Ahmet Kaya üzerinden nemalanma - 2013/2014 kış sezonu, geçtiğimiz hafta sonu Başbakan Erdoğan’ın katılımıyla Diyarbakır’da görkemli bir törenle açıldı. Sezonun açılış törenine yurtiçinden ve yurtdışından çok sayıda konuk katılırken, törene Şivan Perwer ve İbrahim Tatlıses’in uzun yıllar hafızalardan silinmeyecek düeti damga vurdu.

Törende konuşan Erdoğan’ın, “Ahmet Kaya yaşasaydı şu an aramızda olurdu” sözleri duygu dolu anlar yaşanmasına neden oldu. Törenin ardından geçtiğimiz gün meclis grup toplantısında bir kez daha Ahmet Kaya’yı anan Erdoğan, 1999’daki Magazin Gazetecileri Derneği’nin ödül gecesinde Ahmet Kaya’ya saldıranlarla Gezi Parkı olayında kendilerine saldıranların aynı kişiler olduğunu belirtirken, bu sezon Ahmet Kaya üzerinden nemalanmada çok iddialı olduğunun da sinyalini verdi.

Ahmet Kaya üzerinden nemalanma sezonunun, bu sene yaklaşan yerel seçimler öncesine denk gelmesi tüm siyasi partileri bu konu üzerinde arayışlara yönlendirirken, Erdoğan’ın Gezi mağduriyeti ile Ahmet Kaya saldırılarını aynı potada eritme düşüncesi şu an onu diğer rakiplerinden bir adım öne taşımış durumda.

Erdoğan’ın beklenmedik bu çıkışıyla bir hayli telaşlanan Kemal Kılıçdaroğlu, sezona yeterince hazırlanmadığı için geçtiğimiz sezonki iddiasını taşımıyor. Geçen sezon elde ettiği Ahmet Kaya’nın mezarını ziyaret etme başarısının üstüne bu sene pek fazla bir şey eklememişse de “Ahmet Kaya yaşasaydı Gezi direnişçilerinin yanında yer alırdı ve şimdi hapisteydi” sözleriyle parti tabanının umutlarını sürdüreceğe benziyor. Bu sözleriyle gezi direnişçileri ile Ergenekon/Balyoz davası hükümlülerini aynı potada eritme düşüncesiyle de partinin ulusalcı kanadını tatlı bir telaş sardı.

Beklendiği gibi bu sezona da Ahmet Kaya’dan “terörist” diye bahsederek başlayan Devlet Bahçeli ise, geçmiş yıllardaki istikrarlı stratejisini sürdürmekte kararlı. Bu şekilde diğer siyasilerden farklı bir şekilde Ahmet Kaya’dan nemalanmak isteyen Bahçeli, Ahmet Kaya’yı bir türlü paylaşamayan rakiplerinin bu beyanlarıyla milliyetçilerin oylarına talip olduğunu bir kez daha gösterdi. Parti tabanında çok sayıda gizli Ahmet Kaya hayranı olduğu yönünde bilgilerin kulislerde açıkça konuşuluyor olması ve bu iki konunun aynı potada nasıl eritileceği ise Bahçeli’yi düşündürüyor.

Siyasi liderlerin bu sezonki performansları önümüzdeki günlerde çok daha heyecanlı bir yarışın bizi beklediğini gösterirken, ünlüler cephesinde de yine amansız bir yarış var.

Ünlüler cephesinde şüphesiz en iddialı isim İbrahim Tatlıses. Hem sezonun açılış törenine Erdoğan’ın davetiyle katılmış olması hem de Erdoğan, Ahmet Kaya’dan bahsederken gözyaşlarını tutamamış olması Tatlıses’i diğer rakiplerinden açık ara öne taşımış durumda. Ahmet Kaya’ya saldırıldığında orada bulunmadığını her fırsatta dile getiren Tatlıses, Gezi direnişine de destekte bulunmadığının kamuoyunda biliniyor olmasından dolayı son derece rahat.

Sezonun en iddiasız ismi bu sene de Serdar Ortaç. Her ne kadar şimdiye kadar bu konuyla ilgili olarak pişman olduğunu ve Ahmet Kaya’nın sevenlerinden özür dilediğini kendisinden birkaç kez duymuş olsak da, Serdar Ortaç’ın güçlü rakipleri karşısında hiç şansı yok. Bu sene sadece “Gezi direnişine katılmadım” beyanıyla sezona dahil olan Ortaç’ın bu sözlerinin, Erdoğan’ın tezini çürütüp çürütmeyeceğiyse merak konusu.

“3 çocuğum üzerine yemin ederim ki Ahmet Kaya’ya saldırmadım” sözleriyle sezonun en flaş ismi ise Reha Muhtar oldu. Ahmet Kaya’ya yapılan saldırının hemen sonrasında sahnede bulunmasının amacını “gerilen sinirleri yatıştırmak için Türkiye’nin barış şarkısı olan ‘Memleketim’i söyledim” şeklinde açıklayan Muhtar, fırsat verilirse barış sürecine de hazır olacağının sinyallerini de vermiş oldu.

Geçtiğimiz sezonlarda bu konuda sessiz kalan Mahsun Kırmızıgül’ün ise bu sene sürpriz bir şekilde bir sinema filmiyle sezona giriş yapacağı öğrenildi. Henüz çekimlerine başlanmayan filmde, o gece ve sonrasında yaşananlardan yola çıkarak gerçek bir yaşam öyküsüne tanıklık edeceğiz.

Şimdilik ünlüler cephesinde bu isimler dışında sezona başlangıç yapan başka bir isim yok. O gece tuvalette olduğunu söyleyen ünlülerin tuvaletten çıkmasıyla sezonun hareketliliğinin de artması bekleniyor.