İSMAİL SAYMAZ / Radikal

İzmit'te bir parkta Ethem Sarısülük'ün adının yazılı olduğu duvarın altında Çarşı amblemli bayrağa sarılarak uyuyan 3 gence 'izinsiz toplantı ve gösteri'den dava açıldı!

Antakya’da, Gezi Parkı gösterilerinin devam ettiği 9 Eylül’de, Ahmet Atakan çatıdan düşerek can verdi Atakan’ın ölümü sonrası bütün ülkede gösteriler olurken İzmit’te de üç üniversiteli kendiliğinden sokağa çıktı. Kocaeli Üniversitesi’nde okuyan 20 yaşındaki Mesut Yılmaz, gece evinden çıkarak bu şehirde Gezi Parkı forumlarının yapıldığı Cumhuriyet Parkı’na gitti. Burada, yaşıtı Emre Akpınar ve 24 yaşındaki Adem Süzen adlı iki gençle karşılaştı.

Daha önce Ankara’daki Gezi Parkı gösterilerinde polis kurşunuyla hayatını kaybeden Ethem Sarısülük’ün adının yazılı olduğu, amfi tiyatro bölümündeki duvarın önünde bir süre konuştular. Fakat hava gittikçe soğuyordu. Bunun üzerine çantalarından çıkardıkları, üzerinde Çarşı adlı taraftar grubunun bayrağını çıkarıp üzerlerine serdiler ve uykuya daldılar. Üç genç sabah 08.00’de polis tarafından uyandırılıp gözaltına alındı.

DAVA, 11 ŞUBAT 2014’TE

Saraybahçe Polis Merkezi’nde ifadesi alınan Mesut Yılmaz, Atakan’ın ölümünü protesto için kendiliğinden parka gittiğini belirtip “Burada daha önce tanımadığım ve ilk defa karşılaştığım arkadaşlar da benim gibi olayı duymuş ve rahatsız olmuşlar. Bir müddet konuştuk. Üşüyünce maça gittiğimizde açtığımız Çarşı grubuna ait ‘A’ harfi yazılı olan bez parçasını üzerimize örttük. Sabah 8 gibi evimize gidecektik. Polisler geldi; bizi izinsiz eylem yapıyoruz diye gözaltına aldılar. Ethem Sarısülük yazısı biz gittiğimizde vardı, biz yazmadık” dedi.

Savcı Ayhan Memük, üç genç hakkında 2911 Sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na göre ‘Bildirimde bulunmaksızın izinsiz toplantı ve gösteri yapmak’ suçundan dava açtı. Savcı Memük, iddianamede, üç gencin ‘Ethem Sarısülük isminin yazılı olduğu yerde, asmak için hazırlandıkları, üzerinde anarşizm işareti bulunan yere serdikleri iki bez parçasıyla yakalandıklarını’ savundu. Kocaeli 4. Asliye Ceza Mahkemesi’nde açılan davanın ilk duruşması, 11 Şubat’ta başlayacak.