İslam dünyasında kargaşa ve huzursuzluk ortamı yaratmak için sadece kalitesiz ve saçma sapan bir fim çevirmek yetiyor herhalde. Ne olduğu belli olmayan, görüntülerinin çok kalitesiz olduğu ve pek ses getiremeyecek bir film, şimdi dünyanın her köşe yerinde izleniyor.

 

Neden!

 

Çünkü islam dünyasını kışkırtmak, boş yere insanların ölmesi için bunu yapmak yetiyor.

 

Dinin öğütlediği sabrın yerini bulamadığı ‘Arap Baharı’nın yaşandığı ülkelerin nasıl radikalleştiği ortada.

 

Bu yaşananlar islam dünyasının ne kadar gergin ve hiçbir şeye karşı bir tahammüllerinin olmadığı algısı yaratıyor. En ufak bir kıvılcım birden bire büyük bir yangına dönüşerek tüm coğrafyayı kaplıyor.

 

Amerika’da çevrilen amatör bir film. Görüntülerden ne kadar kalitesiz olduğu belli, sinemayla ilgilenmeyen biri bile izlediğinde bu farkı görebilir. Ancak, insanların inançlarına hakaret eden, her amatör filmin çekilmesiyle birlikte böyle bir savaş ortamına mı dönüşecek islam ülkeleri?

 

Libya’da ABD konsolosluğu basılıp, ABD Büyükelçisi ve birkaç Amerikalı öldürülüyor, Endonezya’da ortalık savaş alanına dönüyor, çeşitli ülkelerde Amerikan ve İsrail bayrakları yakılıyor... Küçük bir provokatif bir hareket her yeri birden bire cehenneme dönüştürebiliyor.

 

Lübnan’dan Hizbullah, sadece insanların değil, aynı şekilde devletlerin de Amerika’ya tepkilerini koyması gerektiğinden bahsediyor. Neden, amatör bir film için! Daha önce de birkaç karikatür için ortam gerildi ve yine insanlar öldü.

 

Her ne olursa olsun, çeşitli inançlara ve renklere hakaret edecek, aşağılayacak ve küçük düşürecek eserlere tepkiler gösterilmelidir; ancak bu insanları öldürerek ve katlederek olmamalı. Olayın kınanmasının ötesinde böyle bir hale varması gerçekten trajikomik.

 

Bu durum gösteriyor ki Orta Doğu’nun ve islam ülkelerinin akılcı tepkiler göstermek için alması gereken daha çok yol var.

 

Huzursuzluğun ve kargaşanın eksik olmadığı bu topraklarda, bir amatör film ile ortaya çıkanlar inanılmaz çünkü...