Bu hafta gösterime giren iki yabancı filmden ilki oyuncuları ikincisi ise yapımcı ve yönetmenleriyle dikkat çekiyor.

BİTİK ŞEHİR (THE BROKEN CİTY)

Allan Hughes tarafından yönetilen Russel Crowe ve Mark Wahlberg’in başrolleri paylaştığı ‘Bitik Şehir’ (Broken City) filminde aldatıldığını düşünen bir belediye başkanının kaygılarından yola çıkarak bir dizi ciddi probleme yelken açılıyor.

Catherine Zeta Jones’un da rol aldığı film, Jones’un canlandırdığı ‘sorunlu kadın’ rolünden hareketle neo-noir olarak niteleniyor.

Başroldeki Wahlberg’in daha önce rol aldığı ‘Son Vurgun’ (Contraband) filminden çok daha iyi bir neo-noir denemesi olduğu söylenen filmde Wahlberg ile Crowe’un oyunculukları üzerine birkaç şey söylemek gerekirse: Wahlberg, “Crowe ile oynarken aktör olarak yarışmadık” demiş, “Çünkü böyle bir kaygımız yok. Ama rollerimiz gereği birbirimizle mücadele halindeydik ve rollerimiz gereği birbirimizi özgürce zorladık.”

Hughes ikiz kardeşlerden Allan Hughes’un yönettiği film için iki kardeşin yönettiği Tanrı’nın Kitabı (The Book of Eli) filmini referans alabiliriz sanırım. (Ben izlemedim, izleyenler için)

Annelerinin, ikizlerine 12 yaşındayken aldığı bir kamera sayesinde sağdan soldan görüntüler çekmeye başlayan ikili daha sonra kısa filmlerle geliştirdikleri yeteneklerini bugünlere kadar getirdiler.

Filmin senaristi Brian Tucker ise ulaşılabilen kaynaklardan edinilen izlenimlere göre ‘Bitik Şehir’ filmiyle ilk işini çıkarmış.

MAMA

Haftanın diğer yabancı filmi ‘Mama’ ise bir korku filmi. Andres Muschietti tarafından yönetilen filmde Jessica Chastain, Nikolaj Coster-Waldau,Megan Charpentier başrolleri paylaşmış.

Yönetmen Muschietti'nin 2008 yapımı İspanyolca ödüllü kısa filminden esinlenilen film geçtiğimiz Ekim ayında vizyona girmesi beklenirken biraz gecikmeli olarak bu haftadan itibaren sinemalarda olacak.

Türün üstadı Guillermo Del Toro’yu da filmdeki yapımcılık görevinden dolayı ele alırsak Del Toro’nun filmin esinlendiği ve ödüllü kısa filmi görünce çok beğendiği malum.

Yönetmen Andres Muschietti’nin kız kardeşi Barbara Muschietti festival festival dolaşan ve ödüller kazanan kısa filmin senarist ve yapımcısı olarak öne çıkıyor.

Yönetmen Andres Mucchietti kısa filmi izleyen herkesin filmdeki çocukların tuhaf bir yaratığın kızları olması karşısında şoke olduklarını aktarırken kardeşi Barbara, Del Toro ve ekibinin kızların akıbeti üzerine bir şoktan da daha yoğun merak duyduğunu söylemiş.

Del Toro 2008’’deki Hellboy II: The Golden Army filmindeki yönetmenlik deneyiminden beri herhangi bir film işine girişmezken kendisinin ustalığını 4 yıl sonra bu kez yapımcısı olduğu bir filmde izleyeceğiz. (Del Toro bu aralar henüz gösterime girmemiş olan bir filmde daha, Pasific Rim’de görev alıyor, ekleyelim)

Filmde rol alan Jessica Chastain ise güzel bir sürpriz olarak değerlendiriliyor.

İyi seyirler.