Bu Cuma’dan itibaren farklı beklentilerdeki pek çok sinemaseverin beğeniyle izleyeceği 5 filmden 3’ünü mercek altına aldık.

KANUNSUZLAR (LAWLESS)

John Hillcoat tarafından yönetilen film gerçek olaylara dayanıyor. ABD’nin özellikle kendi içinde hala tartışılan ve yıllar boyunca birçok filme, kitaba konu olan kaçakçılık yılları döneminde geçen bu gangster filminin senaryosunda Matt Bondurat’ın 2008’de yayınlanan The Wettest County in the World kitabı temel alındı.

Tom Hardy, Gary Oldman ve Shia LaBeouf’un başrolleri paylaştığı filmde yasadışı alkol satan Bondurant kardeşlerin yaşadığı olaylara odaklanılıyor.

Çekimlere başlanmadan önce 3 yıl gibi uzun bir sürede hazırlık çalışmaları tamamlanan film, ilk olarak Cannes’da gösterildi. Film Ağustos ayından beri birçok ülkede gösteriliyor.

Filmin esinlendiği kitabın yazarı Matt Bondurat, dedesinin ve büyük amcalarının yaşadığı kaçakçılık olaylarını anlatıyor. 2008’de yazdığı kitabını yönetmen John Hillcoat ile paylaşan torun Bondurat’ın eserini Nick Cave senaryolaştırdı.

Nick Cave ile John Hillcoat’ın birlikte görev aldığı bir filmi 2005 yılında çekilen bir western olan Kanlı Teklif’i (Proposition) hatırlatmak ikilinin film tarzı hakkında bir fikir edinilmesine yardımcı olacaktır.

Ortalama tepkilerle karşılaşan filme CinemaScore’un en yüksek puanı verdiğini ekleyelim.

ENTRİKA (ARBİTRAGE)

Nicholas Jarecki tarafından senaryosu yazılan ve yönetilen filmde başroldeki Richard Gere’i batmakta olan şirketi, sevgilisi ve ailesi arasında sıkışıp kalmış iş adamı Miller rolünde izleyeceğiz.

Tim Roth ve Susan Sarandon’un diğer rolleri paylaştığı filmin yönetmeni Jarecki’nin babasının konumundan dolayı, perdede izleyeceğimiz ilk sahneleri açısından gıpta edilecek yaşamı çok yakından tanıyor oluşuna dikkat çekiliyor ve bunun, başarısına etkisine değiniliyor.

İlk yönetmenlik deneyimin bu filmle yaşayan Nicholas Jarecki’nin köşeye sıkışmış bir insanın ruh halini başarıyla yansıttığı konuşulurken Gere ve Sarandon’un oyunculuklarına da tam puan verilmiş.

DÜŞLER DİYARI (BEASTS OF THE SOUTHERN WİLD)

Benh Zeitlin tarafından yönetilen ve Zeitlin ile birlikte Lucy Alibar tarafından senaryosu yazılan bu fantastik drama film, Alibar’ın tek perdelik oyunu Juicy and Delicious’tan esinlenerek çekildi.

Bathtub olarak adlandırılan güney Lousiana (ABD) şehrindeki kurgusal bir adada geçen olaylar 6 yaşında bir kız çocuğunun babasıyla birlikte yaşadıkları üzerine kurulu. Antik bir ordunun mezarlarından çıkmasıyla ivme kazanan hikayede küçük kız topluluğunu terk ederek dünyanın başka bir köşesindeki annesini aramaya koyulur.

Filmin çekildiği Bathtub adası, izole edilmiş, bağımsız ve erozyon, kasırga, deniz seviyesinin yükselmesi nedeniyle tehdit altında olan balıkçı bir toplumun yaşadığı yerdir.

16 mm kamerayla çekilen filmi yönetmen Benh Zeitlin küçük ama profesyonel bir ekiple kotardı. Zeitlin, filmin son sahnesi çekilene kadar günlük çekimlere hiç geri dönmeden işine devam etmiş.

Hushpuppy rolünü canladıran 6 yaşındaki Quvenzhané Wallis aynı yaş grubundaki birçok çocuk arasından okuma-yazma biliyor olması nedeniyle seçildi. Hushpuppy’nin babasını canlandıran Dwight Henry ise oyunculuk gibi bir meslek hayali olmadığını ve çalıştığı fırına gelip giden çekim ekimi tarafından keşfedildiğini söylemiş.

NY Times sinema yazarlarının ‘Eleştirmenlerin Seçimi’ olarak belirlediği film bazı eleştirmenlerden ise olumsuz not almış. ABD Başkanı Obama’nın filmin ‘çarpıcı’ olduğu yönünde bir yorum yaptığını da ekleyelim.

Sundance ve Cannes festivallerinden ödüller kazanan film haftanın en ilginç yapımı olarak öne çıkıyor.