Süryaniler, İnsan Hakları Derneği'nin (İHD) İstanbul Şubesi'nde yaptıkları açıklamayla Midyat'ta 1915 Soykırımı'nın (Seyfo) 100. yılı dolayısıyla başlatılan "100 saatlik açlık grevi"ne dikkat çekerek, 24 Nisan'da herkesi "bir günlük insani oruç tutmaya" çağırdı.

100. Yıl Seyfo Komitesi, İHD İstanbul Şubesi'nde, Süryani Soykırımı'nın (Seyfo) 100. yılı dolayısıyla bir açıklama yaptı. Açıklamada, İHD İstanbul Şube üyesi Meral Çıldır, Seyfo Komitesi'nin Türkiye Üyesi ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul 3. Bölge Milletvekili adayı Erkan Metin ve yine HDP'nin İstanbul adaylarından Murad Mıhçı hazır bulundu.  

İKİ MİLYONUN ÜZERİNDE İNSAN KATLEDİLDİ

Erkan Metin'in okuduğu basın açıklamasında, Mardin Midyat'ta başlatılan 100 saatlik açlık grevi eylemine dikkat çekilerek, eyleme verilen destek dile getirildi.

Açıklamada; 100 yıl önce yapılan soykırımda iki milyonun üzerinde insanın katledildiği ve yüz binlerce kişinin yerinden edildiği belirtilerek, "Cihat çağrılarıyla Süryani, Ermeni e Helen halkları yok edilmek, tarihsel ve kültürel izleri silinmek istenmiştir," denildi.

YÜZLEŞME ÇAĞRISI

Türkiye Cumhuriyeti devleti ve hükümetinin Osmanlı İmparatorluğu'nun mirasçısı olduğunun hatırlatıldığı açıklamada, "Tarihsel yüzleşme ve halklar arasında yeniden güven verici ilişkiler kurarak barışı sağlamak amacıyla 1915 soykırımının kabul edilmesinin gerekli olduğuna" vurgu yapıldı ve "Buna bağlı olarak; Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde bulunan, Süryani, Ermeni ve Helen halklarına ait mal-mülk ve ibadethaneler tespit edilip asıl sahiplerine iade edilmelidir," denildi.

24 NİSAN'DA BİR GÜNLÜK "İNSANİ ORUÇ"

Yapılan açıklamada, soykırımın sembolik günü kabul edilen 24 Nisan'da tüm halkların bir günlük insani oruç tutması çağrısı yapılırken, "24 Nisan'da bir günlük açlık, bir günlük oruç tutulması soykırım günlerinde bir şekilde sağ kalıp ama açlıktan canını yitiren insanları daha iyi anlamamıza belki de imkan tanıyacaktır," denildi ve böylesi bir eylemin sadece 1915 soykırımı mağdurlarını değil, coğrafyadaki tüm diğer soykırım mağdurlarını da anmak olacağı belirtildi; 24 Nisan'da herkes bir günlük insani oruç tutmaya davet edildi. (Demokrat Haber)