TEAM Araştırma, Millet İttifakı’ndaki Meral Akşener krizinden sonra İYİ Parti seçmenine yönelik bir analiz yayınladı.

2019’da yayınlanan rapordaki verilerle de karşılaştırarak Twitter’den seri açıklama yapan TEAM Araştırma’nın, Akşener’in masaya katılmak istediğinin açıklanmasından önce yayınladığı analizi şöyle:

“2019 yılı ortalarında Erdoğan ve Bahçeli’nin çağrıları üzerine İYİ Parti’nin Millet İttifakı’ndan ayrılarak Cumhur İttifakı’na katılma ihtimali konuşulmaya başlanmıştı. Bunun üzerine TEAM olarak İYİ Parti seçmeni verilerimize dayanarak bir analiz yapmıştık.

Veriler İYİ Parti seçmenlerinin ağırlıkla Erdoğan karşıtı olduğunu ve çoğunluğunu eski MHP seçmeninin oluşturmadığını gösteriyordu.

“İYİ Parti seçmeninin çoğunluğu ne geçmişte MHP’liydi, ne de gelecekte olacak” şeklindeki analizimiz güncelliğini bugün de koruyor.

İYİ Parti seçmenleri kimlik eksenli tercihlerinde günümüzde de MHP ile CHP arasında konumlanıyor. Bir anlamda İYİ Parti daha merkezde konumlanan bir parti hüviyetinde.

İYİ Parti seçmenleri, seçmenlerin geneline göre daha kentli ve eğitimli. Genç oranı ise görece düşük. Öte yandan özellikle 2022’de, 2018’de güçlü olmadığı İç Anadolu, Doğu Anadolu gibi kıyılar dışında kalan ve Cumhur İttifakı’nın güçlü olduğu yerlerde de önemli yükselişler gösterdi.

2019’da İYİ Partili seçmenlerinin yüzde 39’u MHP kökenli ailelerin seçmenlerinden oluşuyordu. Bu oran 2022’de yüzde 26’ya düştü. Merkez sağ eğilimi ise yüzde 20’den yüzde 26’ya yükseldi. İYİ Partili seçmenler arasında sosyal demokrat ailelerden gelenleri oranı ise yüzde 37.

Hem İYİ Parti hem CHP seçmeninin yaklaşık yarısı diğerini kendine yakın hissediyor. İkinci partisini CHP olarak görenlerin oranı 2020’de yüzde 61.3’ü bulmuştu. Bugün bu oran yüzde 54.3. İYİ Partililer için MHP 2. parti olmaktan çıkmış durumda.

İYİ Parti seçmeni kendine HDP’yi en uzak parti olarak görüyor. AK Parti karşıtlığı da oldukça yüksek. İYİ Partililerin MHP’ye olan mesafesi de geçmişe göre çok daha yüksek.

İYİ Parti’ye gelen ve giden oylara bakacak olursak: öncelikle İYİ Parti 2018’deki seçmenlerinin yüzde 71’ini koruyor. Kararsızlar dağıtıldığında (yüzde 76). En fazla oy geçişi CHP’ye.

İYİ Parti’ye gelen desteğin yaklaşık yüzde 20’si Cumhur İttifakı’ndan geliyor. Bu oran 2020’de yüzde 8.8 idi. İYİ Parti oylarının yüzde 15’i ise yeni seçmenlerden ve 2018’de oy kullanmayanlardan.

İYİ Partili seçmenler arasında Erdoğan karşıtlığı yüksek. Yüzde 90’a yakını Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Erdoğan’ın rakibine oy vereceğini söylüyor.

İYİ Partililerin son gelişmeler öncesinde Kılıçdaroğlu’na desteği yüzde 60’lardaydı. Bu oran daha önceleri yüzde 70-75 seviyelerinde idi.

Verileri bütüncül olarak değerlendirdiğimizde İYİ Partili seçmenlerin üçte bire yakın bir bölümünün CHP’ye, dörtte bire yakın bir bölümünün de Cumhur İttifakı partilerine benzer özellikler gösterdiğini söyleyebiliriz.

İYİ Parti hem AK Parti hem de HDP karşıtı olma halini yansıtan ve diğer partilerde bu kadar güçlü olmayan bir merkez sağ eğilimi de temsil ediyor. Bu özellikteki seçmenlerinin başka bir partiye yönelmesi düşük ihtimal.

Diğer yandan bu eğilimde olup da Millet İttifakı bariyeri nedeniyle uzak duran diğer seçmenler için de adres olma ihtimali var. Çeşitli araştırmalarımızda Cumhur İttifakı seçmenleri arasında önemli bir kesimin desteklerinden emin olmadıklarını ve iktidardan rahatsız olduklarını gördük.

Bu seçmenler protesto eğilimine ya da Millet İttifakı dışına yönelebiliyor. İYİ Parti’ye Cumhur İttifakı’ndan eve dön çağrılarının yapıldığı momentlerde Cumhur İttifakı seçmenlerinden İYİ Parti’ye yönelimlerin arttığı da hatırda tutulursa önümüzdeki dönemde, İYİ Parti’ye yeni yönelimler olması beklenebilir.

Geçmişe göre İYİ Partili seçmenlerinin parti tutunumu da oldukça yükseldi. 2022 verimize göre yüzde 88’i içine sinerek İYİ Parti’ye oy vereceğini söylüyor. Özetle İYİ Parti önemli bir seçmen grubunu Millet İttifakı’na kaybedebilir ama yeni destekler de alabilir görünüyor.

Önemli bir diğer husus da gelişmelerin Cumhurbaşkanı tartışmalarının gölgesinde kalan Milletvekili seçimlerine etkisi. Cumhurbaşkanı seçimlerinin ikinci tura kalma ihtimali yükseldi ve 2. tura meclis çoğunluğu alan tarafın psikolojik üstünlükle gireceği ve avantajlı olacağı gözetilmeli.

Cumhur İttifakının yaklaşık yüzde 44 olduğu bir Türkiye fotoğrafında, Cumhur İttifakı’nın tek liste Millet İttifakı partilerinin ayrı ayrı seçimlere girdiği senaryoda, Cumhur İttifakı 319 milletvekili çıkarıyordu.

Millet ittifakı ancak İYİ Parti de dahil ortak liste stratejileri ile Cumhur İttifakı’nın meclis çoğunluğu almasını engelleyebiliyordu. İYİ Parti dışındaki 5 partinin kritik bölgelerde ortak liste çıkardığı durumda dahi Cumhur İttifakı 305 milletvekili çıkarabiliyor.

Kuşkusuz son gelişmeler ve önümüzdeki günlerdeki tutum ve yaklaşımlar seçmenlerin yeni duruma adaptasyonunu şekillendirecek. Yeni saha çalışmalarıyla bu durumu izlemek seçimler açısından önem kazandı.

Fotoğraf Millet İttifakı’nın işinin kolay olmadığını gösteriyor. Millet İttifakı’nın bir yandan Cumhur İttifakı’nı geriletmeye, diğer yandan da İYİ Parti seçmenlerinin 2. turda desteğini almaya ihtiyacı var.”

Kaynak: Kısa Dalga