Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, Van Milletvekilleri Remzi Özgökçe, Selami Özyaşar, HDP İl Eş Başkanları Derya Hayva, Veysi Dilekçi, Van Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanları Hatice Çoban ve Bekir Kaya’yı ziyaret etti. Yüksekdağ, burada yaptığı açıklamada, HDP olarak kısa bir süre sonra, barış, adalet ve demokrasi başlıkları altında koalisyon ilkelerini açıklayacaklarını söyledi.

Yüksekdağ’ın açıklamalarından satır başları şöyle:

DAVUTOĞLU’NUN “ERKEN SEÇİMDEN ÇEKİNMEYİZ” AÇIKLAMASI

“Olması gereken bir erken seçim değil. Davutoğlu’nun görevi şuan için mevcut olan koalisyon seçeneklerini denemek ve zorlamaktır. Halkımız 7 Haziran’da Davutoğlu’na böyle bir görev vermiştir. Seçimlerden birinci parti olarak çıkan bir partinin genel başkanının bu seçimleri doğru okuması ve buna göre hareket etmesi gerekiyor.

“Bugün Davutoğlu tarafından erken seçim adının bile anılmaması gerekiyor. Seçimin üzerinden bir ay geçmesine rağmen Türkiye hala bir belirsizlik yaşıyor. Davutoğlu’nun AKP Genel Başkanı olarak söyleyeceği şey; ‘Hükümet kuracağım. En iyi koalisyon seçeneğini yaşama geçireceğim’ demek olmalıdır. Davutoğlu’nu bunu söylemeye ve bunun altını çizmeye çağırıyoruz.”

‘ERKEN SEÇİM İHTİMALİNİN BİLE TARTIŞILMAMASI GEREKİYOR’

“Şu an tek seçenek olarak koalisyon ihtimalleri üzerinde durulmalı. Ama bunun için Cumhurbaşkanı görevini yerine getirmelidir. Cumhurbaşkanı’nın görevi, erken seçim için kamuoyunu hazırlamak değil, seçimlerden birinci çıkan partiye koalisyon kurması için yetki vermektir.

“Bu ülkede siyasetçiler, kurumlar maalesef görevlerini yapmıyorlar. Cumhurbaşkanı kendi görevini yapmalı ve Davutoğlu’na yetki vermelidir. Siyasette şuan bir tıkanma yok ve erken seçim isteyen bir çoğunluk yok. Bunu kimlerin istediği belli. Cumhurbaşkanı bunu istiyor. Davutoğlu erken seçim istemese bile bu sürece müdahale etmiyor ve koalisyon çalışmalarını yapmıyor. Siyasetin kurumlarında ki işleyişinde bir sorun yaşanmıyor, sorun birinci gelen partinin işleyişindedir.”

‘BARIŞ, ADALET VE DEMOKRASİ İLKELERİ’

“Biz bu kadar samimi yaklaşırken, diğer sistem partileri bizim gibi samimiyetle bu duruma yaklaşmıyorlar. Kırmızı çizgiler bizden gelmiyor. HDP’nin hiçbir siyasi barajı yoktur. Halkımız neyi istiyorsa, ilkelerimiz çerçevesinde onları yapmak için çalışıyoruz. Başta MHP, sonrasında da AKP tarafından HDP’ye yönelik ‘kırmızı çizgi’ ve HDP’yi yok sayma siyaseti izleniyor. Bu da Türkiye’deki sistem siyasetinin krizidir.

“7 Haziran seçimleri kimlerin kriz içerisinde olduğunu göstermiştir. Kriz içerisinde olan HDP değildir. Biz çok rahatız. Hiçbir gerilim, hiçbir telaş ve kontrolsüzlükle bu sürece yaklaşmıyoruz. MHP faşizan ve retçi bir anlayışla hareket ediyor. Kimse bizim gücümüzü yok sayma lüksüne ve şansına sahip değildir.

“Ne derseniz deyin, HDP ile aynı milletvekili sayısı ile Meclis’te olduğunuz gerçeğini değiştiremezsiniz. HDP’nin 6 milyon insanın iradesi olduğu gerçeğini değiştiremezsiniz. Acı olabilir ama bu gerçekle yüzleşmeleri gerekiyor. HDP olarak kısa bir süre sonra, barış, adalet ve demokrasi başlıkları altında koalisyon ilkelerimizi açıklayacağız.”