Artık sınavlar kamera sistemleriyle denetlenecekmiş... HaberTürk'teki bu haber benim bugün en çok dikkatimi çeken iç sayfa haberiydi... Zira Bu haberle birlikte birkaç şey öğrendim...

Birincisi bugüne kadar rastgele sadece 5000 sınav sınıfı kamerayla denetleniyormuş. Diğer sınıfların neden denetlenmediğini merak ettim önce. Bir de denetlenmeyen sınıflar üzerinden acaba bir rant ve kopya dönüyor olabilir mi acaba? Kesin olur bence...

Öte yandan öğrendiğim bir başka konu da şuydu,  ÖSYM'nin bir soru bankası yokmuş. Sorular bugüne kadar nasıl hazırlanıyordu, kafasına göre hocaları biraraya getirip mi soru hazırlıyorlardı. E, o zaman bu soruların hangisinin seçici olduğuna veya hangisinin çocuğun başarısını neye göre ölçtüğüne nasıl karar veriliyor ki?

Girdim baktım ÖSYM'nin sayfasına...

Şöyle diyor:

Soruları hazırlayan iki grup uzman bulunuyor. 60 kişilik ilk grup, ÖSYM’nin kadrolu elemanlarından oluşuyor. Tam zamanlı çalışan bu ekibin içerisinde emekli öğretmenler de var, hiç öğretmenlik yapmayan ancak coğrafya, fizik gibi alanında uzmanlar da var. ÖSYM, ‘kişisel güvenirlilik’ esasına önem verdiği için, soru hazırlayan ekibini KPSS ile seçmek istemiyor, bunun yerine tavsiye esasının daha doğru bir yöntem olacağını savunuyor.

Soruların sızdırılmasını önlemek için ÖSYM’nin üst katında bulunan soru uzmanlarının katına, ÖSYM’nin kendi personeli de dahil hiç kimse giremiyor. Ziyarete yasak hale getirilen kat dışında kesinlikle soru hazırlanmıyor. O katta hazırlanan sorular dışarıya çıkarılamıyor. Soru hazırlayan uzmanlar, eve iş götüremiyorlar.

Ancak asıl temel önlem ‘kişisel güven’. Çünkü soru hazırlayan bir uzman bulunduğu katta hazırladığı soruyu aklında tutup, evde devam ettirebilir, buna ilişkin bir önlem almak mümkün görünmüyor.

Personel tarafından hazırlanan soruların ham hali değiştiriliyor, rakamlarıyla oynanıyor ve devreye üniversite hocalarından oluşan toplam 100 kişilik ikinci grup giriyor. Genellikle Ankara’da bulunan bu hocalar, hazırlanan soruları gözden geçiriyor. Bilimsellik, anlaşılırlık, dil, ölçme ve değerlendirme açısından incelenen sorular, sınav seti olarak hazır hale getiriliyor. Sorular seçildikten sonra ÖSYM Başkanı da olmak üzere birkaç kişi tarafından okunuyor ve matbaaya götürülüyor.

Yani daha çok bilgi ölçmek yerine güvenlik nasıl sağlanır ona odaklanılmış... Tam Türkiye hali... Bravo... Onca çalış çabala ÖSS, ÖYS, üniversite falan boşuna okumuşum şu Makine Mühendisliğini ya ben onu bilir onu söylerim. Baksanıza belki de şansa girdim ben o okula... Ya da şansa giremedim bir diğerlerine...!!!!