Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından 21 Mayıs 2020'de eski başbakanlardan Tansu Çiller’in oğlu Berk Uçuran Çiller’in yönetiminde olduğu sırada Marsan Marmara Holding A.Ş.’ye ait Sarıyer Kilyos’taki yaklaşık 30 bin metrekarelik arazinin imarı değiştirilmişti. Plan değişikliği ile konut alanı, otel yapılacak şekilde düzenlendi ve 4 bin 586 metrekarelik inşaat alanı 5 misli arttırılarak 24 bin metrekareye çıkarıldı. Arazinin eğimi nedeniyle 6 katlı otel dikilmesinin önü açıldı. Arazinin tamamı 3.derece doğal sit alanı sınırları içerisinde kalıyor. Tepki çeken plan değişikliğine İBB Başkanlığı, iptal davası açmıştı. İstanbul 5. İdare Mahkemesi, bakanlığın planlarını 2 Kasım 2021’de oybirliği ile iptal etmişti.

İBB’den çiftçilere destek: Yazlık fideler ücretsiz dağıtıldı İBB’den çiftçilere destek: Yazlık fideler ücretsiz dağıtıldı

Sözcü’den Özlem Güvemli’nin haberine göre, iptal kararlarının ardından bakanlık ikinci kez devreye girerek 10 Mayıs 2023 itibariyle yeni plan hazırlayarak askıya çıkarmıştı.

İBB, bu planlara da dava açtı ve İstanbul 14. İdare Mahkemesi 29 Şubat 2024 tarihinde oybirliği ile iptal kararı verdi. Kararda, iptal edilen plan ile yeni plan karşılaştırıldı. Plan fonksiyonlarının aynı olduğu, yalnızca kaks değerinin 0.80’den 0.70’e düşürüldüğü ve yapı yoğunluğunun 5 misli değil 3 misli arttırılmış olduğu, bunun dışında planlar arasında büyük bir farklılık olmadığı kaydedildi. Parsele; mevzuatta yeri olmayan T2 rumuzlu “turizm tesis alanı” ile ilgili işlev verildiği, otel, motel, pansiyon gibi yapılar yapılabileceğinin belirtildiği aktarılarak bu haliyle yargı kararıyla saptanan hukuka aykırılığın yeni planda giderilmediği vurgulandı. Yeni plan ile iptal gerekçelerinin karşılanmadığı, mahkemenin iptal kararı dikkate alınmadan yapılan planların yine aynı sonucu doğuracağının açık olduğu belirtildi. Dava konusu planlarda hukuka uyarlık bulunmadığı sonucuna varan mahkeme, planların iptaline karar verdi.

İMAMOĞLU 'BALLI BÖREK İMAR' DEMİŞTİ

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Çiller’in rakibi Murat Kurum için yaptığı destek açıklamasına tepki göstermişti. İmamoğlu “Niçin yanında olduğunu ben biliyorum. Kendisine ait araziye ballı börek bir imar çıkarttığı için Şehircilik Bakanı, onun için destekliyor. Sarıyer'de şahsına ait araziye ısrarla imar çıkarttı. Biz de ısrarla dava açtık, iptal ettirdik. Bana niye destek versin? Destek vereceği yeri biliyor. O, rant kazanmasına sebep olmuş. Ben de milletime rant kazandırmak için çalışıyorum” demişti.