Demek Kılıçdaroğlu'nun vaatleri arasında CHP'yi merkez sağın eski isimlerinin adresi yapmak geçiyormuş, gözden kaçmış.

Siyasi hayatımızda artık sadece bir teferruat hükmünde olan ‘merkez sağ’ın bazı temsilcileri CHP’nin milletvekili listesinde kendilerine yer buldu. 2007 seçimlerinde de CHP; İlhan Kesici, Lütfullah Kayalar, Safter Edip Gaydalı gibi kişileri aday göstermişti.
Herhalde bu artık CHP’de bir gelenek halini aldı. Artık her seçim öncesi eski DYP ve ANAP’lılardan birkaçını CHP listelerine serpiştirilmiş olarak göreceğiz. Bu defa da Turhan Tayan’dan Aydın Ayaydın’a, Aytun Çıray’dan Salih Sümer’e DYP/ANAP kökenli kimi isimlerin seçilebilecek yerlerden aday gösterilmesi bunu ortaya koyuyor.
Demek Kılıçdaroğlu’nun kurultay vaatleri arasında, CHP’yi, seçim barajını geçemeyen partilerinden sıkılan merkez sağın eski isimlerinin adresi yapmak geçiyormuş ve fakat gözlerden kaçmış.
Ergenekon davasında yargılanan isimlere seçim listelerinde yer verilmesi de onlarca sanık arasında hangi kıstaslara göre seçim yapıldığının izah edilmesini gerektirmiyor mu? 

Kişisel yetenekler
Kılıçdaroğlu, aday gösterilen Ergenekon sanıkları için “Bu arkadaşların hiçbirini Ergenekon sanığı olarak görmüyoruz. Her birini kişisel yetenekleri nedeniyle aday yaptık” açıklamasını yaptı.
ATO başkanlığı sebebiyle tanınan Sinan Aygün’ün bir sosyal demokrat partiye hangi ‘kişisel yetenekleri’ ile katkı sağlayabileceği düşünülüyor? “Hepimiz Hrant değiliz, benim adım Sinan Aygün, biz Hrant değiliz” diyen ve TCK 301. maddesini odasının duvarına astığını söyleyen Aygün, hangi sol değeri temsil etmektedir?
12 Eylül öncesinden beri sağ bir çizgiye sahip Mehmet Haberal, CHP’nin sola yönelmesini nasıl sağlayacak? Hele hakkında Necdet Bulut’un eşi Neşe Erdilek’in ileri sürdükleri de düşünülürse.
CHP, milletvekili aday listesi açıklanana kadar birçok çalışma hazırlayıp yayımladı. Bunlar partinin sola gidişinin eksik ancak önemli işaretleriydi. Bu sağcı isimlerin o raporlarda izleri görülen politikaları uygulamaları beklenemez.
O vakit Meclis’e ne yapmaya gidiyorlar? Bir süre sonra istifa etmeye mi?
Sayın Kılıçdaroğlu bu sağ adayların zamanla değişmiş olabileceğini ifade etti. Seçime az kaldı. Bu kişilerdeki değişimi somut örneklerle ortaya koymalarını beklemek hakkımız olsa gerek.
CHP listesinde birçok heyecan uyandıran isim de var. Seçimden sonra ideolojik olarak birbirinden farklı bu kadar insan, hangi parti politikasını uygulayacak? Türkiye zaten sağa çeken bir memleket. CHP’nin parti yönetimindeki bazı isimler ve raporlarıyla başlattığı sola yönelim, bu listedeki merkez sağcılarla zedelenmiştir.
Zaten CHP’nin daha önceki merkez sağa açılım denemelerinin neticesi ortada.
Not: Taraf gazetesi yazarı Emre Uslu, yine Ahmet Şık’ın savcılık sorgusu hakkında bana cevaben bir şeyler yazmış. Sadece savcılık sorgu tutanağını ya da polis inceleme raporunu değil, benim yazılarımı da anlamadığını fark ettim. Kendisini daha fazla yormasın. Nasıl olsa ikimizin yazdıkları da, tutanak ve rapor da internette mevcut. Her şey gayet açık.