Sosyo Politik Saha Araştırmaları Merkezi, 4-8 Mart 2022 tarihleri arasında Doğu ve Güneydoğu Bölgesi içinde yer alan 16 kentte saha araştırması gerçekleştirdi.

Araştırma grubunun yüzde 76,3’ü Türkiye'nin birinci en önemli sorununun ekonomi olduğunu ifade etti.

Türkiye'nin ikinci en önemli sorunu yüzde 17,4 ile “Kürt Sorunu” olarak belirlendi.

Üçüncü en önemli sorun ise yüzde 17 ile "Eğitim" olarak ölçüldü.

"Erken bir seçime gidilmesi gerektiğine inanıyor musunuz?" sorusuna yanıt veren katılımcılardan yüzde 64,9'u erken seçimin bir gerekli olduğuna işaret etti. Araştırma merkezinin bildirdiğine göre 'erken seçime evet' diyenlerin oranı Aralık 2021 yılı ölçümüne göre arttı.

HDP’nin kapatılacağını düşünenlerin oranı yüzde 13,7 iken, yüzde 47,8’i “Hayır, kapatılmaz” ve yüzde 38,5’'i ise “Fikrim Yok” yanıtını verdi.

Sadece HDP seçmenine sorulan "HDP kapatılırsa hangi partiye oy verirsiniz?" sorusuna ise; katılımcıların yüzde 78,2’si “HDP’nin kuracağı partiye veya adres olarak göstereceği partiye oy vereceği" yanıtını verdi.

Araştırma merkezinin Aralık ayı ölçümüne göre; "Cumhur İttifakı'na oy veririm" diyenlerin oranı düşerken "Millet İttifakı'na oy veririm" diyenlerin oranı arttı.

24 Haziran seçimlerine kıyasla bakıldığında AK Parti'nin yüzde 8,7’lik bir oy kaybı yaşadığı görüldü. AK Parti'nin seçmenlerinin üçte birini kaybettiği ifade edildi.

Yine 24 Haziran 2018 seçimlerine göre HDP ve İYİ Parti yüzde 0,7’lik, CHP yüzde 2,1’lik bir oy artışı yaşadı.

6 muhalefet partisinin bir araya gelmesinin nasıl değerlendirildiği sorulan seçmenlerin yanıtlarına göre; toplamda yüzde 42,7’si olumlu bulurken yüzde 37,8’i kararsız olduğunu söyledi. Olumsuz bulanların oranı ise yüzde 19,5 olarak ölçüldü.

Araştırma grubunun yüzde 32,9'u parlamenter sistem modelinin Türkiye'nin sorunlarını çözeceğini düşünmüyorken, toplamda yüzde 64,5'i Türkiye'nin sorunlarını çözebileceğini düşünüyor.

Araştırma grubunun yüzde 36,6’sı ilgili buluşmaya HDP’nin katılmamış olmasını olumsuz bulurken, HDP’nin buluşmada yer almamış olmasını olumlu bulanların toplam oranı yüzde 18,6 oldu. Kalan yüzde 44,9’u kararsız olduğunu belirtti.

Cumhurbaşkanlığı seçiminde Tayyip Erdoğan karşısında aday olarak ismi en çok anılan Kemal Kılıçdaroğlu, Ekrem İmamoğlu ve Mansur Yavaş birinci olarak çıktı.