1915 Ermeni Soykırımı sürecinde toplama kampı, sonra da yetimhane olarak kullanılan ve ismi “Millet Hanı” olarak değiştirilen Han-ı Delilan (Deliller Hanı), ticarethaneye dönüştürülmek isteniyor. Tarihi bir dönemin belleği olan han ile birlikte kentteki gayrimüslim ve Ermenilere ait izler de siliniyor.

1950’li yıllarda nüfusunun önemli bir kısmını gayrimüslimlerin oluşturduğu Urfa’da, gayrimüslimlere yönelik izler neredeyse tamamen silindi. 1915 Soykırımı sürecinde sürgün duraklarından biri olan Urfa’da Ermeniler toplu katliamlara maruz kalırken, geride kalan çocukları ise geçici olarak buradaki yetimhanelere yerleştirildi. 

BİR ERMENİ YETİMHANESİ DAHA RANT MEKANINA DÖNÜŞTÜRÜLÜYOR

DİHA’nın haberine göre, kent tarihinin adeta gerçek belleği olan han, önce Turizm Bakanlığı’na tahsis edildi. Sonradan restore edilip sosyal ve kültürel amaçlı bir müze yapılmak amacıyla İl Özel İdaresi’ne devredildi. Ancak Urfa’ya gelen valiler ve yetkililerin projeyi birbirine devretmesiyle proje askıya alındı.

Fethullah Gülen grubuna yakın olduğu iddia edilen Atlas Holding ve DNR şirketleri 2006’da, hanı 5 yıldızlı otel yapmak amacıyla Kültür Bakanlığı’na başvurdu. Müracaat 2010 yılında onaylandı. 2014 yılında tamamlanması amaçlanan ancak ertelenen proje, AKP-Gülen kavgası nedeniyle iptal edildi. Etrafı çitlerle örülen hanın içinde nasıl bir çalışma yapıldığı görülemezken, hana son halini vermek için Millet Han’ı Turizm Yatırım İnşaat şirketine devredildi. Ancak 11 Nisan 2015 tarihinde Butik Otel olarak tamamlanması gereken han, halen etrafı çitlerle çevrili bir inşaat konumunda.

Cumhuriyet tarihi boyunca ülkedeki gayrimüslimler ve Ermenilerin izlerinin silinmek istendiğine dikkat çeken DİHA haberinde, “Ermeni yetimhanesi olarak kullanılan Han-ı Delilan’ın ismini “Millet Hanı” olarak değiştirmekle yetinmeyen devlet, AKP döneminde de Han-ı Delilan’ı restorasyon adı altında ticarethaneye çevirmeye çalışıyor” ifadelerine yer verdi.