor da, gülümsetiyor. Yani, salt komediden ise, drama ile komedinin iç içe geçtiği bir tür demek daha doğru olur.

DİNİ GÜCÜ ELİNDE TUTAN ERKEKLERİ SORGULUYOR

Kadın ve erkeğin yaşamdan ve sevgiden beklentileri, her nasıl olmuşsa bir erkek yönetmen ve erkek senaristlerine rağmen çok iyi ortaya serilmiş. Nitekim filmin senaristliğini Allen ile birlikte Turturro yapıyor. Dolayısıyla söz konusu çözümlemeleri bir kadın yönetmen yapsaydı ancak bu kadar başarılı olurdu. Filmin konusuna bir süre sonra bir Yahudi mahallesinde yaşayan ‘Avigal’ isimli Yahudi hahamın dul karısının dahil edilmesi de, Türkiye’de yaşayan bir izleyici olarak, benzer dini baskıları daha net görmenizi sağlıyor. Diyorsunuz ki, “Ha Yahudi, ha Müslüman dinin özünde olmayan biçimde erkek eliyle yönetilmesi, demek ki her ülkede kadınların benzer sorunlar yaşamasına neden oluyor.” Hele eski bir Yahudi olan Allen’in can verdiği Murray’ın gayriresmi ve dini Yahudi mahkemesi karşısına çıkarıldığı mahkeme filmin düşündürmek istediğini özetliyor gibi. Ayrıca bu sahne bana göre filmin en eğlenceli sahnesi ve hayatım boyunca unutmayacaklarımdan.

AHH AVİGAL…

Turturro’nun Allen ile başrolü paylaştığı filmde oyunculuklarda göze çarpan isimlerden biri de ‘Avigal’ karakterine can veren Vanessa Paradis. Bir yüz bu kadar naif olabilir ve bu kadar naif bir role ancak bu kadar iyi oyuncu seçimi yapılabilir. Allen’in oyunculuğuna zaten sözüm olamaz. Nitekim senaristliği ve müzisyenliği bir yana beyazperdeye çok yakıştığını düşündüklerimden biri. O yaşta oyuncuların içinde herkes bir yana Allen bir yana, o derece… Yönetmen Turturro oyunculukta da çok başarılı. Zaten yazının başında da belirttiğim gibi dramada da komedide de harikulade bir performansı var. Film boyunca her iki performansını sergileyebileceği çok fazla sahne de vardır nitekim. Ve tabi ki Sharon Stone, söylemeye gerek yok, yine rolünün hakkını vermiş.

O TANGO SAHNESİ YOK MU…

Ben sizin için izledim ve yazdım. Ama ‘Kiralık Aşık’ okunmaz, izlenir. O nedenle vizyondan kalkmadan mutlaka görmenizi öneririm.  Ha bir de, filmin müzikleri fevkaladenin fevkinin fevkinde. Hele bir tango sahnesi var ki, enfesss…