Sigara ile vücuda çok sayıda zararlı madde alınırken nikotin de bunlardan birisidir. Birçok insan sigarayı bıraktıktan sonra akciğer temizleme amacıyla vücuttan nikotin kaç günde atılır sorusunun yanıtını aramaktadır.

Nikotin nedir, ne demek?

Nikotin denildiğinde herkesin aklına gelen tek şey sigaradır. İçerisinde yoğun miktarda nikotin barındırdığından ve insanlarda bağımlılık yaptığından son derece bilinen bir maddedir. Bu madde doğada renksiz bir sıvı şeklinde yer almaktadır. Zehirli maddeler statüsünde yer alan nikotin yandığında kahverengi bir renge bürünmektedir. Kafein maddesinin içeriğinde de bulunduğundan kafeinden de elde edilebilen bu maddenin asıl kullanım alanı böcek ilaçlarıdır. Tütünün içerisinde yoğun miktarda nikotin bulunurken yandığında hızlıca çevreye yayılma etkisi göstermektedir. Bunun sonrasında da solunum yolları tarafından vücuda rahatlıkla alınabilir.

Vücuttan nikotin kaç günde atılır?

Sigara tüketen kişiler düzenli olarak duman ile birlikte vücutlarına nikotin alırlar. Nikotinin sürekli olarak alınması insanlara bağımlılığa sebep olurken bu sebeple insanlar sigarayı bırakmakta zorluk yaşarlar. Sigarayı bırakmak için adım atan kişiler, vücutlarına nikotin alma ihtiyacı hissedeceklerinden dolayı nikotin sakızı ya da bandı kullanımı yoluna gidebilirler. Bu yöntemler ile sigarayı bırakmak isteyen kişiler eğer zihinsel olarak da buna hazırlarsa başarıya ulaşabilirler. Genel olarak insanlar vücuttan nikotin kaç günde atılır sorusunun cevabını sigarayı bırakırken hangi günlerden sonra çok zorluk çekeceklerini öğrenmek adına merak ederler. Uzmanlar, bu maddenin vücuttan 3 günün sonunda atılacağını belirtmektedir. Sigarayı bırakanlar üç günün sonunda vücutlarında nikotin kalmadığı için en fazla zorlanacakları döneme girmiş olurlar.

Nikotinin zararları nelerdir?

Bu maddenin vücuda alınması insanlarda çok ciddi kalp ve solunum yolu rahatsızlıklarına sebep olmaktadır. Normal şartlarda kanserojen bir madde olarak gösterilemez. Ancak sigaranın içerisinde yer alan diğer maddeler ile birlikte tüketildiğinde kanserojen etkisi ortaya çıkmaktadır. İnsanlarda kan basıncını çok hızlı bir şekilde arttırabilmektedir. Bunun yanında kandaki şeker miktarını da arttırır. Bu etmenler özellikle yaşça ilerlemiş kişilerde çok olumsuz sonuçlar doğurabilmektedir. Uzun süre tüketildiğinde kalp ve solunum yolu hastalıklarının yanında felç riskini de ortaya çıkarmaktadır.

Hangi gıdalarda nikotin bulunur?

Nikotinin herkes sigara içerisinde bulunduğunu bilse de bunun yanında gün içerisinde tükettiğimiz diğer besinlerin içerisinde de nikotin yer almaktadır. Patlıcan, karnabahar, domates, biber ve patates içeriğinde nikotin barındıran sebzeler olarak gösterilmektedir. Bu ürünler arasında ilk sırayı patlıcan alır. Araştırmalar, patlıcanın içerisindeki nikotin miktarının oldukça fazla olduğunu göstermektedir. Bunun yanı sıra yeşil domatesin yapısında da çok yüksek miktarda nikotin yer almaktadır. İnsanlar sigarayı bıraktıktan sonra bu ürünleri tükettiklerinde vücutlarında yaşanan nikotin eksikliğinin bir kısmını kapatabilirler. Bu durum kişilerin sigarayı bırakmasına yardımcı olacaktır. Sigaranın içerisinde yer alan nikotinden kurtulmak ve isteyen kişiler akciğer detoksu nasıl yapılır sorusunun cevabını bulduktan sonra nikotini vücutlarından nasıl uzaklaştıracağını öğrenmiş olacaklardır.

Kaynak: DEMOKRAT HABER