Geçtiğimiz yılın Ekim ayında TÜİK tarafından yayınlanan iş gücü istatistikleri, Türkiye’deki iş gücü piyasası ile ilgili önemli verileri göz önüne seriyor. Bu verilere göre, 2021 yılının Ekim ayında işe girenlerin sayısı bir önceki aya göre 180 bin kişi artarak 29 milyon 581 bin kişi’ye ulaştı. Yine bununla bağlantılı olarak istihdam oranında 0,2 puanlık bir artış oldu.

Bunun dışında spesifik olarak 15-24 yaş grubundaki işsizlik oranı Eylül ayına göre 0,8 puan azaldı. Bu grupta işe girenlerin sayısı ise 0,3 puanlık artışla %33.4 oldu. Bu veriler, gençlerin üniversite öğrencisi oldukları yıllarda bile iş gücüne katılabildiklerini gösteriyor.

Peki, Türkiye’deki öğrenciler, bir yandan üniversitede okurken bir yandan ek gelir elde etmek için hangi işleri yapabilirler? 

Üniversite öğrencileri için ek gelir fırsatları

Türkiye’de öğrencilerin okurken iş bulmaları ve bu yolla ek gelir elde etmeleri mümkün. Bu konuyla ilgili fikir sahibi olmak için, öğrencilerin yarı zamanlı olarak yapabilecekleri işler arasında öne çıkanları aşağıda bulabilirsiniz:

Sanal Asistan

Covid-19’un etkisiyle iş dünyasının hızla dijitalleştiğinden daha önce bahsetmiştik. Bu durum, bazı şirketlerin sanal asistan arayışına girmesine de neden oldu. Peki, sanal asistanlar çalışma hayatında ne gibi sorumluluklar üstleniyorlar?

Sanal asistanlara genellikle e-posta yönetimi, çeviri, sosyal medyada paylaşımlar yapma gibi görece daha basit sorumluluklar veriliyor. Türkiye’de her dönemde yoğun bir asistan arayışı olduğunu söyleyebiliriz. Hatta asistanlık kendi içinde seyahat asistanı, sosyal medya asistanı, kişisel asistan, marka asistanı gibi farklı dallara bile ayrılabiliyor.

Sanal Asistan olarak çalışmak, öğrencilere ek gelir dışında farklı avantajlar da sağlayabilir. Eğitimleri sırasında iş dünyasına adım atmış ve deneyim kazanmaya başlamış olmaları kariyerleri açısından çok iyi olabilir. Ayrıca uzaktan sadece bir laptop ile çalışabilme imkanını elde etmiş olurlar. Sanal asistanların kazancı yaptıkları işlerin sayısına ve belirledikleri saatlik ücrete göre farklılık gösterebilir.

İçerik Üreticisi

Gençler YouTube, Instagram ve Tiktok gibi mecralarda hiç olmadığı kadar çok zaman geçiriyorlar. Bu durum, pek çok marka için reklam vererek gençlere ulaşma fırsatı demek. Pek çok marka bu amaçla sosyal medyada belli bir takipçi sayısı edinip ‘influencer’ olmuş kişileri kullanmayı tercih ediyor. Bu, öğrenciler için de harika bir iş fırsatı olabilir. Markalar iş birliği yapıp önemli miktarda ek gelir elde etme şansını yakalayabilirler.

Köpek Gezdirme

Türkiye'de hayat pek çok insan, özellikle de çalışanlar için çok yoğun bir şekilde akıp gidiyor. Bu nedenle bazı insanlar, evcil hayvanlarına bakmak ve onları gezdirmek için zaman bulamayabiliyor. Bu sorunu çözmek, köpek gezdirecek kadar vakti olanlar ile köpek sahiplerini buluşturmak amacıyla yapılan mobil uygulamalar bile var.

Herhangi bir eğitim gerektirmeyen bu işi, ek gelir elde etmek isteyen öğrenciler kolaylıkla yapabilirler. 1 saat köpek gezdirme ücreti 50-100TL arasında değişmektedir. 

Çağrı Merkezi Operatörü

Öğrencilerin ek gelir elde etmek için part time olarak yaptıkları işlerden biri de çağrı merkezi operatörlüğüdür. Oldukça popüler işlerden biridir. 20-24 yaş arasındaki pek çok öğrencinin öz geçmişinde bu çağrı merkezi operatörlüğü deneyimine rastlanabilir.

Kariyer.net’in verilerine göre çağrı merkezi operatörleri ayda ortalama 4500TL ile 6000TL arasında değişen ücretler almaktadırlar.