Kanser riskini azaltan, damar tıkanıklığına karşın faydalı, antioksidan ve c vitamini deposu olan Aronya meyvesi, son yılların en popüler meyveleri arasında yer alıyor. Özellikle Avrupa'ya ihracı yapılan ve ciddi fiyatlara satılan Aronia, şimdiden devletten aldığı teşvikler ve Çanakkale, Bursa gibi şehirlerde atıl durumda olan arazilerde ekilmeye başlanan Aronya fidanı, sağlık açısından oldukça önemli. Görünümü orman meyvesini andıran aronia meyvesi ayrıca içerisinde polifenol, antosiyanin ve proantosiyanidin de barındırmaktadır. Sağlık açısından bir çok avantajı olduğu gibi, enfeksiyon hastalıklarına karşı da bağışıklığı güçlendirmektedir.

Günümüzde halen Kızılderililer için oldukça önemli olan bu meyve, kış aylarında bağışıklığı güçlendirmek için kullanılmakta ve soğuk algınlığı durumuna karşın tedavi amacı ile de tüketilmektedir. Henüz yeni yeni ülkemizde ekimi başlanan Aronya fidanı, özel olarak laboratuvarlarda geliştirilmektedir. Bu konuda Türkiye'nin önde gelen firması Klonfidan.com.tr'ye buradan ulaşabilirsiniz.

Aronya Fidanı Nasıl Ekilir?

Aronya fidanı çalı formunda ve üzümsü bir bitkidir. Ekimi ve büyümesi sonrasında, çok fazla uğraş gerektirmediği için, her yıl meyvesi alınarak, az masraf ile çok yüksek kazançlar elde edilir. Çiftçilikte özellikle kullanılmayan arazilerde ekimi yapılan Aronya fidanının toprağının her mevsim nemli olması çok önemlidir. Sulamasının buna göre yapılması veya yağış alan bölgelerde daha verimli olması kaçınılmazdır. 

Yüksek konumlara sahip arazilerde nem oranı daha yüksek olduğu için, verimi de daha iyidir. Ayrıca ilk birkaç yıl gübrelemesine dikkat edildikten sonra, ilerleyen yıllarda iki yılda bir gübreleme yapılabilir. Yine düzenli olarak çalıların temizlenmesi ve budanması, verimi arttıracaktır. 

Ekim öncesinde toprağın havalandırılması ve toprağın ufalanmış bir hale gelmesi fidanın toprağa tutunmasını güçlendirecektir. Ayrıca toprağın nemli olması çok önemlidir. Özellikle nem oranının daha yüksek olduğu sonbahar ve ilkbahar aylarında ekim yapılması önerilir. 

Ekimden sonra fidanın filizlenmesi ile toprakta daha güçlü tutunması için, çevresinin bastırılması yani toprağının üstüne baskı yapılması iyi olacaktır. Sonrasında ise çalı olduğu için, ilk bir kaç yıl bakımını gübreleme, sulama ve budama yaparak halledebilir, sonrasında ise artık daha az uğraş ile meyve alabilirsiniz. 

Aronya Fidanı Ne Kadar Büyür?

Toprağın dibine 20 cm kadar ekilen fidan, toplamda ise 3 metreye kadar uzamaktadır. Ama genel ortalama 2 metre civarındadır. Aronya meyvesini toplamak çalı formunda olduğu için zor olsa da, yılda bir kere yapılacak budama ile daha kontrollü bir şekilde meyvesi toplanır. 

Klon Fidanlama alanında uzman olan firma sayesinde, bugün ülkemizde bir çok yerde yetişmeye başlayan Aronya fidanı, oldukça yüksek verimli bir şekilde meyvesini vermektedir. Uğraşı az olması, yol üzerine dahi ekiminin yapılabilir olması, aronya meyvesinin fiyatlarının oldukça yüksek olmasından dolayı, ticari olarak da ciddi talep görmektedir.