YouTube’un yıldızları eğlenceli ve hedef kitlelerine hitap eden içerik üreterek birer ünlü haline geldi. Bu ünlülerin başardıkları şey ise göründüğü kadar kolay değil. İçerik üreticileri sadece YouTube’a video yükleyerek para kazanmıyor. Ayrıca yüklenen videolar otomatik olarak reklam ile para kazandırmaya başlamıyor. Yeni yayıncıların para kazanabilmek için ilk olarak monetization özelliğin aktif etmeleri gerekiyor. Ayrıca YouTube Partners Program ya da YouTube Premium gibi özellikler de para kazanmanın yolları arasında yer alıyor. Son yıllarda özellikle YouTube’da kazandığı paralar göz önünde bulundurulduğunda birçok kişi YouTube para kazanma yöntemlerini araştırıyor. YouTube’a video yükleyerek para kazanma mümkün ancak bunu doğru bir şekilde yapmak gerekiyor.

YouTube’dan Para Kazanma

İlk olarak YouTube para kazanma için milyonlarca takipçi olması gerekmiyor. Çünkü para kazanmak tek başına takipçi ve izlenme sayıları ile belirlenmiyor bunun yanı sıra etkileşim yaratmak ve hedef kitleyi doğru seçmek gerekiyor. Ancak takipçi ve izlenme sayıları da para kazanma konusunda önemli bir etmen. İkinci olarak YouTube’dan en çok para kazanan 10 kanalın gelirlerinin büyük bir çoğunluğu direkt olarak YouTube’dan geliyor. Hatta bu kanallar kendi markalarını yaratıyor. Bunu yapabilmek için hedef kitleyi bulmak ya da oluşturmak gerekiyor. YouTube para kazanma geçim sağlamak için en önemli kaynaksa bu noktada hedef kitleyi iyi anlamak başta geliyor.

Sponsporlu İçerik

Sponsorlu içerikler, YouTube para kazanmanın yollarından bir tanesi. Bu noktada elde edilen kazanç direkt olarak YouTube’dan değil içeriğe sponsor olan markalardan geliyor. Markalar ürettikleri ürün ya da hizmetleri YouTube’da başarılı olan içerik üreticilerine sunuyor ve bunların incelenmesini istiyor. Ayrıca bazı videolar ve video içi reklamlar yine sponsor markaların adıyla yayınlanıyor. Bu şekilde hem markalar kendi tanıtımlarını yaptırmış oluyor hem de YouTube içerik üreticileri kendileri için alternatif bir gelir kaynağı oluşturuyor. Son yıllarda yapılan araştırmalara göre büyük markaların tercih ettiği bu reklam yöntemi aynı zamanda geleneksel reklam yöntemlerine göre daha büyük bir etki yaratıyor ve kullanıcıların ilgisini çekiyor.

Ürün Yerleştirme

YouTube para kazanma yöntemleri arasında son yıllarda televizyonda da kullanılan ücretli ürün yerleştirme bulunuyor. Bu yöntemde ödeme yine direkt olarak yerleştirilen ürünün markasından geliyor. Sponsorlu içerik kadar yoğun bir yöntem olmasa da bu yöntemde de yerleştirilen ürün genellikle video boyunca kamera açısı içerisinde yer alıyor. Video ne kadar çok kişi tarafından izlenirse marka sahibine ve kanal sahibine yararı o kadar fazla oluyor. Bu yöntem aynı zamanda büyümekte olan YouTube kanallarının en sık tercih ettiği yöntemlerden bir tanesi. Çünkü video içerisinde aktif bir reklam olmaması aynı zamanda kullanıcıların reklam içerdiği için videodan ayrılmamasını sağlıyor ve böylelikle gelişmekte olan kanallar izleyici kaybetmiyor.

YouTube’dan Para Kazanmaya Giden Yol

YouTube’a video yükleyerek para kazanma aslında son derece kolay ve karlı bir yöntem olarak görünüyor. Ancak geçimini YouTube’dan sağlamak isteyenlerin bunu orta - uzun vadede planlaması ve buna göre bir yol haritası çizmesi tavsiye ediliyor. Forbes tarafından yapılan bir araştırmaya göre YouTube’dan en çok para kazanan kanalların geliri yıllık 20 milyon doları buluyor. Ancak bunu başarabilmek için zorlu ve her biri kendine has mücadeleler gerektiren yollara başvurmak gerekiyor. Düzenli olarak video yükleyen, takipçilerinin ilgi alanlarını ve isteklerini bilen kanallar bunu başarıyor. Diğer taraftan birbirinden farklı YouTube para kazanma yöntemleri aynı zamanda kanallara ve içerik üreticilerine alternatif gelir kapıları açıyor.