Cesim İlhan

Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski Van milletvekilli Adem Geveri, yerel seçimlere 10 gün kala dokuz8HABER’e değerlendirmelerde bulundu. Geveri, DEM Parti’nin İstanbul Kürt seçmeninin AKP’nin son yıllarda Kürtlere yönelik olumsuz politikalarına karşı, CHP adayı ve İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nu destekleyebileceği görüşünde.

Geveri şunları söyledi: “Son yıllarda AK Parti’nin Kürtlere dönük olumsuz politikaları, baskı uygulamaları, demokratik siyaseti engelleyici tavrı, kayyum atamaları ve son ekonomik krizle birlikte Kürt seçmenin AK Parti’ye çok rahat bir şekilde kayacağını düşünmüyoruz. Geriye CHP ve Ekrem İmamoğlu kalıyor. Daha önce 2019 yerel seçimlerde HDP’nin ve Sayın Demirtaş’ın yönlendirilmesiyle çok ciddi bir blok halinde Kürt seçmen o zaman İmamoğlu’na destek vermişti. Bu seçimde de böyle bir beklenti var. Gerek partinin yönlendirmesiyle gerekse Kürt seçmenin kendi tercihiyle İmamoğlu’nu AK Parti’ye karşı kerhen destekleyebilir. Böyle bir kanaat oluşmuş durumda. Özellikle de İmamoğlu’nun hem Murat Kurum hem de genel olarak AK Parti’ye oranla daha halkçı çizgi sergilemesi bu da Kürt seçmende olumlu bir itibaya ve ona oy verme yönünde bir meyil oluşturuyor. Ayrıca daha önce AK Parti’ye oy vermiş, Kürt seçmenin dışında Türkiye’de dünya görüşü itibariyle demokratik çevreler de faşizan politikaları ve mevcut ekonomi krizden dolayı AK Parti’ye kırmızı kart gösterebilir.” 

DEM Parti seçmenin İstanbul seçiminin sonuçlarını etkileyeceğine vurgu yapan eski HDP’li Geveri sözlerine şöyle devam etti:  

“Tabi biliyorsunuz DEM Parti’nin İstanbul adayı var. Her ne kadar DEM Parti istekli bir seçim çalışması yapmasa da ebetteki DEM Parti seçmeninin bir kısmı kendi partisine oy verecektir. Buna rağmen her hâlükârda DEM Parti’nin yönlendirmesiyle büyük ihtimalle Kürt seçmenin büyük bir kısmı CHP’nin adayı Ekrem İmamoğlu’na gidecektir. Böylesi bir durum doğal olarak İstanbul seçimlerinin sonuçlarını etkileyecektir.”

YENİ BİR ÇÖZÜM SÜRECİ MÜMKÜN MÜ?

YRP'den, Erdoğan'ın Fatih Erbakan'ı çaya çağırmamasına fotoğraflı gönderme YRP'den, Erdoğan'ın Fatih Erbakan'ı çaya çağırmamasına fotoğraflı gönderme

Son günlerde DEM Parti çevresinde bazı siyasi aktörlerin yeniden çözüm sürecine dönülmesi gerektiği çağrılarını yapması ve başta Ahmet Türk ile Selahattin Demirtaş olmak üzere Kürt meselesinin çözümü için yeni bir çözüm sürecinde aktörün halen Erdoğan'ın olduğunu ifade etmeleri üzerine Geveri şu yanıtı verdi: “Erdoğan bu konuda bir adım atar mı doğrusu ben hiç umut var değilim. Somut bir işaret de görmüyorum. Geçmiş dönemdeki çözüm için başlatılan masaya geri dönme noktasında en ufak bir diyalog bırakılmadı. Erdoğan çok ciddi anlamda bir siyasal savrulma içine girdi. Bugün Erdoğan’dan yeniden bir çözüm sürecini beklemek bunu bazı Kürt siyasi aktörleri tarafından dile getirilmesini en hafif haliyle çok garipsiyorum. Böyle bir beklenti içerisine girmek son derece yanlış. Hele tecrübeli siyasal geçmişi olanların böyle bir beklenti içinde olmaları maalesef gülünç bir durum” şeklinde konuştu.