Demokratik Toplum Kongresi’ndeki ifadeleri nedeniyle HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ ve ESP Genel Başkanı Sultan Ulusoy hakkında soruşturma başlatıldı.

Soruşturmayı, iki günlük toplantının görüntülerini inceleyen Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı başlattı.

Başsavcılığın konuşmalarda ‘suç unsuru‘ bulduğu belirtildi.

İnceleme sonucu Yüksekdağ ve Ulusoy hakkında genel kuruldaki ‘öz yönetim, özerklik, hendek ve barikat’ açıklamaları dolayısıyla soruşturma başlatılmasına karar verildi.

Soruşturma, ‘terör örgütü propagandası yapmak’, ‘suç işlemeye tahrik’, ‘halkı isyana teşvik’ ve Türk Ceza Kanunu’nun 302. maddesi gereği ‘devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmak’, ‘devletin egemenliği altında bulunan topraklardan bir kısmını devlet idaresinden ayırmak’ gerekçeleriyle yürütülecek.

Yüksekdağ hakkında, milletvekili olduğu için anayasanın 83. maddesi uyarınca ‘soruşturma izni verilmesi’ ve ‘yasama dokunulmazlığının kaldırılması’ talebiyle Adalet Bakanlığı’na fezleke gönderilecek.

DTK kongresinin ardından HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, DTK Eş Başkanları Hatip Dicle ve Selma Irmak’ın da bulunduğu çok sayıda kişi hakkında soruşturma başlatılmıştı.