CHP’li Deniz Yavuzyılmaz, Zafer Havalimanı için verilen yolcu garantisi tutturulamadığı için şirkete 2022’nin ilk 2 ayındaki yapılacak ödeme tutarının 1 milyon 153 bin 634 avro olduğunu belirtti.

Kütahya, Afyon ve Uşak illerine hizmet vermek üzere 2012 yılında Yap-İşlet-devret modeliyle hizmete açılan Zafer Havalimanı için garanti edilen yolcu sayısı tutturulamadığı için hazinenin kasasından İC İçtaş'a 1 milyon 153 bin 634 avro ödenecek.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, "AKP’nin Zafer Havalimanı’ndaki zararı sürüyor" diyerek sosyal sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Zafer Havalimanının 2022’nin ilk 2 ayındaki zararın bilançosunu açıkladı.

Yavuzyılmaz'ın Sayıştay ve CİMER'in verdiği bilgilere dayanarak verdiği bilgilere göre; iki ay için garanti edilen yolcu sayısı 219 bin 622 iken gerçekleşen yolcu sayısı 2 bin 588 oldu. Hata payı yüzde 98,82.

Şirkete ödenecek iki aylık garanti tutarı 1 milyon 153 bin 634 avro oldu. Güncel kurla hesaplandığında TL cinsinden ödenecek garanti tutarı ise 18 milyon 804 bin 234 TL'ye denk geliyor.

ANLAŞMA 2044 YILINA KADAR

50 milyon avroluk yatırım maliyeti olan şirkete devlet gelmeyen yolcular için 2012-2021 arasında 52 milyon 829 bin Avro garanti ödemesi yaptı.

Havalimanının hizmet verdiği Kütahya-Afyon ve Uşak’ın toplam nüfusu 1 milyon 678 bin kişi iken, havalimanına 2021’de iç ve dış hat için 1.3 milyon kişilik yolcu garantisi verildi. Eksik kalan yolcu için 6 milyon 938 bin 738 Avro ödendi.

Gelen yolcu sayısı 11 bin 132’de kaldı. 2020 yılı için verilen yolcu garantisi 1 milyon 280 bindi, havalimanını kullanan sayısı 7 bin 429'da kaldı.

Pandemi öncesinde de 2019 yılında havalimanının yolcu sayısı, garanti edilen yolcu sayısının sadece yüzde 6'sına ulaşabildi.

İC İçtaş, 2044 yılına kadar havalimanını işletme hakkına sahip.

HESAP TUTMAYINCA, GÖZLER ESKİŞEHİR'DEKİ HASAN POLATKAN HAVALİMANINA ÇEVRİLDİ

Öte yandan Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nün havayolu şirketlerine bir yazı göndererek, uçuş operasyonlarını Kütahya Zafer Havalimanı'ndan yapmaları konusunda talimat verdiği, bunun Eskişehir Hasan Polatkan Havalimanı'nın kapanmasına neden olacağı belirtilerek tepkiler dile getirilmişti.

Eskişehir Hasan Polatkan Havalimanı’nın uçuşlarının yolcu garantisi verilen ancak hedef tutturulamayarak zarar eden Kütahya Zafer Havalimanı’nın zararının azaltılmasının amaçlandığı öne sürülmüştü.

Konuya dair sosyal medya hesabından açıklama yapan AKP MKYK Üyesi Burhan Sakallı, "Biraz önce Ulaştırma ve Altyapı Bakanımız ile görüştüm. Eskişehir Hasan Polatkan Havalimanı'nın kapatılamayacağını, kapatılmaması gerektiğini kendilerine ilettim. Görüşmeye devam edeceğiz” ifadelerine yer vermişti.

CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer de Meclis'te yaptığı konuşmada "Zafer Havalimanı soygununun ayıbını Eskişehir'deki havalimanını kapatarak ya da işlemez hale getirerek örtemezsiniz! Eskişehir'e, Eskişehirlilere, bizim ayrılmaz parçamız Emirdağlılara ve Eskişehir'imizi gezip görmek isteyen milyonlarca vatandaşımıza böyle bir ihaneti aklınızın ucundan dahi geçirmeyin” demişti.