Galatasaray Meydanı’nda bir araya gelen İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi üyeleri, 1 Eylül Dünya Barış Günü'nde her dilden “Barış” yazan dövizlerle oturma eylemi yaptı.

Şube Başkanı Gülseren Yoleri, 24 Temmuz 2015 tarihinde başlayan savaş sürecinin bilançosunu açıkladı. İHD Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölge Temsilciliği’nin açıkladığı raporu aktaran Yoleri, 477 asker, 251 polis ve 43 köy korucusu, 1055 HPG, 243 YPS/YPS-JİN ve 9 TAK üyesi ile 53 sivilin yaşamını yitirdiğini kaydetti.

Aynı süre içinde sokağa çıkma yasaklarıyla kentlerin ablukaya alındığını söyleyen Yoleri, “Abluka altına alınan ve yıkıma tabi tutulan kentlerden zorla yerinden edilen insan sayısının en az 500 bin civarında olduğu tahmin edilmektedir. Bu süreçte sadece 2016 yılında yargısız infaza tabi tutulan insan sayısı 536’dır” ifadelerini kulandı.

Yoleri şöyle devam etti:

“1 Eylül Dünya Barış Günü’nde İHD olarak diyoruz ki, kutsal barış hakkını savunmak bir görevdir. Çatışmanın en yoğun olduğu dönemde dahi barışı hatırlatmak hepimizin görevidir. Türkiye tarihinde defalarca tekrarlandığı çatışma politikalarını terk etmeli, barış için Kürt sorununu demokratik temelde ve müzakere yoluyla çözmeyi başarabilmelidir. OHAL rejimine, silaha, şiddete, savaş kışkırtıcılığına, ırkçılığa, ayrımcılığa dur diyelim.”

Açıklamanın ardından insan zinciri oluşturan İHD üyeleri “Savaşa hayır barış hemen şimdi”, “Barış istiyoruz” sloganlarıyla halkı zincire çağırdı. Halk, eyleme alkış çalarak destek verdi.

(Kaynak: ETHA)