Avukat Bişar Abdi Alınak, hasta tutuklu 2 müvekkilinin yaşam riskine rağmen tahliye edilmemesine tepki göstermek amacıyla dava dosyasında çekildiğine dair dilekçesini mahkemeye sundu.

Kars'ta 1 Ekim 2020'de gözaltına alınarak tutuklanan Mustafa Yardımcıel (65) ve İzzet Altığ (58) hakkında "örgüt üyesi olmak" iddiasıyla açılan davaların duruşmaları 9 Mart'ta Kars 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü.

Mahkeme, çeşitli hastalıkları bulunan her iki kişi hakkında da "tutukluluğun devamı yönünde" karar verdi.

AVUKAT DAVADAN ÇEKİLDİ

2 kişinin avukatı Bişar Abdi Alınak, müvekkillerinin hasta olmasına rağmen bırakılmasına tepki olarak davadan çekilme kararı aldı.

Çekilme dilekçesini Kars 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi’ne sunan Av. Alınak, müvekkillerin tahliye taleplerinin “katalog suçlar" gerekçesiyle reddedildiğine değindi.

Müvekkili Mustafa Yardımcıel’in kalp hastası olduğu, kalbinde 2 stent takılı olduğu, yüksek şeker ve tansiyon hastalıklarının olduğunu belirten Alınak, dilekçesinde şu ifadeler yer verdi:

"58 yaşındaki İzzet Altığ’ın cezaevinde kalp krizi geçirmesi ve anjiyo olması, bu hastalığından dolayı 5 kilo kaybetmiş olması da mahkemenizce dikkate alınmamıştır. Mahkemeniz vicdani olmayan bir karar tesis etmiştir. Müvekkillerin mevcut hastalıklara rağmen cezaevinde bulunmaları yaşamları açısından endişe vericidir. Ancak mahkemeniz müvekkillerin sağlığını ve yaşam haklarını hiçe saymıştır.”

OBJEKTİFLİK YİTİRİLDİ

Mahkemenin, kararıyla objektifliğini yitirdiğini kaydeden Alınak, dava dosyasının siyasi saiklerle hazırlandığına dikkati çekti.

Alınak, dilekçesinde devamında şu ifadelere yer verdi: "Zira 2012 yıllarından itibaren delilleştirilen suçlamalara ilişkin gözaltılar Kars Belediyesi’ne kayyım atama zamanına denk getirilmiştir. Müvekkillerin 8-9 yıl önce katıldıkları basın açıklamaları, cenaze törenleri, barış çadırına gitmelerinin kayyım atama zamanına denk getirilerek tutuklanmaları da iddia savımı kanıtlamaktadır. Mahkemenizin objektifliğini ve tarafsızlığını yitirdiği bu dava ve davalar da avukat olarak görev almak kararları meşrulaştırmaktan ileriye gitmemektedir. Bu durumu hukuken ve vicdanen kabul etmem imkansızdır."

Kaynak: Mezopotamya Ajansı