Başbakan Binali Yıldırım, Lahey Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Alper Yüksel’in gözaltına alınmasından dolayı Hollanda’nın özür dilediğini iddia etti.

Hollanda’nın Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu’na ülkeye giriş izni vermemesiyle başlayan kriz, Hollanda’ya karayoluyla giden Aile Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya’nın Rotterdam’daki Türk başkonsolosluğuna alınmayarak Almanya’ya geri gönderilmesiyle derinleşmişti. Maslahatgüzar Alper Yüksel’le birlikte Kaya’nın ekibinden beş kişi gözaltına alınmıştı.

Hürriyet’ten Serkan Demirtaş’ın haberine göre Yüksel, Hollanda Dışişleri Bakanlığı’ndan onaylı diplomat kartını göstermesine karşın yaklaşık dört saat hücrede tutulmuş ve iletişim kurması engellenmişti. 

Yıldırım, Hollanda’ya yaptırımların ilişkileri tamamen kesme anlamına gelmediğini söyledi. Açıklama yapmadan önce görüşme talep ettiklerini kaydeden başbakan, “Görüşme tamamen işin yanlış olduğu ve düzeltilmesi gerektiği ile ilgiliydi. Biz bu noktaya gelmesini istemiyoruz. İşin sonunda da ‘Bir oturalım yemek yiyelim’ dediler. Biz de herhangi bir karşılık vermedik. Konuşma tonumuzdan öyle bir teklifte bulundular. Oradan yaşanan olayın sıkıntısı ile sesimizi yükselttik. Büyükelçimiz burada, gitmeyecek” diye konuştu.

Maslahatgüzarın gözaltına alınmasının yanlışlıkla olduğunu söylendiğini aktaran Yıldırım, “Konsolos gözaltına alındığı için özür dilendi” dedi.