Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Rusya'nın doğu bölgelerine çekilmesi ve saldırılarını Donbass'ta yoğunlaştırması üzerine açıklamalarda bulundu.

Zelenskiy dün gece Telegram hesabından yayınladığı videoda, Kırım'ın Rusya tarafından yasa dışı ilhak edildiğini hatırlattı.

Zelenskiy, Rusya'nın, Ukrayna'nın Donbass bölgesinde normal hayatı bozduğunu ifade ederek, "Onlar, topraklarımızda sekiz yıldır insanları, çocukları öldürüyor ve bizi suçluyor. Onlar, Doğu Avrupa'nın en güçlü sanayi bölgesini yok etti, milyonlarca insanın hayatını mahvetti, bize karşı geniş çaplı savaş başlattı ve biz suçlu oluyoruz" dedi.

Rusya'nın Ukrayna ile ilgili "hatalı" siyaset izlediğini ifade eden Zelenskiy, "Onlar, Ukrayna'ya yönelik onlarca yıl izlediği siyasetin yanlış olduğunu ve her şeyi bozduğunu kabul etmeye korkuyor" diye konuştu.

Rusya'nın "korkak" olduğunu savunan Zelenskiy, "Korkaklık büyüdüğünde felakete dönüşüyor. İnsanlar, hatalarını kabul etme, özür dileme ve gerçeğe uyum sağlama cesaretini bulamadığında caniye dönüşüyor. Dünya bunu görmezden geldiğinde ise caniler, dünyanın kendilerine uyum sağlaması gerektiğine karar veriyor" ifadelerini kullandı.

'PARLAMENTOLARDA KONUŞMAYA DEVAM EDECEĞİM'

Zelenskiy, şunları söyledi:

"Rus agresifliği altında Ukrayna'da savaşın bir haftası daha bitiyor. Biz kendimizi koruyoruz. Rusya'ya karşı yeni yaptırım paketini hayata geçiriyoruz. Biz topraklarımıza gelen ve insanlarımızı öldüren herkesi cezalandırmaya çalışıyoruz. Ruslar dünyayla iletişimlerini kaybettiler ve bizim suçlu olduğumuzu iddia ediyorlar. Tüm dünya onların suçlu olduğunu biliyor."

"Ukrayna tüm bunları durduracak. Rusların korkusuna hiçbir şey yardımcı olamayacak. Doğruyu kabul etmeleri gereken gün gelecek. Bunun için tüm diploması alanında çalışmalarımız var. Rus ordusu bize saldırabilir biz hazır olarak cevap vereceğiz ve uluslarası arenadan silah almaya devam edeceğiz. Ben parlamento açıklamalarına ve diğer ülke vatandaşlarıyla görüşmelerime devam edeceğim. Ukrayna'ya maddi yardımlar sağlayacağız. Daha fazla yaptırımlar olacak adalet için. Askeri savaş suçlusu Rus askerlerin nasıl yargılanacaklarını, Rusya'ya nasıl yaptırımı arttırabiliriz onları konuştuk. Doğru kazanacak, Ukrayna kazanacak."